Pirmkārt, jau galvenais jautājums – kas ir kofta? Atbilde vienkārša – vēl viens garšīgs veids, kā izmantot malto gaļu! Ja skatāmies dziļāk, tad koftas pirmsākumi meklējami Tuvajos austrumos. Tas ir šī reģiona ‘viltotais zaķis’. Viegli pagatavojams, šajā receptē – gana labi izskatās, lai būtu pasniedzams arī viesiem. Piedevās – tikko no dārza nākuši dārzeņi un pētersīļu pesto.
Izejvielas (4 pers):
Koftām:
- 600 g maltās gaļas (derēs gan liellopa, gan 50/50 ar cūkgaļu)
- 1 vidēja izmēra burkāns
- 2 mazi sīpoli
- daži zariņi pētersīļu
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 olas
- 1 ēdamk. olīveļļas
- 3 ēdamk. rīvmaizes
- 1 ēdamk. kviešu miltu
- 1 ēdamk. kartupeļu miltu
- sāls pēc garšas
- 6 garie koka iesmiņi
Dārzeņiem:
- 8 kartupeļi
- 4 mazas sarkanās bietes
- 4 vidēja izmēra burkāni
- pāris zariņi rozmarīna
- sāls pēc garšas
Pesto:
- buntīte pētersīļu
- 2 ēdamk. olīveļļas
- 2 ēdamk. mandeļu miltu vai grauzdētu ciedru riekstu
- 1 ķiploka daiviņa
- sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Ūdenī uz pusstundu mērcēties ieliek koka iesmiņus (tie piesūksies ar ūdeni un krāsnī nesāks degt). Uzkarsē cepeškrāsni uz 200C.
- Sagatavo dārzeņus cepšanai – nomizo un lielākos sagriež vairākās daļās. Jācenšas visus dārzeņus sagriezt aptuveni vienāda lieluma gabalos. Pievieno eļļu, rozmarīnu, sāli un izmaisa. Liek uz cepešpannas krāsnī un cep 45-60 minūtes (atkarīgs no dārzeņu izmēra).
- Blenderī sasmalcina (vai ar nazi ļoti sīki sasmalcina) sīpolu, burkānu, ķiploku, pētersīļus un eļļu. Masai jābūt viendabīgai, bet vēl joprojām ar maziem gabaliņiem. Iegūto masu kārtīgi sajauc ar malto gaļu, olu un kartupeļu un kviešu miltiem. Pievieno sāli. Ar mitrām rokām no gaļas veido 8 ovālas koftas (skat. fotogrāfiju), kurās pa vidu ievieto koka iesmiņu. Kārto uz cepešpannas. Cep 30-40 minūtes vai kamēr koftas izcepušās gatavas un no virspuses nedaudz zeltaini brūnas.
- Pētersīļu pesto pagatavo, blenderī sajaucot visas sastāvdaļas.
- Pasniedz, uz šķīvja kārtojot 2 koftas, dārzeņus un pārlej ar pesto.
Varianti:
- Liellopa gaļu un cūkgaļu var aizvietot ar maltu jēra gaļu.
- Rīvmaizes vietā var likt izmērcētu baltmaizi.
- Burkānu var aizvietot ar kartupeli, bet tad nepievieno kartupeļu miltus.
- Ja nav pieejami iesmiņi, no gaļas var veidot kotletes. Gan koftas, gan kotletes pēc izvēles var cept uz pannas vai cepeškrāsnī.
- Pētersīļu vietā (gan gaļai, gan pesto) var pievienot dilles, koriandru/kinzu vai citus garšaugus pēc izvēles.
- Dārzeņus var aizstāt ar jebkuriem sakņu dārzeņiem, kas garšo.
- Pesto vietā var pasniegt skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu, kas sajaukts ar sasmalcinātu ķiploku.
Aiva says
Ļoti garŝīgi! Ĝimenes locekļi bija sajŭsmā. Liels paldies par recepti! :)