Zefīru gatavošana iesācējam var likties “morzas ābece” – tomēr iedrošinot varu teikt, ka tā vietā, lai baidītos, noteikti vajag pamēģināt. Šie ābolu zefīri ir ar izteiktāku augļu garšu nekā veikalā nopērkamie un to struktūra ir ļoti gaisīga un patīkama.
Izejvielas:
- 250 grami ceptu ābolu “mīkstuma” (pēc sagatavošanas – līdz ar to vajadzēs līdz pat 1 kg veselu ābolu)
- 250 grami cukura
- 1 “lielā izmēra” olas baltums
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
Sīrupam:
- 475 grami cukura
- 160 grami ūdens
- 8 grami agara (nopērkams lielveikalos un specializētajos garšvielu veikalos blakus želatīnam) – gan pulverveida konstenceces, gan mazu pārsliņu formā; par vislabāko esmu atzinusi Stockmann nopērkamo Izraēlā ražoto agaru”Golden Cup”, par vissliktāko – Rimi nopērkamo “Ruff” (arī bloga lasītāji ir sūdzējušies par šī agara kvalitāti, tādēļ Ruff izmantot neiesaku!)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Ābolus pārgriež uz pusēm un izņem serdes. Cep krāsnī, kamēr ļoti mīksti. Ar karoti izņem mīkstumu (mizas neizmanto), liek bļodā un nosver (jābūt 250 gramiem ābolu masas). Sablenderē ar blenderi vai izberž cauri sietam, lai iegūtu pilnīgi viendabīgu masu. Vēl karstiem āboliem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un noliek vēsā vietā atdzist.
- Gatavo sīrupu: kaltiņā ielej ūdeni, pieber agaru, izmaisa. Pievieno 475 gramus cukura. Masu uzvāra un turpina vārīt uz vidēji augstas liesmas vēl apmēram 3-10 minūtes, līdz masa sasniedz 110 grādu temperatūru (pulverveida agara izmantošanas gadījumā vāra 3-5 minūtes, bet ja izmanto pārslveida agaru, tad jāvāra 10-12 minūtes). Noliek malā, lai nedaudz atdziest.
- Atdzisušo ābolu masu liek liela izmēra bļodā, pievieno pusi no olas baltuma un sāk kult ātrākajā režīmā. Vislabāk būtu izmantot virtuves kombainu, bet pietiks arī ar virtuves mikseri. Masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pievieno otru baltuma pusi un turpina kult (līdz pat 10 minūtēm, atkarīgs no miksera jaudas). Masa būs kļuvusi pavisam gaiša un jau stingrāka.
- Lēnām un pēc iespējas pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, sāk sīrupa pievienošanu. Sīrupam jābūt siltam, bet ne karstam. Kad sīrups pievienots, kulšana jāturpina, kamēr masa sāk atgādināt bezē masu pirms cepšanas – spīdīgu, salīdzinoši stingru un gaisīgu.
- Ar konditorejas tūru uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru spiež zefīrus apaļā formā. Zefīru skaits būs atkarīgs no to lieluma – mazāki sanāks 50-60 gabali, lielāki – aptuveni 35-40 gabali. Atstāj siltā istabā vienu diennakti “apkalst” – šajā laikā zefīri apžūs un uz tiem izveidosies mīksta “garoziņa”. Pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru. Ja vēlas, var salikt divus zefīrus kopā ar apakšpusēm – nekāds pildījums nav nepieciešams, jo zefīru apakšiņas ir lipīgas.
Maija says
Lai padarītu recepti neeedaudzīt veselīgāku – vai brūnais cukurs varētu iziet cauri?
Linda Tellgrena says
Hmm, es laikam neriskētu…. man šķiet, ka šajā receptē vajag tieši to saldumu un baltā cukura īsto kušanas temperatūru.
Antuanete says
Piebildīšu, ka brūnais cukurs ne ar ko nav “veselīgāks” par balto – atšķirība starp abiem ir tikai melases sīrupa klātbūtne un aromāts. Lai iegūtu kaut kādu labumu veselībai no tā niecīgā minerālvielu daudzuma, kas ir melasē, būtu jāapēd ĻOTI daudz cukura :) Pievienojos Lindai, ka receptēs, kur ir darīšana ar sīrupu noteiktā temperatūrā un cukura kristalizēšanos labāk lietot balto cukuru.
