Pavisam nemanot pienākusi Ceturtā Advente un Ziemassvētku elpa jūtama ik uz soļa. Tā vietā, lai šo nedēļas nogali skraidaītu pa veikaliem, iesaku jums to pavadīt mājās un aizbraukt uz mežu, aiziet uz svētku sajūtu radošu koncertu. Mēs šajās brīvdienās vedīsim mājās egli, pušķosim to un es plānošu svētku ēdienkarti un galda klājumu. Citus gadus to esmu darījusi ļoti ļoti laicīgi, bet šoziem laiks ir aizlidojis vēja spārniem…. Bet nekas vēl nav nokavēts! Kā ik gadus, publicēšu savus plānus arī šeit, blogā.
Bet šoreiz par mannas kūku. Ziemai tik ļoti piestāv apelsīnu aromāts… Tas silda un vilina – tieši tādēļ šī pēc svētkiem un Itālijas saules smaržojošā kūka jācep Ziemas saulgriežos. Biskvīts ir gaisīgs un apelsīnu sīrups to padara neparastu un svētku galda cienīgu.
Izejvielas:
- 125 grami sviesta istabas temperatūrā
- miza no viena liela bioloģiskā apelsīna (ne-bio apelsīnu miziņa ir vaskota)
- 215 grami cukura
- 2 olas
- 115 grami “Dobeles dzirnavnieka” mannas
- 280 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 120 ml piena
Sīrupam:
- 125 grami cukura
- sula no viena liela bioloģiskā apelsīna
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamformas (ar 20 cm diametru; ja formas diametrs ir 24 cm, tad šī kūka sanāks nedaudz “plakanāka”) apakšu izklāj ar cepamā papīra riņķi, bet malas iesmērē ar sviestu.
- Ar mikseri kopā saputo sviestu, apelsīna miziņu un cukuru. Masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Pa vienai pievieno olas, turpina putot. Beigās iemaisa mannu, miltus, cepamo pulveri un pienu. Puto vai maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla.
- Mīklu lej sagatavotajā formā, liek cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes vai kamēr kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs.
- Kamēr kūka cepas, pagatavo sīrupu. Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno apelsīna sulu. Uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, sagaida, kamēr cukurs izkūst. Turpina maisīt, līdz šķidrums kļūst biezāks un garša – koncentrētāka (apmēram 5-7 minūtes). Nedaudz atdzesē (ja pirms pārliešanas kūkai sīrups kļuvis pārāk biezs, to atkal nedaudz uzsilda).
- Kūku izņem no cepeškrāsns. Atdzesē 5 minūtes, pārlej ar sīrupu. Var pasniegt ar karoti saputotu saldā krējuma (bez cukura, jo kūka pati ir salda).
Atbildēt