Uzcept kūku bez miltiem un bez piena produktiem jau biju mēģinājusi – izmantoju franču recepti, bet rezultāts nebija tik labs kā gaidīts. Turklāt gatavošanas process bija ļoti laikietilpīgs un sarežģīts. Bet nemetu plinti krūmos un mēģināju vēlreiz!
Šoreiz izmantoju Naidželas Losones (Nigella Lawson) šokolādes kūkas recepti. Rezultāts – pārspēja manas cerības. Plusi:
- salīdzinoši tehniski vienkāršs pagatavošanas process – nebija jāatdala olu baltumi no dzeltenumiem, nebija jāsausē šokolāde, jo tika izmantots ūdenī izšķīdināts kakao utt.;
- cepšanas procesā kūkas virspuse nesaplaisāja (parādījās tikai viena pavisam neliela plaisiņa, lai arī kūka smuki pacēlās!);
- pēc 10 minūšu dzesēšanas kūka pati ‘atleca’ no cepamās formas maliņām un izņemt to no formas nebija nekādu problēmu;
- garša – ne pārāk salda, ar izteiktu šokolādes aromātu;
- struktūra – mitra kūka, čaugana, nav smaga; izmantoju parupjāk maltas mandeles, tāpēc likās, ka kūkai pievienoti riekstu gabaliņi.
Pie tik daudz plusiem ir skaidrs, ka šo recepti izmantošu vēl un vēl. Nav jābūt cilvēkam ar alerģijām, lai garšotu šī kūka!
Izejvielas;
- 150 ml olīveļļas (vislabāk izmantot tādu, kam nav specifiskās un nedaudz rūgtenās garšas)
- 50 g izsijāta kakao pulvera + nedaudz gatavās kūkas pārkaisīšanai
- 125 ml vāroša ūdens
- 2 tējk. vaniļas cukura
- 150 g mandeļu miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 200 g smalkā cukura (es izmantoju pūdercukuru)
- 3 olas (L izmērs)
Gatavošana:
- Uzkarsē cepškrāsni uz 170°C. Ar eļļu iesmērē apaļu cepamo formu 23 cm diamterā. Lai vieglāk vēlāk būtu kūku izņemt no formas, pamatu var izklāt ar cepamo papīru (izgriež apaļā formā).
- Izsijā kakao. Pievieno vārošu ūdeni un ar karoti maisa, līdz iegūta viendabīga masa, kas atgādina kausētu šokolādi. Pievieno vaniļas cukuru, atkal izmaisa. Noliek malā atdzist.
- Citā bļodā kopā ar karoti samaisa mandeļu miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls.
- Trešajā bļodā ar mikseri sakuļ cukuru, olīveļļu un olas. Turpina kult 3 minūtes, kamēr masa kļuvusi krēmīga, gaisīgāka un daudz gaišāka.
- Trešajā bļodā ar olu masu ielej kakao masu, un ieber mandeļu miltus. Visu kārtīgi samaisa (miksera lēnākajā režīmā).
- Gatavo mīklu lej sagatavotajā formā, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 40-45 minūtes.
- Ņem kūku ārā no krāsns, atdzesē 10 minūtes, neizņemot no formas. Kad kūka padzisusi, to ņem ārā, pārkaisa ar kakao un pasniedz vēl siltu ar putukrējumu vai saldējumu vai ēd atdzisušu (vienlīdz garšīgi!).
Iedvesma: Nigella
skaistumadienasgramata says
O-paldies! Vegānu našķis! Man tā pietrūkst ierastās receptes, kops esmu pārgājusi uz veganisku ēdienkarti
n says
tas ir ar olām – galīgi nav nav vegānu.
skaistumadienasgramata says
baaa…. sajūsmā palaidu olas garām…
zuu says
Kūka sanāca vienkārši fan-tas-tis-ka! Liels paldies.
Linda says
Cik jauki!
Eda says
Paldiea par burviigo recepti. Edaam pashi Valentindienaa ar plombiira salchuku un vel draugiem riit brokastiis vediisim.
Laura says
Paldies!!! Izcila vienkārši izcila kūka!!! Mēs arī ēdām ar plombīra saldējumu, bet garšīga ir bez nekā! Tad jūt riktīgo šokolādi! :)
Linda says
Bomba! Paldies par mega gardo recepti. Viena kūka apesta, cepu jau nākamo:)
Jolanta says
mandeļu miltu vietā var ko citu izmantot, pret visiem riekstiem un mandelēm ir alerģija
Linda Tellgrena says
Domāju, ka vari mēģināt ar parastajiem kviešu miltiem – pati gan vēl neesmu izmēģinājusi, tāpēc precīzi nevarēšu pateikt.
Ieva says
Paldies par recepti! Kuka vienkarsi debeskiga!! Es gan cukuru liku 150gr, jo man patik neparak saldas kukas. Bet tiesam – man ka maminai uz bezpiena dietas perfekta recepte. Turklat loti vienkarsa un atra. Es teiktu, ka sanak daudz labak par jebkuru smagnejo brauniju.
Sanita says
Ļoti, ļoti garšīga kūka! Šī nebūs pēdējā reize, kad to cepšu. Vīrs nav šokolādes cienītājs, bet atzina, ka šī arī garšīga. Paldies par lielisko recepti.