Mūsmājās gandrīz visas palodzes “apdzīvo” manas mammmas audzētie ķirbju – formu un krāsu dažādība, dārza karaļi visā savā krāšņumā. Pateicoties bagātajam ražas gadam, tagad jādomā arvien jauni veidi, kā ķirbjus iekļaut ēdienkartē tā, lai tos ēstu lieli un mazi.
Ar šo sacepumu man tas izdevās pilnībā. Pat vīrs, kurš uz ķirbjiem skatās ar lielu piesardzību, vaicāja pēc otras porcijas un teica, ka ļoti gardi esot. Ēdiena konsistence (un sastāvs – tad neizmanto sarkanvīnu) ļoti piemērota arī pavisam mazajiem bērniņiem – maltā gaļa un ķirbju ir pavisam laba kombinācija.
Sastāvdaļas:
- 1 ķirbis (vidēja izmēra, nebaidies paņemt pārāk daudz ķirbja, jo pēc sablenderēšanas tas ievērojami saplaks)
- eļļa cepšanai
- 1 liels sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 250 grami šampinjoni
- 1 ēdamk. žāvētas raudenes (oregano) vai Vidusjūras garšvielu maisījuma
- 1 kg maltas tītara gaļas (derēs arī vistas vai cūkas maltā gaļa)
- sāls un pipari pēc garšas
- 1 ēdamk. cukura
- ja vēlies – 150 ml sarkanvīna
- dažas piciņas sviesta
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Ķirbi sagriež škēlēs, izņem sēklas un sagriež palielos gabalos. Liek uz cepampapīra cepeškrāsnī, pārkaisa ar sāli un cep, kamēr mīksts (svarīgi arī, lai miza būtu izcepusies – ja vēlas procesu paātrināt, mizu var nogriezt, bet tad zūd arī vērtīgas izejvielas). Liek bļodā, pievieno dažas sviesta piciņas un sablenderē viendabīgā masā.
- Sīpolu nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiploku sagriež šķēlītēs. Uz pannas uzkarsē eļļu un cep sīpolu, kamēr tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno karoti cukura un žāvēto raudeni, samaisa. Pievieno ķiploku. Sagriež šampinjonus šķēlītēs un liek uz pannas pie sīpoliem. Cep vēl pāris minūtes.
- Uz otras pannas (vai tajā pašā pannā pēc tam, kad sēņu-sīpolu masa sacepta) uzkarsētā eļļā ātri apcep malto gaļu, pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ja izmanto sarkanvīnu, pielej to. Sautē maisot vēl 3 minūtes. Beigās iemaisa sēņu-sīpolu masu.
- Garenas cepamās pannas apakšā liek gaļu ar sīpoliem un sēnēm. Pa virsu klāj sablenderēto ķirbi. Cep cepeškrāsnī 35-45 minūtes.
Gunda says
Paldies, par garšīgo recepti! Mans vīrs vēl teica, ka apakšā varētu plānu kartupeļu kārtiņu, jo gaļiņa ar ķirbīti ir kā laba mērcīte :-) Garšīgi!
Linda Tellgrena says
Labs labu nemaitā ;) Paldies par atsauksmi!
Lāsma says
Izmēģināju recepti ar Gundas ieteikto kartupeļu pievienošanu. Zem gaļas un sēņu kārtas ieliku kartupeļu biezeni kopā ar mazliet krēmsiera. Rezultāts lielisks!
Indra says
Ķirbi blenderë ar visu mizu?
Linda Tellgrena says
Primcipā jā, bet ja tā pēc cepšanas vēl joprojām ir pacieta, tad labāk mizu nogriezt nost (atgarīgs no ķirbja šķirnes).