Mammas dārzā Latvijā šogad ir ķirbju gads. Lielāko ķirbi knapi varēja panest divi pieauguši vīrieši. Ķirbjis no Kurzemes atceļoja uz Rīgu, un tagad mamma plāno katram dzimšanas dienas viesim ciemakukulī dot līdzi vismaz 5 kg ķirbja – kādam tas ķirbis tak’ jāapēd :) Ciemiņi, saturieties!
Ārā šodien no rīta uz terases termometra stabiņš bija aizdomīgi tuvu ‘0’ atzīmei…. Tādās dienās ir īstais brīdis gatavot siltas zupas. Tad nu par godu saulītei ar zobiem un lai dotu idejas maniem mammas ciemiņiem, recepte dievīgai ķirbju zupiņai. Garšvielas droši lieciet klāt pēc savas gaumes un pieejamības. Lai izdodas!
Izejvielas:
- eļļa cepšanai
- 1 sīpols, sagriezts gabaliņos cepšanai
- 3 ķiploka daiviņas, smalki sagrieztas
- 1,5 kg ķirbis, nomizots un sagriezts kubiņos
- garšvielas – malts koriandrs, svaigs sarīvēts ingvers, maltas romiešu ķimenes (cumin), kurkuma
- 2.5 glāzes buljona
- 400 ml kokosriekstu piena (var arī mazāk – to skatās pēc garšas!)
- svaigs koriandrs un čili pārslas pārbēršanai
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā katlā vai uz lielas uz pannas apcep sīpolu, kamēr tas kļūst caurspīdīgs. Cepšanās beigās pieliek ķiploku un pacep vēl 1 minūti.
- Pievieno garšvielas un cep vēl pāris minūtes.
- Tad pievieno ķirbi kubiņos un visu kārtīgi izmaisa – tā, lai garšvielas pārklātu ķirbi. Visam pāri lej karstu buljonu. Liek virsū vāku un uz lēnas uguns sautē 20-30 minūtes – kamēr ķirbis mīksts. Pa laikam apmaisa. Pannu (katlu) ņem nost no uguns un pagaida, lai ķirbja masa nedaudz atdziest.
- Ņem blenderi un visu blendē, kamēr vairs neredz gabaliņus!
- Liek atpakaļ uz uguns un pievieno koksriekstu pienu. Samaisa. Sagaida pirmo burbuli (t.i., kamēr uzvārās).
- Pasniedz pārbērtu ar svaigu koriandru un čili pārslām (chilli flakes).
Šī zupa bija dievīga! Tik maiga no piena, bet garšvielas piedod asumiņu. Noteikti atkārtošu! Un ieteikšu citiem. Paldies!
Priecājos, ka arī Tev garšoja :) Šo noteikti var ieteikt visiem taizemiešu virtuves faniem, man šķiet!
Zupa bija izcila! Es gan pieliku nedaudz pa daudz sīpolu :)
Iveta, labs jau labu nemaitā ;) Prieks, ka izdevās! Jauku & garšīgu nedēļas nogali :)
ņamm man sanāca indiešu virtuve, kumins, un ingvers ar čilli
Kokospiena vietā gan pieliku kausēto dzintaru, bet sanāca dievīga :)
Paldies,
Paldies, tiešām ļoti garda zupa :) Diemžēl nebija mājās visas receptē minētās garšvielas, bet tik un tā sanāca lieliski un noteikti gatavošu vēl!
Zane, katru reizi var paekperimentēt, kas labāk garšo pie konkrētajām izejvielām – ar laiku atrodas savas, īstās garšas, kas katram vairāk pie sirds!
Paldies, mums garsoja :)
vienkarshi SUPERIIGA zupa, iedevu pagarshot iiriem te dublinaa teica, ka meeli var noriit
Sveicieni Latvijas svētkos trimdiniekiem! Lai garšo pašiem un vietējiem :)
Vai kokosriekstu piena vietā var izmantot rīsu pienu ar kokosriekstu garšu?
Domāju, ka jā – tikai zupa var neiznākt tik krēmīga. Varbūt vērts pievienot kādu no veselīgajiem “biezinātājiem”, ja zupa sanāk pārāk šķidras konsistences. Es parasti izmantoju 4-graudu “rīvmaizi”.
Paldies, Linda! Lieliska recepte! Mūsmājās visiem garšoja :)
Paldies! Zupa izdevās ļoti garda! :)
Mana mīļākā zupa nu jau vairākus gadus! Vīrs, kurš līdz šim neēda ķirbjus, šo zupu pieprasa un ēd papildporcijas.
Cik jauki, Inga! Ķirbju mīlestība vīriešiem parasti sākas pamazām :)