Ziema ir īstais laiks sautējumiem un karijiem. Atzīšos, ka jēra gaļa ar dārzeņiem ir mans mīļākais no šāda veida ēdieniem – aromātiska, sulīga un, ja pareizi pagatavota – ļoti ļoti mīksta gaļa. Turklāt burkāni piedod vajadzīgo saldumu, savukārt sīpoli – struktūru un savu aromātu. Vislabāk, ja jēra gaļa ir tiešām jēra un nevis aitas, bet arī aitas gaļu, pietiekami ilgi sautējot, var padarīt mīkstu un tādu, kas pati krīt nost no kaula.
Izejvielas (4 pers.):
- 1.5 kg jēra gaļa ar kauliem
- 700 g burkānu, nomizotu
- 1 tējk. žāvēta timiāna
- 4 lieli sīpoli
- 3 ēd.k. balzāmetiķa
- 1 ēd.k. cukura
- 2 lauru lapas
- daži smaržīgie pipari
- sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz lielas liesmas pannā apcep jēra gaļas gabalus tā, lai tie tiktu ‘aprauti’ ar zeltainu ‘garoziņu’ (aptuveni 2 minūtes no katras puses).
- Apbrūnināto gaļu liek sautējamajā katlā, pārlej ar glāzi ūdens, pievieno lauru lapas, timiānu un piparus un sautē, kamēr gaļa ir mīksta. Sautēšanas process – pēc iespējas mazāka uguns, vāks katlam virsū, pa laikam apmaisam (apt. reizi pusstundā). Ja šķidruma kļūst par maz, pielej vēl nedaudz ūdeni. Sautēšanas ilgums atkarīgs no gaļas mīkstuma – man pēdējā reizē, piemēram, bija nobriedis jērs un gaļu nācās sautēt apt. 3 stundas. Ja gaļa ir gaiša (mazs jērs), var pietikt arī ar stundas sautēšanu.
- Kamēr gaļa sautējas sagatavo balzāmetiķa sīpolus. Sīpolus nomizo, sagriež palielos gabalos. Liek uz pannas, maisot cep apt. 3 minūtes, tad pievieno cukuru, sāli pēc garšas un balzāmetiķi. Uz mazas uguns sautē vēl 10 minūtes jeb kamēr sīpoli mīksti.
- Pusstundu pirms sautēšanas beigām pievieno 4 daļās gareniski sagrieztus burkānus, atkal vāku virsū un sautē, kamēr burkāni mīksti. Beigās pievieno arī sīpolus. Pasniedz, gaļu ar dārzeņiem pārlejot ar sautēšanās buljonu, virsū liek karoti skābā krējuma un klāt liek rudzu maizi. Var dekorēt ar pētersīļu lapiņām. Lai garšo!
eriks says
Ir labs…. burkānu var vairāk:)))) labi