Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis – to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers – es izmantoju Džiugas 18 mēnešu izturēto sieru, kam ir pietiekami piesātināta garša un aromāts. Savukārt jogurta mērci padarīs interesantāku tai pievienotie karamelizētie sīpoli.
Izejvielas (2 porcijām):
-
600 g svaiga puķkāposta
-
1 tējk. žāvētas raudenes
-
2 ēdamk. extra virgin olīveļļas
-
sāls pēc garšas
-
svaigi malti melnie pipari
-
40 g cietā siera (18 mēnešu izturētais Džiugas siers), sarīvēts uz smalkās rīves
-
dīgsti vai gabaliņos sagriezti sīpolloki pārbēršanai
Jogurta mērcei:
-
1 vidēja izmēra sīpols, sagriezts mazos gabaliņos
-
1 ķiploka daiviņa, sagriezta plānās šķēlītēs
-
eļļa cepšanai
- 1 tējk. cukura
-
100 ml bezpiedevu vai grieķu jogurta
-
1 ēdamk. franču sinepju
-
sāls pēc garšas
Gatavošan
-
Cepeškrāsni uzkarsē uz 190C.
-
Puķkāpostu sadala 2-3 cm lielos gabaliņos. Liek cepamtraukā, pārslaka ar olīveļļu, pievieno žāvēto raudeni, piparus un sāli. Izmaisa.
-
Liek cepties krāsnī uz 20 minūtēm. Puķkāposta gabaliņus pārber ar rīvēto sieru un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 5 minūtēm vai kamēr puķkāposts ir izcepies mīksts. Pasniedz siltu kopā ar jogurta mērci.
-
Mērces pagatavošana: uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, kamēr kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un cukuru, pacep vēl 2 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Trauciņā sajauc jogurtu kopā ar sinepēm, pievieno sāli pēc garšas. Iemaisa apceptos sīpolus un ķiploku. Dekorē ar dīgstiem vai gabaliņos sagrieztiem sīpollokiem.
Atbildēt