Ir tādi brīži, kad jūti – ir jācep kūka! Vismaz man tā gadās – un īpaši brīvdienās. Šodien bija tāda diena un ‘izcepās’ šī skābā krējuma kūka, kuras sastāvā ir pavisam vienkāršas izejvielas. Šādām receptēm ir ļoti svarīgi, lai garšas būtu līdzsvarotas un struktūra – patīkama, ne pa smagu, ne par sausu (tieši tāds arī sanāca rezultāts).
Patiesībā vienīgā ‘ekstra’ kūkai ir vaniļas cukurs, tāpēc to vajadzētu kvalitatīvu, lai jūt gala produktā. Vēl labāk, ja būs īstas lauku olas un saldkrējuma sviests. Nākamreiz cepot noteikti mēģināšu arī kādu variāciju – cukātus, žāvētus augļus un tmldz. Vēl viena piebilde – ja nav augstās kūkas formas kā attēlā (angliski – bundt cake), noteikti var cept arī parastajā apaļajā. Bet vispār ieteiktu nopirkt arī šādu skaistu kūkas cepamformu – tajā pat visvienkāršākā kūka izskatīsies ļoti ļoti labi! Rezumējums mana vīra vārdiem runājot: “Baked to perfection”.
- 400 g kviešu miltu
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- puse tējk. sāls
- 225 g sviesta
- 350 g cukura
- 6 olas (L izmēra)
- 3 tējk. vaniļas cukura
- 240 g skābā krējuma (25% tauku saturs)
- pāris tējk. pūdercukura pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 165C. Ar sviestu iesmērē augsto kūku pannu (bundt pan), pēc tam iekaisa pannā arī miltus (tas palīdzēs gatavo kūku izņemt no pannas), liekos izkratot ārā.
- Caur sietu izsijā miltus, sāli un cepamo pulveri. Noliek malā.
- Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru, līdz masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pa vienai (pa starpām turpinot putot) pievieno olas un vaniļas cukuru. Kad viss kārtīgi saputots, ar lielu karoti lēnām iemaisa miltus un skābo krējumu.
- Mīklu lej pannā un liek krāsnī cepties uz 1 stundu vai kamēr kūka gatava (pārbauda ar koka irbulīti). Ņem ārā no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Tad kūku apvērš otrādi uz šķīvja un noņem cepamformu (man tā nonāca nost ļoti viegli bez kratīšanas). Atdzesē pavisam. Pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.
Iedvesma: The Kitchn
Izmēģināju ar žāvētām dzērvenēm, visas gan nogrima, bet keksiņš iznāca ļoti gards! Paldies par recepti :)
Forši, ka bija gardi! Nākamreiz pamēģini nepievienot dzērvenes 1/3 daļai mīklas, kuru formā ielej pirmo. Tad pievieno pārējo 2/3 – tad dzērvenēm nevajadzētu grimt!
Rozīnes vai dzērvenes pirms pievienošanas mīklai apviļā miltos,tad tās nenogrims
Garšīga un vienkārša kūka. Paldies!
Vienkārša, bet ideāla kūka, gatavoju ar ķiršiem no ķiršu kompota. Super garšīgi kopā ar šokolādes saldējumu, paldies!
Manai omei šī patreiz mīļākā, ļoti bieži cepu!