Liva says
Sveika, ar ko lai aizvieto agaru? Vietā, kur pašlaik dzīvoju nevaru atrsat nevienā veikalā.
Un no kā iegūsti rozā krāsas zefīrus?
Linda Tellgrena says
Līva, agars šai receptē diemžēl ir neaizvietojams. Ja ir želatīns, vari izmantot šo recepti – http://www.kikasvirtuve.lv/2012/02/majas-zefirs-sokolade.html
Linda Tellgrena says
Rozā krāsa iegūta ar pārtikas krāsvielu.
Liva says
Skaidrs, tad būs vien jāgaida, kad tikšu Latvijas veikalos :)
Paldies!
Vita says
No dabīgās krāsvielas, vai dzērvenēm. Jāsaglabà biezeņa kopējà masa 250gr. Bet 1/2 var pievienot dzērvenes/mellenes/jāņogas/upenes/ arī saldētas atkausèjot
Jana says
Labdien!
Pagatavoju zefīriņus pēc līdzīgas receptes. Man dažas pārdomas par tēmu:)) Zefīriem ļoti jūtama agara garša (pirkts biotēkā), vai tā jābūt? Vēl jautājums – kamēr sagaidīju tos 110 grādus, sīrups jau bija biezs un lejot olbaltuma masā, tas jau bija kā līme un kāda ceturtdaļa aptinās ap miksera slotiņu:)) taču neskatoties uz to, zefīriņi sacietēja jau pēc 10 minūtēm, man šķita, ka agar-agara bija par daudz…..tā varētu būt? Un vēl jautājums- zefīra masu siltu pilda maisiņā ?
Paldies!
Jana
Linda Tellgrena says
Pēc pieredzes varu teikt, ka viss atkarīgs no agara kvalitātes un “stipruma” – man ir bijuši, kas netur kopā neko, un acīmredzot Tev gadījās tāds, ka ļoti spēcīgs. Tas izskaidrotu arī izteikto garšu gala produktā – varbūt nākamreiz mēģini likt šī Biotēkas 1/3 agara mazāk? Pati izmantoju Izraēlā ražotu agaru, ko var iegādāties Stockmanā.
Ina says
Nupat izmēģināju ar Biotēkā pirkto agar agar. Liku 2 strīķētas tējkarotes uz 500 gr ābolu-cukura biezeņa, kā rakstīts uz burciņas (apm. 4-5 gr) un izdevās lieliski. Arī agar agar garša nav jūtama. Krāsu panācu ar upeņu pulveri un manuprāt tas uzlaboja arī garšu ar nelielu skābumiņu. Paldies par recepti! :)
Sandra says
Man gan liekas ļoti sareždīta recepte ,bet garšīga.
Baiba says
Labdien! Kädu Agaru Jūs lietojat, un kur pērkat? Mēģināju ar Ruff agaru, bet man nepatika piegarša!
Linda Tellgrena says
Kā jau receptē minēts, Ruff agars nav labas kvalitātes, pati iegādājos Stockmann nopērkamo Izraēlā ražoto agaru.
Ilze Maksina says
Man izdevas…loti, loti labi.
Lietoju berniem paredzeto abolu biezeni bez cukura un agaru no Izraelas.
Zefiri sanaca gaisigi. Tikai ilgi zuva, varak ka divas diennaktis, bet tur laikam vainiga karsta vasara.
Linda Tellgrena says
Ilze, jauki, ka izdevās! Domāju, ka ilgā žūšana saistīta ar ābolu biezeni, iespējams, tajā bija mazāk pektīna nekā pašgatavotā.
Ilze says
Mana tresaja meginajuma sanemos un izcepu abolus….viss sanaca perfekti, zefiri nebija lipigi, bet bija bezgala garsigi.
Paldies par recepti!
Ilze
Linda Tellgrena says
O, prieks dzirdēt, ka izdevās!
Sintija says
Kā domājat, vai cukura daudzumam pie ābola biezeņa būtiska nozīme? Es domaju, ka neliekot vai arī liekot uz pusi mazāk varētu panakt, lai zefīri nebūtu tik ļoti saldi…. kā domājat?
