Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Lakšu jeb mežloku pesto

14 aprīļa, 2014 3 komentāru

Laksu_pesto_1

Pavasaris šogad ir nolēmis nākt lēnām. Var just, ka tepat aiz stūra ir, bet tādas īstas pārliecības par pastāvīgu klātbūtni vēl nav. Ja tomēr gribas kādus pierādījumus par to, ka daba ne tikai mostas, bet jau ir atmodusies, ir jāaiziet uz tirgu! Savā iknedēļas gājienā uz Centrāltirgu nevarēju nenopirkt lakšus jeb mežlokus. Interesanti, ka tieši laksi Latvijas Botāniķu biedrība atzinusi par Gada augu 2014. Tie manā virtuvē nonāca pirmo reizi, tādēļ izlēmu gatavot ko pavisam vienkāršu un universāli izmantojamu – lakšu pesto. Izdevās vienkārši dievīgs ar viegli manāmu ķiploku aromātu, tai pašā laikā ar jūtamu raksturu! Izmantojams tāpat kā klasiskais pesto ar baziliku – salātos, ar pastu, zupās utt. 

Piezīme – laksis ir ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā, 3.kategorijā! Tādēļ no sirds ceru, ka Latvijas tirgu administrācijas un atbildīgās institūcijas nodrošina regularās kontroles tirgotājiem, lai pircējs var ticēt, ka piedāvātie produkti nākuši no legāliem avotiem. Patiesībā būtu interesanti uzzināt, kur un kas Latvijā nodarbojas ar lakšu audzēšanu un kur lakšus var iegādāties ar tīru sirdsapziņu par to izcelsmes vietu.

Izejvielas:

  • paliela buntīte ar lakšiem jeb mežlokiem
  • 50 g parmezāna
  • 50 ml vīnogu kauliņu eļļas (vai citas neitrālas garšas eļļas, piemēram, rapšu)
  • 50 ml extra virgin olīveļļas
  • 100 g Indijas riekstu
  • šķipsniņa sāls

Gatavošana:

Visas sastāvdaļas liek/lej blenderī un blendē, kamēr izveidojas skaisti gaiši zaļa viendabīga masa. Pēc garšas pievieno sāli. Ja pesto šķiet pa biezu, vēl pielej nedaudz eļļas.

 

 

Filed Under: Mērces & dipi Tagged With: Indijas rieksti, Ķiploki, Lakši, Parmezāns, Pavasaris, Veģetā, Veģetāri

« Aukstā biešu zupa
Sparģeļu un kuskusa salāti »

Comments

  1. ElīnaR says

    15 aprīļa, 2014 at 08:49

    Es vēl pielieku pāris lāses citrona sulas – tad tas pesto kļūst maigāks, nav tik sīvs.

    Atbildēt
    • Linda says

      15 aprīļa, 2014 at 15:24

      Paldies par ieteikumu – noteikti pamēģināšu! :)

      Atbildēt
  2. Agrita says

    26 aprīļa, 2016 at 14:08

    Paldies, ļoti garšīgi- rieksti sanāca pa lēto- zemesrieksti, +citrona sula un pipari! :)

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...