Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Grieķu valriekstu kūka

6 janvāra, 2014 Leave a Comment

Grieķu valriekstu kūka - 8831Atzīšos, ka mani viegli sakārdināt ar saldumiem, kuru sastāvā ir rieksti. Ne tikai tādēļ, ka rieksti padara kūkas un cepumus nedaudz veselīgākus, bet arī piedod tiem interesantu struktūru. Šī grieķu riekstu kūka, kuras nosaukums grieķu valodā ir karypodita, ir ļoti ļoti aromātiska – kanēlis, apelsīns, citrons, brendijs… Lai arī tā tiek pārlieta ar sīrupu, tomēr gala rezultāts nav pārāk salds – jo pašas kūkas sastāvā ir ļoti maz cukura.

Šīs receptes kontekstā atklāju arī sev jaunu lietu – mannas izmantošanu mīklas sastāvā. Man patika! Lai nu kā – mēģiniet gatavot šo kūku, ja austrumu saldumi jums šķiet nedaudz par cukurotiem, bet parastie kēksi – par sausiem. Tad valriekstu kūka varētu būt tieši jūsu gaumē.

Izejvielas:

  • 100 g sviesta
  • 4 olas, baltumi atdalīti no dzeltenumiem
  • 100 g smalkā cukura
  • 200 g valriekstu, mazos gabaliņos
  • 75 ml brendija (derēs arī cits stiprais aromātiskais alkohols, es ņēmu konjaku), var aizvietot ar 75 ml apelsīnu sulas
  • 200 g mannas
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • miziņa no viena apelsīna
  • 150 ml apelsīnu sulas

Sīrupam:

  • 300 ml ūdens
  • 125 g cukura
  • 1 kanēļa standziņa
  • 2 sloksnītes citrona miziņas

Gatavošana:

  1. Saputo kopā sviestu, olu dzeltenumus un cukuru, līdz masa kļūst ļoti gaiša un pufīga.
  2. Pusi no riekstiem blenderī samaļ pavisam smalki. Pievieno sviesta masai kopā ar brendiju un otru (nesamalto) riekstu pusi.
  3. Sajauc kopā mannu, cepamo pulveri, kanēli un apelsīna miziņu.
  4. Citā bļodā olu baltumus saputo stingrās putās. Baltumos iecilā mannas masu un iemaisa arī apelsīnu sulu. Beigās pievieno sviesta un riekstu masu.
  5. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180C. Ietauko pannas formu (apaļo 23 cm diametrā, vai četrstūraino 20×25 cm). Mīklu lej pannā un cep 35-40 minūtes, līdz kūka zeltaini brūna un izcepusies. Izņem no cepeškrāsns un kūkas virsmu vēl karstu viscaur vienmērigi sadursta ar dakšiņu (pa šiem caurumiņiem vēlāk kūkā iesūksies sīrups). Noliek atdzesēties.
  6. Katliņā liek visas sīrupa sastāvdaļas un maisot visu uzvāra. Turpina vārīt vēl 10 minūtes (šajā laikā izveidosies cukura sīrups). Izņem kanēļa standziņu un citrona mizas un karsto sīrupu vienmērīgi pārlej kūkai. Pirms pasniegšanas kūku vēlreiz atdzesē.

Grieķu valriekstu kūka - 08

Iedvesma: Jamie Magazine Recipe Yearbook

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Apelsīni, Brendijs, Citroni, Grieķu virtuve, Kūkas, Rieksti, Sīrups, Valrieksti

« Žāvētas vistas salāti ar sinepju mērci
Skābā krējuma kūka »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...