Sparģeļu laiks ir pilnā plaukumā! Esmu pilnīgs sparģeļu fans un tādēļ vienmēr meklēju jaunus veidos to pagatavošanai. Šo konkrēto recepti pirmo reizi izmantoju, gatavojot uzkodas šī Jaunā gada sagaidīšanai Zviedrijā. Rezultāts bija lielisks, tādēļ nolēmu sparģeļu salātus uzmeistarot arī mājās. Gatavošanas princips ir vienkāršs un tādēļ ļoti derīgs darba dienu vakariem vai reizēs, kad nav daudz laika – sablendējam mērci, uzvāram sparģeļus un visas izejvielas saliekam uz šķīvja. Gatavs!
Izejvielas (2 personām):
Salātiem:
- 500 g zaļo sparģeļu
- 1 vārīta paliela biete, sagriezta paplānās šķēlēs
- 2 mazi dzeltenie tomāti
- pāris saujas zaļo salātu (es šeit izmantoju auna salātus)
- 100 g fetas
Mērcei:
- 2 ēdamk. olīveļļas
- sauja garšaugu (es šoreiz ņēmu dilles, pētersīļus un piparmētras)
- ja ir – 1 ēdamk. mandeļu miltu
- 2 ēdamk. citronu sulas
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa cukura
Gatavošana:
- Sagatavo sparģeļus – tos noskalo un nolauž cieto auga daļu (aptuveni 1/3 – 1/2 no apakšējās daļas). Augšējās sparģeļa daļas liek verdošā sālsūdenī un vāra 3-4 minūtes. Nolej ūdeni un sparģeļus uz 30 sekundēm ieliek ledus aukstā ūdenī, lai apstādinātu vārīšanās procesu.
- Sagatavo mērci – visas sastāvdaļas sablenderē viendabīgā masā.
- Salātus kārto uz šķīvja – apakšā liek zaļās salātu lapas, pa virsu liek biežu šķēles, gabaliņos sagrieztus tomātus, sparģeļus un pārber ar fetas gabaliņiem. Pārlej ar zaļumu mērci.
Varianti izvejvielām:
- Zaļajai salātu masai var izmantot jebkādus salātus – derēs arī veikalos nopērkamie gatavo salātu mixi.
- Sarkanās bietes īpašākas garšas iegūšanai var apcept medū, recepte ŠEIT.
- Mērcē var izmantot arī kressalātus – tas piedos nedaudz piparotu un asāku garšu.
- Fetu var aizvietot ar kazas sieru, ceptu halumi vai tofu (veģetārajai versijai).
Iedvesma: BBC Good Food
Atbildēt