Man ir zināma skepse pret dārzeņu izmantošanu konditorejā. Acīmredzot, neveiksmīga pieredze, jo viss, kam pievienots bietes vai cukīni līdz šim sanācis ar pasmagu struktūru un ne īsti manā gaumē. Šie kapkeiki gan ir izņēmums! Burkāns pamatnei dod vajadzīgo mitrumu, brūnais cukurs un rudzu milti dod pāris punktus veselīguma “frontē”. Domāju, ka šis būs īsts gada auksto mēnešu hits, vismaz mūsmājās.
Krēmsieru iekrāsoju ar pārtikas krāsu oranžā tonī, bet tas, protams, tikai vizuālajam efektam. Nākamreiz cepot mēģināšu arī aizstāt visu miltu daudzumu ar rudzu miltiem. Saldums un struktūra jau tagad bija nevainojama, tur izmaiņas nav nepieciešamas.
Bonuss laktozi nepanesošajiem kārmniekiem – kapkeika mīklas pamatā nav piena vai dzīvnieku izcelsmes produktu, tādēļ bez krēmsiera cepurītes šis gardums noteikti var kalpot arī kā “groziņš”. Pirms cepšanas to var pārkaisīt ar cukura pērlītēm vai brūno cukuru.
Sastāvdaļas:
- 175 grami gaišā muskovado cukura
- 100 grami rudzu miltu (vai izmantot arī pilngraudu miltus vai parastos kviešu)
- 100 grami kviešu miltu
- 2.5 tējk. cepamā pulvera
- 2 tējk. piparkūku garšvielas
- 2 olas
- 150 ml vīnogu kauliņu eļļas (vai citas neitrālas garšas eļļas)
- 200 grami uz rupjās rīves rīvētu burkānu
- ja vēlas – cukura dekori pārkaisīšanai
- Krēmsiera cepurīte: 360 grami krēmsiera un 100 grami pūdercukura
Gatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 12-vietīgo mafinu pannu izklāj ar mafinu papīriņiem vai ietauko.
2. Lielā bļodā kopā sajauc cukuru, miltus, cepamo pulveri un piparkūku garšvielu. Citā bļodā sakuļ olas ar eļļu, ielej miltu masā. Pievieno sarīvētos burkānus un visu samaisa.
3. Mīklu liek mafinu formiņās un cep cepeškrāsnī 20-22 minūtes, kamēr izcepušies gatavi. Pirms dekorēšanas pilnībā atdzesē.
4. Krēmsiera cepurītei pūdercukuru liek bļodā kopā ar krēmsieru un ar karoti maisa, kamēr masa kļūst viendabīga. Ja vēlas, pievieno konditorejas krāsvielu (dzeltenu un sarkanu). Ar konditorejas tūtu izspiež cepurīti uz katra kapkeika. Dekorē ar cukura pērlītēm.
Zane says
Noteikti paminu, jo man oti patk gatavot dadus mafinus ar drzeiem tajos un parastos miltus aizstt ar auzu, griu vai pat ziru:) Rezultts vienmr sank labs un neviens pat nenojau par drzeiem tajos:)
Dina Leinerte says
Taisju trs reizes vairkk,aptuveni ievrojot recepti (cepamo pulveri droi jliek mazk).Olas 8 mazk eu pilngraudu auzu milti un tumais cukurs.
Agrita says
burkāni svaigi vai vārīti?
Linda Tellgrena says
Svaigi!
Paula says
Sveika, Linda!
Cik kapkeiki sanāk no šīs receptes?
Linda Tellgrena says
Paula, sanāk 12 kapkeiki!
Elīna says
Sveika! Kāds krēmsiers tiek izmantots? Rasa krēmsiers?Mascarpone? Vai kāds cits?
Linda Tellgrena says
Šajā receptē izmantoju “Rasas” krēmsieru.
Vēsma says
Sveika! Nedzīvoju Latvijā, vai varu izmantot maskarpones krēmsieru?
Linda Tellgrena says
Jā, droši!
Ulla says
Kāpēc nevar pateikt normālā valodā – keksiņi? Kas tas par stulbu jaunvārdu kapkeiki?
Esme says
Tāpēc, ka keksiņi un mafini nav viens un tas pats (receptes gatavošanas ziņā) :)
Vēsma says
Aizmirsu pajautāt. Man ir mafinu formiņas priekš 6 mafiniem, ne 12. Vai varu receptē visu samazināt precīzi uz pusi, arī olas? Paldies.
Linda Tellgrena says
Jā, visas sastāvdaļas vienkārši divreiz mazāk!
Vēsma says
Biju nu pat iepirkt trūkstošās sastāvdaļas un apmulsu eļļas jautājumā. Nekur te nevaru atrast vīnogu kauliņu eļļu pie eļļu stenda. Pat ne mandeļu. Ir tikai Extra virgin olive oil, saulespuķu, zemesriekstu, rīsu, sojas un kukurūzas. Tā arī nevienu nepaņēmu, jo nezināju, ar kuru var aizstāt. Varbūt tad nopirkt kokosriekstu eļļu? Jeb varu ar margarinu? Cik apm. gramu tad? Paldies.
Linda Tellgrena says
Var izmantot jebkuru rafinētu eļļu bez īpaši izteiktas garšas un smaržas, piemēram, rafinēta saulespuķu, kukurūzas, rīsu. Arī kokosriekstu eļļa der, bet pirms pievienošanas tā noteikti jāizkausē. Margarīnu gan labāk būtu neizmantot (dēļ hidrogenizētajiem taukiem). Lai izdodas visu nepieciešamo atrast! :)
Esme says
Vai ir kādas iespējas pagatavot krēmsiera cepurīti bez piena produktu lietošanas (ar kokosriekstu pienu utt.)?
Linda Tellgrena says
Jā, var! Ieliek uz nakti ledusskapī kokospiena bundžu. Cieto bundžas daļu saputo kopā ar sablenderētu avokado mīkstumu. Saldumam pieliek medu, agaves sīrupu vai ko citu pēc savas gaumes.
Liene says
Liels paldies par recepti! :) Tā kā es nevaru lietot piena produktus, tad iztiku bez “micītes” un tā vietā dažiem pārlēju šokolādi (taisīju no kakao pūdera) un dažus apbēru ar pūdercukuru. Sanāca ļoti gardi. Paldies Tev! Visiem garšoja.
Kate says
Šoreiz nesanāca kapkeiku krēms. Likās, ka par šķidru. Izmantoju “Baltais” krēmsieru lielajā iepakojumā… Situāciju izglābu ar nelielu daudzumu želantīna. Sanāca gardi!