Šie salāti blogā jau ir otrie siltie salāti ar gailenēm – pirmajos tandēmā bija sviesta pupiņas, bet šoreiz galvenajā lomā – mīkstas un siltas jaunās vārītās bietes. Salāti derēs veģetāriešiem un garšos visiem, kam patīk vienkāršas, ‘nesamocītas’ garšas un daudz daudz dārzeņu uz šķīvja.
Izejvielas (4 pers):
- 600 g gailenes, notīrītas
- 1 tējk.cukura
- šķipsniņa sāls
- 2 mazāki vai 1 liels sīpols, sagriezts palielos gabalos
- 1 mazs cukini, sagriezts plānās ripiņās
- 2 vidēja izmēra bietes
- 1 selerijas kāts, sagriezts ļoti plānās šķēlītēs
- 200 g ķiršu tomātiņu, pārgriezti uz pusēm
- mērcei – 2 ēdamk.olīveļļas, 2 ķiploka daiviņas, 1 tējk. citrona sulas
- pārbēršanai, ja ir – dīgsti (es ņēmu koriandra/kinzas dīgstus) vai garšaugi
Gatavošana:
- Vāra bietes, kamēr tās ir mīkstas (vārīšanas ilgums atkarīgs no bietes diametra).
- Uzkarsētā eļļā uz pannas 1 minūti cep sīpolu gabalus, pievieno sāli un cukuru. Tad liek klāt gailenes un sagaida, kamēr no gailenēm sāk izdalīties ‘sula’. Cep vēl 2 minūtes. Liek klāt cukini šķēlītes, apmaisa un cep uz mazas liesmas vēl 1 minūti.
- Pagatavo mērci, sajaucot olīveļļu, caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku un citrona sulu.
- Vēl siltas bietes sagriež šķēlītēs. Liek uz šķīvjiem, kārtojot kopā ar cepto sēņu masu, tomātiem un seleriju. Pārlej ar mērci. Ja vēlas, beigās salātus pārkaisa ar dīgstiem vai zaļumiem.
Varianti:
- Gaļas mīlētāji salātiem var pievienot mazos gabaliņos apceptu bekonu vai žāvētu gaļiņu.
- Ja nav vēlēšanās gatavot un pievienot mērci atsevišķi, ceptajai sēņu masai cepšanas beigu posmā pievieno saldo krējumu.
- Seleriju var aizvietot ar gurķi vai skābu ābolu.
- Mērcei var izmantot garšaugu pesto.
Atbildēt