Vienmēr esmu uzskatījusi, ka ēšana ir viena no foršajām dzīves nepieciešamībām, kuru, pieliekot nedaudz pūļu, var padarīt par baudu un patīkamu brīdi dienas darbu steigā. Pēc šāda principa arī darbojos ikdienā savā virtuvē.
Katram no mums ir savi ēšanas paradumi, kurus ieteikmē gan dienas ritms, gan personīgās preferences, iespējas un vēl miljons dažādas lietas. Šis ieraksts būs par to, kā ēdienkarte tiek plānota mūsu ģimenē. Par šo tēmu Lindas Virtuvē jau ir atrodams ieraksts – toreiz bija lūgumi uzrakstīt konkrētus piemērus ēdienkartei jeb ko es gatavoju ikdienā.
Pirms rakstu konkrētus piemērus daži principi un praktiskās lietas, kas ietekmē ēdienkartes izvēli:
- Ikdienas ritms – tā kā es šobrīd esmu ilgstošākā atvaļinājumā un vīrs strādā no mājām, tad pārsvarā visas 3 ēdienreizes tiek gatavotas-ēstas uz vietas. Brokastis katrs gatavo sev pats, izņemot brīvdienu rītus, kad ēdam kopā. Svētdienās tradīcija ir sevi palutināt ar lielo Costa Coffee cappuccino un kādiem kārumiem. Reizi dienā gatavoju siltu ēdienu, nav pretenziju, piemēram, zupu uzsildīt un ēst nākamajā dienā. Ja uz vakariņām plānojas ciemiņi, tad galdā parasti tiek celts arī uzkodas un deserts.
- Iepirkšanās – Kad dzīvojām Briselē, plānošana uz nākamajām dienām bija jāveic rūpīgāk, jo veikali strādāja tikai līdz plkst.20.00 un braucām iepirkties pāris reizes nedēļā. Tagad Rīgā, pārtikas veikals atrodas ikdienas pastaigas maršrutā un plānošana nedēļai nav tik aktuāla. Tomēr reizi nedēļā braucam uz lielveikalu ar mašīnu un iepērkam pamatproduktus (dārzeņus, ‘sauso’ pārtiku, brokastu lietas utt.) nedēļai uz priekšu. Vienmēr skatos, lai krājumā būtu garšvielas, pasta, sieri, pamatdārzeņi, olas, milti, konservēti tomāti, rieksti un augļi.
- Ēšanas paradumi – visi ģimenē esam gaļēdāji. Alerģija ir tikai vīram uz jūras produktiem. Gaļa/zivis tiek ēstas reizi dienā, variējot ar pagatavošanas veidiem un piedevām. Maize tiek ēsta tikai brokastīs, sviestmaizes citās ēdienreizēs parādās ārkārtas gadījumos. Principā visi ēd visu un ir atvērti eksperimentiem, kādi manā virtuvē notiek visai bieži :)
- Gatavošanas principi – nepērkam pusfabrikātus un reti pārtiekam no līdzņemamajām lietām. Viss pārsvarā tiek gatavots kā angliski saka, ‘from scratch’, īpaši tas attiecas uz mērcēm un visām piedevām (izņēmums ir Āzijas virtuve). Ziemā daudz izmantoju garšvielas, vasarā – garšaugus, kurus audzēju pati uz terases/balkona. Cenšamies uzturā ierobežot ogļhidrātu daudzumu, kurš gan pēdējā laikā personisku apstākļu dēļ ir ievērojami piedaudzis. Plus pierakstu veikšanas periodā joprojām nedarbojās cepeškrāsns, kas nozīmēja izmaiņas ēdienkartē ‘neveselīguma’ virzienā.
- Produktu izmaksas – tā kā Latvijā dzīvojam salīdzinoši nesen, pagaidām nav radusies precīza apjausma, cik īsti tērējam ēdienam. Secinājumi ir tādi, ka šeit izteikti lētāki ir piena un gaļas produkti, dārgāks – viss, kas neietilpst pamatproduktu kategorijās. Tāpēc pašreiz apzinu alternatīvas iepirkšanās vietas – tirgus, bāzes un gardēžu veikalus. Pagaidām favorītos – Reaton bāze Viskaļu ielā.
Un kā ēdienkarti plānojat jūs?
Sestdiena:
- Pusdienas – cūkgaļas šķiņķa kotletes, vārīti kartupeļi, kāpostu salāti, deserts: svaigs ananāss
- Vakariņas – skābēti kāposti, šokolādes Milka pāris gabaliņi
Svētdiena:
- Otrās brokastis – Costa coffee cappucino
- Pusdienas – vistas un Indijas riekstu karijs ar laima nūdelēm
- Vakariņas – corn flakes are pienu, vīnogas, āboli
Pirmdiena:
- Pusdienas – omlete ar salātiem
- Vakariņas – uzsildīts vistas un Indijas riekstu karijs ar laima nūdelēm, saldajā – konfektes Diāna no ‘Laimas’ un hurma
Otrdiena:
- Pusdienas – uzsildītas kotletes ar zaļajiem salātiem ar sinepju-majonēzes mērci
- Vakariņas – vīnogas, sieri no Francijas delikatešu veikala (Antonijas ielā)
Trešdiena:
- Pusdienas – polārmaizes ar parmas šķiņķi un sieru
- Vakariņas – siltie kazas siera salāti ar medu, saldajā – piparkūkas un Indijas rieksti
Ceturtdiena:
- Pusdienas – rudens dārzeņu zupa ar karamelizētiem puraviem
- Vakariņas – jēra maltās gaļas bumbiņas, saldajā – āboli un Rūjienas saldējums
Piektdiena:
- Pusdienas – spagetti ar chorizo un žavētiem tomātiem, parmas sieru
- Vakariņas – augļi ar sieru, piparkūkas un tēja
Sestdiena:
- Lielas brokastis
- Pusdienas – ābols, mango
- Vakariņas – vīramātes zivju zupa, saldajā – mini kūciņas vecrīga
Svētdiena:
- Pusdienas – uzsildīta zivju zupa
- Vakariņas – vista fileja aprikožu, ingvera un terijaki mērcē ar olu nūdelēm, saldajā – banāni
- Pusdienas – pārpalikums no vista filejas aprikožu, ingvera un terijaki mērcē
- Vakariņas – caprese salāti (mozarella + tomāti), saldajā – āboli, pāris Milka Chocojaffa cepumi
- Pusdienas – ķirbju zupa ar lēcām
- Vakariņas – pasta (penne) ar kazas sieru un žāvētiem tomātiem
- Pusdienas – soļanka
- Vakariņas – salāti ar rukolu, Parmas šķiņķi, avokado un tomātiem
- Pusdienas – vistas karijs ar rīsiem ar olu, papriku un lociņiem
- Vakariņas – uzkodas ārpus mājas + granātābols + šokolādes konfekte
Atbildēt