Šī ir recepte biešu zupai, kādu to vāru jau vairākus gadus, jo versija ir atzīta par gardu esam un vairs nav vajadzības nodarboties ar uzlabojumiem. Ceru, ka garšos arī jums!
Sastāvdaļas (rezultāts – liels zupas katls):
- 2.5 l ūdens
- liellopa gaļa ar kaulu apm. 1 kg
- 2 lauru lapas, daži smaržīgie pipari
- 5 vidēja izmēra kartupeļi, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
- 3 burkāni, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
- 3 selerijas kāti, sazgriezti mazos gabaliņos
- 0.5 kg vārītas bietes (ja bietes ir nevārītas, tās novāra lielā ūdens daudzumā, nenogriežot to vietu, kur sākas lapas – pretējā gadījumā vāroties bietes zaudēs savu skaisti sarkano spilgto krāsu!), sarīvētas uz ‘rupjās’ rīves
- daži zariņi žāvēta vai svaiga timiāna
- sula no puscitrona
- 2 ēdamk. Vusteras mērces
- 1 ēdamk. cukura
- sāls pēc garšas
- pasniegšanai – skābais krējums un zaļumi (attēlā – arī kressalātu dīgsti)
Gatavošana:
- Ūdenī liek vārīties gaļas gabaļu, pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus. Ūdeni uzvāra, nosmeļ putas, kad tās parādās (var būt pat vairākkārtīgi). Gaļu vāra apt. 1h (ja ir laiks, droši var vārīt arī 2h, no tā buljons tikai iegūs!), kamēr veidojas skaists buljons un pati gaļa ‘atlec’ no kaula. Tad to ņem no katla ārā un noliek malā. No buljona izņem lauru lapas un piparus.
- Buljonam pievieno sagrieztos dārzeņus un timiānu un turpina vārīt 5 minūtes. Tad liek katlā arī rīvētās bietes. Atkal sagaida, ka buljons sāk vārīties.
- Beigās pievieno citrona sulu, Vusteras mērci, cukuru un sāli. Pavāra vēl pāris minūtes. No šķirduma izņem timiāna zariņus.
- Pasniedz kopā ar gaļiņu, kas palikusi no buljona vārīšanas un sagriezta gabaliņos. Pievieno karoti krējuma un pārber ar zaļumiem.
Everita says
Kas ir Vusteras mērce? Kur nopirkt?
Linda says
Angliski ‘Worcestershire sauce’ (http://en.wikipedia.org/wiki/Worcestershire_sauce) – nopērkama noteikti Stockmann, ir arī Rimi. Man vislabāk patīk “Lea & Perrins” ražojums. Šī mērce lieliski papildina arī soļanku un citas zupas.
Inese says
Paldies par lielisko recepti! Šī bija mana pirmā biešu zupa mūžā un garšoja brīnišķīgi :)
Linda says
Priecājos! Lai izdodas arī turpmāk :)
ceems says
Vusteres merci liek klat katla?
Linda says
Jā, katlā!
Annija says
Super! Ņam ņammmm
Monta says
Ļoti gardi, neesmu biešu zupas fans, bet kaut kā sagribējās un nācās gatavot pašai. Labi, ka tā. Garšīgi. 😊 Paldies.
Kristine says
Šķiet, ka receptē nav minēts kurā brīdī Vusteras mērce tiek pievienota…?