Ķirbju sezona rit pilnā sparā. Pagājušajā gadā mūsmājās cieņā bija ķirbju zupa ar kokosriekstu pienu, šogad gribēju izmēģināt ko jaunu – ķirbju zupu ar lēcām. Un sildošajām garšvielām. Ja jūs zinātu, cik patīkami smaržoja māja, kamēr zupu gatavoju..!! Tas arī pateicoties Latvijas ķiplokiem, par kuriem esmu stāvā sajūsmā. Lai arī Beļģijā pirku bioloģiskos ķiplokus no Itālijas, tie nebija tik aromātiski un ar savu raksturu.
Šīs zupas recepte nākusi no viena no maniem mīļākajiem blogiem – ‘Bliss‘. Skaista forma un saturs, vienmēr iedvesmojoši!
Receptē, kuru izmantoju, zupai tika pievienots kokosriekstu piens – pagaršoju zupu pirms tā, un zupai bija lieliska arī bez šīs sastāvdaļas. Tā kā tas ir katra paša ziņā – vai pielikt kokosriekstu pienu vai saldo krējumu nedaudz. Zupa būs krēmīgāka.
Garšvielu daudzumi norādīti tādi, kā tos izmantoju es. Lai jums izdodas atrast savu īsto kombināciju – jo labs labu nemaitā! :)
Izejvielas:
- eļļā cepšanai
- 2 mazi vai 1 liels sīpols, sagriezti mazos gabaliņos cepšanai
- 1-2 ķiploka daiviņas, sakapātas
- 2 tējk. sarkanās (vismaigākās) karija pastas (derēs arī parastais karija pulveris, kam garša gan savādāka nekā pastai!)
- 3 cm ingvera saknes
- 0,5 tējk. kanēļa
- sāls pēc garšas
- 300 ml konservētu tomātu gabaliņos vai gatavas tomātu passatas (es izmantoju šo bioloģisko ICA passatu, kas nopērkama RIMI 500 g iepakojumā)
- 250 g pelēko lēcu (derēs arī citas krāsas)
- 600 g kubiņos sagriezts ķirbis (es izmantoju butternut squash jeb riekstu/sviesta ķirbi)
- 1 litrs ūdens
- pēc izvēles – 400 ml kokosriekstu piens vai 200 ml saldais krējums
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā katlā uz vidēji mazas liesmas apcep sīpola gabaliņus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un pacep vēl, nepārtraukti maisot. Ja nepieciešams, vēl pievieno nedaudz eļļas un uz pannas liek arī karija pastu, ingvera sakni un kanēli, kā arī sāli pēc garšas. Visu kārtīgi izmaisa un cep, kamēr izdalās aromāts un visas sastāvdaļas kārtīgi sajaucas.
- Katlā pie sīpolu-garšvielu masas pievieno tomātus, ūdeni, lēcas un ķirbjus. Sagaida pirmo burbuli, liesmu samazina uz zemu, liek katlam virsū vāku un vāra 20 minūtes jeb kamēr lēcas kļūst mīkstas. Ķirbji ap šo laiku jau būs diezgan izšķīduši, tādējādi zupai piedodot dabisku krēmīgumu. Vārīšanas 20 minūšu laikā zupu pa laikam vajadzētu apraudzīt, apmaisīt un vajadzības gadījumā šķidrumu pieregulēt ar papildus ūdens daudzumu!
- Vārīšanas beigās var pievienot kokosriekstu pienu vai saldo krējumu. Iespējams, būs nepieciešams arī vēl nedaudz sāls.
- Bauda!
Iedvesma: Bliss
Ginta says
Izvēlējos vienkāršo versiju bez pastas kokosiem, pašmāju tomātu mērci. Garšvielu salikums lika sajusties kā indiešu virtuvē. Vienkārši, ātri un visiem garšo.
Linda Tellgrena says
Forši, ka nebaidies variēt!
Anete says
Zupa favorīte jau otro ziemu manā virtuvē,garda gan precīzi kā receptē,gan dažādās variācijās.
Lolita says
Visu darīju kā pēc receptes, tikai lēcas aizvietoju ar konservētajām. Garša fantastiska. Baidos mēli norīt :)
Linda Tellgrena says
Paldies par tik jauku atsauksmi! :)