Kā jau iepriekš rakstīju, trešdienas turpmāk būs īpašas ar to, ka šajās dienās publicēšu receptes, kas domātas cilvēkiem ar dažādiem ēšanas ierobežojumiem – brīvprātīgiem vai medicīniska rakstura. Es arī ļoti priecātos, ja jūs komentāros uzrakstītu, kādas receptes vairāk interesē, kādā virzienā vairāk gatavot!
Šoreiz piedāvāju recepti vienkāršiem vasaras salātiem bez glutēna un bez piena produktiem. Šie ir “pamatīgie” pusdienu salāti, jo sastāvā ir gan vistas gaļa, gan arī “lēnie” ogļhidrāti – zaļie griķi. Pēdējā laikā zaļos griķus esmu ļoti iecienījusi: ēdam gan lielie, gan mazie. Pērku 1 kilograma pakas Latvijā “Kaņepītēs” ražotos griķus – tie patiesībā nav zaļi, bet gan negrauzdēti kā lielveikalos nopērkamie. Tā kā pie termiskās apstrādes arī graudaugos zūd barības vielas, tad šajos pavisam gaišajos griķos to ir krietni vairāk nekā tradicionālajos tumšajos. Un arī garša man patīk vairāk.
Sastāvdaļas (2-3 personām):
- 2 vidēja izmēra vistas filejas, pagatavotas ŠĀDI;
- 1 maza salātu galviņa;
- 2 mazie gurķi;
- 1 avokado;
- 3 tomāti;
- 100 g svaiga fenheļa;
- 1 mazs sarkanais sīpols;
- 80 g zaļo griķu;
- daži zariņi svaiga bazilika (daļu sakapāt pievienošajai salātiem un daļu atstāj neskartu dekorēšanai).
Mērcei:
- 1 ēdamk. extra virgin olīveļļas;
- 1 ēdamk. balzāmetiķa;
- 1/2 tējk. brūnā cukura;
- 1 tējk. citrona sulas;
- sāls pēc garšas.
Gatavošana:
- Nomazgā un nožāvē salātus – sagriež vai saplucina mazākos gabaliņos. Sagriež gabaliņos tomātus, avokado un gurķi. Caurspīdīgās šķēlītēs sagriež fenheli.
- Novāra zaļos griķus – aukstā ūdenī liek 80 g griķu un 160 ml ūdens, vāra, kamēr mīksti (aptuveni 10-15 minūtes). Noskalo sietā zem tekoša ūdens un notecina pēc iespējas visu lieko ūdeni (šādi griķi paliek irdenāki un piemērotāki salātiem).
- Pagatavo salātu mērci, sajaucot visas mērces sastāvdaļas.
- Salātu bļodā liek salātus, tomātus, gurķus, fenheli, avokado. Iemaisa griķus un baziliku. Pārlej mērci. Samaisa un liec porcijās. Vistas fileju sagriež šķēlītēs un kārto pa virsu salātiem. Dekorē ar bazilika lapiņām.
VARIANTI:
- Vistas fileju var sagriezt gabaliņos un apcept uz pannas.
- Ja tev netīk fenheļa garša, vari to aizstāt ar papriku vai citu dārzeni pēc savas izvēles (redīsi, cukurzirņi, kukurūza utt.).
- Griķus vari aizstāt ar vārītiem rīsiem, grūbām vai putraimiem.
Atbildēt