Linda Tellgrena says
Sintija, samazināt cukura daudzumu neesmu mēģinājusi. Ja to darītu, sākumā samazinātu par 30% un tad skatītos, kas sanāk. Ja izmēģini, lūdzu, dod ziņu, kāds rezultāts!
Elīna says
Ko darīt, ja zefīri nestingst? Tā ka it nemaz, tūlīt jau būs 48 stundas apkārt, bet vēl aizvien ir izteikti krēmīgi?
Linda Tellgrena says
Ja nesastingst 48h laikā, tad nesastings vispār :( Jāmeklē vaina – vai nu agara kvalitāte, vai nu kaut kur procesā kaut kas ārpus “standarta”, grūti uzreiz tā pateikt. Varbūt nepietiekami uzkarsēts agars? Vai nav gana ilga putošana bijusi? Ja nu gribas apkārt nedaudz garoziņu, var mēģināt zemos grādos ventilatora režīmā cepeškrāsnī apžāvēt.
Kintija says
Cik būtiski ir tie 110 grādi?
Linda Tellgrena says
Ļoti būtiski, jo tikai šādā temperatūrā agars aktivizējas un iegūst savu recēšanas spēju.
Kristīne says
Labvakar, kā domājat vai ar parasto rokas mikseri šis varētu izdoties? Miksera jauda 300w :) ja tas svarīgi.
Linda Tellgrena says
Sveika, Kristīne! Hm, maza jauda… Ja sanāks, tad ar ļoti ilgu putošanu. Varbūt kāds var padalīties ar pieredzi zefīru gatavošanā ar rokas mikseri? Pati esmu tikai ar kombainu putojusi.
Kintija says
Sveiki!
Es gatavoju ar rokas mikseri (jaudu gan nepateikšu tā uzreiz), bet viss sanāk ļoti labi. Tik putošana sanāk pailga, lai gan nevaru salīdzināt.
JŪLIJA says
Labvakar. Megināju šodiwn taisīt un nekas nesanāk. Iepriekš sanāca dievīgi. Pastastišu. Taisiju visu pēc receptes. Olas baltims cukurs un biezenis saputojās perverti stingri, agaru ar cukuru uzkarsēju lidz stidziņām. Ka sāku liet iekšā agara un cukura sīrupu tā masa noplaka, palika šķidra un nebiezēja. Tad kad ritigi atdzisa tad tikai saka biezēt. Un tad kad tās plockiņas sabiezeja nebija spidīgas un lipīgas, bet tādu ka cietu kārtiņu un mateti. Nesaprotu kas ne tā. Taisiju vairākos piegajienos. Cukuru mainiju. Var but ka Rapuncel agars sabojājies. Pat tagad iedomājos ka iespējams jaunais katliņs pie vainas. Kas jusu prāt varētu būt pie vainas
Linda Tellgrena says
Jūlija, man grūti pateikt, kādēļ tā notika… Pašai šāda situācija nav bijusi, tāpēc grūti iztēloties, kādēļ zefīri šoreiz neizdevās. Ja agars aktivizējās (stīdziņas), tad tas nevarētu būt pie vainas. Varbūt pārāk ātri pielējās sīrups olas baltuma masā? Dažreiz arī jāsamierinaās, ka iestājas kaut kāds kulinārais pilnmēness un nesanāk lietas, kuras parasti izdodas. Katram tā ir gadījies! :) Galvenais nemest plinti krūmos.
Jūlija says
es jau sodien nopirku jaunu Agar burciņu, šodien būs mēģinājums vecā katliņā un ar jaunu agaru.
Nu vakar es 5 porcijas taisiju un ne viena nesanāca ka uzreiz sarec. Došu ziņu ka šodien sanāks.
Sanita says
Kurā brīdī tos cepj? Pārlasīju recepti, bet nav rakstīts. Pirms vai pēc apkaltēšanas?
Linda Tellgrena says
Cep ābolus, nevis zefīrus :) Skatīt pirmo receptes punktu!
