Mellenes ar pienu. Melleņu ievārījums. Melleņu mafini. Kad apnīk šie klasiskie varianti melleņu izmantošanā, varu ieteikt šo – melleņu un kokosriekstu kūku. Atziņas pēc kūkas cepšanas – koksistence ļoti laba un izdevusies arī garša. Noteikti varētu patikt arī bez mellenēm un neliktos pliekana.
Neuzmanīgi izlasīju recepti, neievēroju norādījumus līdz galam, tādēļ mellenes nedaudz noslīka – nebija pašā apakšā, bet vairāk uz kūkas dibenu gan. Ja ievēro receptē rakstīto, tad problēmām ar ogu slīkšanu nevajadzētu būt. Kokosriekstu skaidiņu garša nebija izteikta, galveno savu ‘darbu’ tās acīmredzot darīja, iedarbojoties tieši uz kūkas struktūru. Kopumā – šī kūka noteikti jācep vēl!
Izejvielas:
- 250ml vīnogu kauliņu vai citas neitrālas garšas eļļa
- 3 olas
- 225g smalkais baltais cukurs
- 2 tējk. vaniļas cukurs
- 300g kviešu miltu
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- 50g kokosriekstu skaidiņu
- 175ml sojas piens
- 140g svaigas mellenes
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Uzkarsē krāsni līdz 180C (elektrisko ar ventilatoru) vai 160C (gāzes). Ietauko ar eļļu 22 cm diametra pannu (es ņēmu ieliekamo ar caurumu vidū).
- Sakuļ kopā viendabīgā masā olas, cukuru, eļļu un vaniļas cukuru. Otrā bļodā sajauc kopā miltus, cepamo pulveri un kokosriekstu skaidiņas.
- Veido mīklu – olu masā jauc iekšā pamīšus miltus un pienu (sāk ar miltiem un noslēdz ar miltiem) un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Vienmērīgi pa vidu veidni izlej 1/4 daļu mīklas. Tad atlikušajās 3/4 mīklas iejauc mellenes un šo masu lej veidnē. Cep 60-75 minūtes vai kamēr gatava. Ja augšpuse sāk brūnēt par ātru, kūku var apklāt līdz cepšanas beigām ar alumīnija foliju.
- Izņem no krāsns un 15 minūtes atdzesē. Tad izņem no veidnes. Pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.
Varianti:
- Sojas pienu var aizvietot ar parasto govs pienu, mandeļu pienu vai kazas pienu.
- Vaniļas cukura vietā var likt īsto vaniļu no vaniļas pāksts.
- Svaigu melleņu vietā var izmantot arī saldētas.
- Eļļu var aizvietot ar saldkrējuma sviestu.
Iedvesma: BBC Good Food
Antuanete says
Pagatavoju šo kūku ar nelielām variācijām – eļļas vietā kausēti 200 gr sviesta, cukurs 100 gr, un cepu mazajās silikona formiņās, nevis lielajā kūkas formā (kādas 30 min). Tiešām lieliska, gan struktūra, gan garša, gan ilgtspējība (garšo labi arī trešajā dienā).
Linda says
Priecājos un paldies par pozitīvu atsauksmi! Labi zināt arī to, ka var droši izmantot sviestu eļļas vietā.