Miso zupa ir viens no Japānas virtuves klasiskajiem ēdieniem. Austrumu virtuvei kļūstot arvien populārākai arī rietumu pasaulē, tieši šis ēdiens ir kļuvis par populārāko ‘starteri’ pirms maltītes japāņu restorānos. Paši japāņi miso zupu ēd brokastīs.
Piedevas tradicionālajā receptē var atšķirties, tomēr īpašo zupas aromātu un pamatu veido miso jeb sojas pupiņu pasta. Miso pastas izmantošanas spektrs ir visai plašs – to var lietot ne tikai kā bāzi zupai, bet arī marinādēs un mērcēs. Miso pastu es iegādājos Stockmann pārtikas nodaļā 500 g iepakojumā (no šāda iepakojuma var pagatavot vismaz 10 zupas katlus).
Jāatzīst, ka šī bija pirmā reize, kad mājās gatavoju miso zupu – un tā izdevās lieliska. Tagad amats rokā. Esmu pārliecināta, ka zupa labi derēs, lai sasildītos pēc garas pastaigas ziemas salā, gan arī lai atgūtu veselību pēc kāda vīrusa noķeršanas. Turklāt labs risinājums veģetāriešiem! Piedevas var izvēlēties pēc savām sajūtām, populārākās – nori (jūraszāļu lapas – nopērkamas žāvētā veidā “Stockmann”) un zivis, japāņu redīss jeb daikon.
Sastāvdaļas (4 porcijas):
- 2-3 ēdamk. miso pastas
- ja ir pieejams – 2 tējk. mirina (salds rīsu vīns)
- 2-3 ēdamk. sojas mērces (daudzumu pieregulē pēc garšas)
- ja ir – maza saujiņa sojas pupiņu (edamame), var iegādāties Reaton
- 200 g austersēņu, sagrieztas sloksnītēs
- 200 g tofu siera, sagriezts 1×1 cm lielos kubiņos
- maza buntīte zaļo lociņu, sagriezti gabaliņos
Gatavošana:
- Katliņā uzvāra ūdeni (aptuveni 1 l). Kad ūdens sasniedzis vārīšanās temperatūru, tam pievieno miso pastu un izmaisa.
- Pievieno sojas mērci, mirin, sojas pupiņas un austersēnes. Beigās pieliek arī tofu. Vāra 3 minūtes uz lēnas uguns.
- Tieši pirms pasniegšanas pārber ar lociņiem.
Iedvesma: Sorted Food
Mmmm…. Izklausās gardi un pietiekami vienkārši pagatavojams pasākums. Būs jāpamēģina! :))
Nori , tās ir tās lapas, kuros tin suši?
Jā, tās pašas!
Linda, tātad ja es pareizi saprotu, tad viņas var sagriezt strēmelēs, bet likt pašās beigās, vai kopā ar miso pastu? Liels paldies par atbildi un garšīgajām receptēm, daudzas jau ir pagatavotas!
Paldies par labiem vārdiem un atsauksmēm :) Nori pievieno sagrieztu plānās strēmelītēs pašās beigās tieši pirms pasniegšanas.
Tagad Stockmann parādījusies bioloģiskā miso pasta (www.yutaka.co), kuras sastāvā ir tikai sojas pupiņas, rīsi, ūdens un sāls. Jācer, ka tā ir taisnība.
O, paldies par ziņu! Gaišā vai tumšā pasta?
CTumšā. Kur Tu LV pērc gaišo?
Arī Stokmanī – skat. bildi aukstāk, tā ir gaišā. Vispār diezgan patumša “priekš” gaišās…
Tikko iemēģināju, man gan bija tikai miso pasta un rīsu vīns un nezāles no dārza, bet arī bez visa pārējā sanāca ēdami un pat ne slikti :)