Jūlija says
jautājums par sīrupa pievienošanu! tam jābūt siltam nevis karsta? Jūsu receptēs atšķiras šis, iespejams tas bija pie vainas ka lēju klat karstu. Bet iepriekš ar karstu leju klāt un bija ok. bet atkal ja siltu lej tad viņš biezs paliek un slikti līst!
Linda Tellgrena says
Sīrupam jābūt karstam, ar siltu neizdosies saputot.
JŪLIJA says
Šajā receptē noràdits siltam!
Jūlija says
Jautajums vel viens ja drīkst. Kas varētu būt pie vainas ka diezgan atri sacietē un sacukuru, pat ja stav slegtā maisiņā. paldies iepriekš par atbildi.
Eva says
Sveicināti!
Plānoju šodien pirmo reizi gatavot zefīrus. Plānots pasniegt dāvanā gan 6dienas viesībās, gan 7dien, tāpēc gribu jautāt – KĀDS IR APTUVENAIS DERĪGUMA TERMIŅŠ?
Citur internetā gatavotāja norāda, ka labāk izlietot pirmo piecu dienu laikā (jo ar katru dienu zefīrs paliek cietāks).
Jūsu ieteikums?
Linda Tellgrena says
Sveika, Eva! Es ieteiktu zefīrus gatavot dienu, maksimums divas pirms pasniegšanas dāvanā. Uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā.
Dagmāra says
Labdien. Viss itkā sanāca tik jaut. Kamēr sīrups dzisa tas palika kā klīsters :/ pa ilgi vāriju? Vāriju lidz 110°.
Linda Tellgrena says
Masai ar Aigaru ir jābūt ļoti “klīsterīgai”, ar to viss ok. To nevajag dzesēt, bet uzreiz no noņemšanas no uguns, putot iekšā olbaltumu un ogu masā.
Līga says
Linda, paldies par iedvesmu! Lai arī šķita, ka būs dikti sarežģīti, iznāca lieliski! Es gan ņēmu tikai 400g cukura sīrupam, pie ābolu biezeņa cukuru vispār neliku, bet visu pārējo gan pēc receptes. Šobrīd žāvējās, bet izskatās, ka būs gana stingri.
Linda Tellgrena says
Man prieks!
Betija says
Kādus ābolus vēl var izmantot, ja antonovkas nav?
Linda Tellgrena says
Derēs arī citi, vienīgi pektīns daudzums tajos var atšķirties, tomēr ne tik ļoti, lai tas būtiski ietekmētu zefīru konsistenci.
Anna says
Zefīrus esmu jau gatavojusi daudz reizes, pāri divdesmit pilnīgi noteikti, no dažādām receptēm un dažādām bāzēm. Jāsaka ka šī recepte man ir viss, viss mīļākā, tiesa gan esmu cukuru krietni samazinājusi. 150 pie āboliem un 300 pie sīrupa. Bet liels paldies Lindai :)))
Ieva says
Labvakar! Gribēju pajautāt, vai var gatavot zefirus teiksim no ķiršu sīrupa. Man ogas nav,bet ir tikai sīrups. Cik daudz tad likt? Gribas ļoti pamēģināt, ja sanāks,taps jaungada dāvaniņas viesiem.
Ar cieņu Ieva
Linda Tellgrena says
Ieva, neesmu mēģinājusi gatavot no sīrupa, tādēļ uz šo jautājumu nevarēšu atbildēt.
līga says
vai putukrejuma biezinātājs ir tas pats agars
Santa says
Sveiki! Iedvesmojoties no receptes, šovakar mēģināju pagavot zefīrus. Kā receptē minēts, ka sīrupu siltu, nevis karstu jālej, tāpēc dzesēju pirms pievienošanas biezeņa – olbaltuma masai līdz apmēram 50 grādiem. Nezinu kas, bet masa beigās pusšķidra un zefīra formu neiespējami izspiest, sanāca plakani :( Vai nepietiekama putošana pie vainas? Vai arī atdzesētais arī pie vainas varētu būt?
Laura says
Izmēģināju- perfekti ābolu zefīri! Otro reizi gatavoju, pirmo no jāņogām, otro ar āboliem. Man pat labāk garšoja šie, nevis jāņogu, jo no tām vairāk ir sula, bet pēc āboliem ir arī masa, kas garšu padara izteiktu.