Domāju, ka ne man vienai vasarās uznāk īsts apjukums – visādu dārza labumu ir tik daudz, ka nevar saprast, ko un kā tos pēc iespējas vairāk un interesantāk izmantot. Es parasti cenšos visu patērēt pēc iespējas neapstrādāku, tāpēc vislabākā izvēle ir salātu gatavošana.
Latvieši ir ieraduši ēst meža princeses gailenes ar saldā krējuma mērci. Ļoti gardi. Bet cilvēkiem, kas piedomā pie veselīguma aspekta, varu piedāvāt labu un ļoti gardu alternatīvu – siltos gaileņu salātus, kas aizdarīti ar ātro zaļumu pesto.
Izejvielas (2 pers):
- 300 g gailenes, norītītas
- 1 tējk.cukura
- šķipsniņa sāls
- 2 mazāki vai 1 liels sīpols, sagriezts palielos gabalos
- 1 mazs cukini, sagriezts plānās ripiņās
- 200 g sviesta pupiņu
- ja ir – 50 g redīsu
- pesto gatavošanai – 2 ēdamk.mandeļu miltu, sauja zaļumu (es ņēmu pētersīļus un kinzu/koriandru), 3 ēdamk. olīveļļas, 1 daiviņa ķiploka.
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz pannas 1 minūti cep sīpolu gabalus, pievieno sāli un cukuru. Tad liek klāt gailenes un sagaida, kamēr no gailenēm sāk izdalīties ‘sula’. Cep vēl 2 minūtes. Liek klāt cukini šķēlītes, apmaisa un cep uz mazas liesmas vēl 1 minūti.
- Sviesta pupiņām nogriež galus un pārgriež uz pusēm. Uzvāra ūdeni un liek tajā pupiņas. Vāra 3-4 minūtes (var vārīt ilgāk, ja grib mīkstākas). Nokāš ūdeni.
- Pesto pagatavo, blenderī sasmalcinot visas tā sastāvdaļas.
- Kārto uz liela šķīvja vai pa porcijām salātus – gailenes ar dārzeņiem, pupiņas, redīsu šķēlītes un pāri lej pesto.
Atbildēt