Tiem, kas interesējas par kulināriju, Deivida Lebovica (David Lebovitz) vārds nebūs svešs – viņš ir, pirmkārt, mans “saldējumu guru”. Visas receptes, kas mēģinātas, ir izdevušās lieliskas. Šoreiz Deivida blogā mani uzrunāja no Aran Goyoaga grāmatas “Small Plates, Sweet Treats” aizlienētā griķu un lazdu riekstu miltu recepte šokolādes kūkai. Šīs kūkas sastāvā nav ne glutēna, ne cepamā pulvera, ne baltā cukura. Līdz ar to tā ir maķenīt veselīgāka par savām klasiskajām “māsām”. Pagatavošana ir nedaudz piņķērīga, bet ne tik ļoti, lai mīklu nevarētu uztaisīt pusstundas laikā.
Rezultāts – kūka ir gaisīga un gana mitra vienlaicīgi. Nav pārāk salda. Labi garšos kopā ar karoti saldējuma vai putukrējuma. Griķu aromāts ir nedaudz jūtams, bet ļoti patīkamā līdzsvarā ar pārējām garšām. Ja nav pieejami lazdu riekstu milti, tos var pagatavot, lazdu riekstus smalki samaļot blenderī vai virtuves kombainā, vai arī šos miltus aizstāt ar mandeļu miltiem.
Izejvielas:
- 170 g tumšās šokolādes, salauzta gabaliņos
- 115 g sviesta
- 4 lielā izmēra olas
- 100 grami nerafinēta cukura (ja nav, var izmantot arī balto)
- 80 ml baltā bezpiedevu jogurta (es izmantoju grieķu jogurtu)
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- puse tējk. sāls (nākamreiz likšu tikai šķipsniņu)
- 75 g lazdu riekstu (vai mandeļu) miltu
- 35 grami griķu miltu
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 20 cm diametra cepamo formu (var cept klasiskajā 23 cm pannā, bet tad vai nu jāpalielina sastāvdaļu daudzums, vai arī kūka sanāks “plakanāka”), izklājot tās apakšu ar cepamo papīru.
- Ūdens peldē (es virs vāroša ūdens lieku metāla bļodu tā, lai bļodas dibens nepieskaras ūdenim) izkausē šokolādi kopā ar sviestu, pa laikam apmaisot. Noliek malā nedaudz padzist.
- Vidēji lielā bļodā kopā saputo olu dzeltenumus, pusi no cukura, jogurtu, vaniļu un sāli. Sajauc ar izkausēto šokolādi tā, lai izvedojas viendabīga masa. Iemaisa riekstu miltus un griķu miltus.
- Citā bļodā ar mikseri puto olas baltumus, līdz tie kļūst stingri. Pakāpeniski pievieno atlikušo cukura pusi un turpina putot, līdz masa kļūst stingra un spīdīga. Vienu trešdaļu no olu baltumiem pievieno sagatavotajai šokolādes mīklai, iecilā. Pēc tam pa karotei liek klāt pārējos olas baltumus, turpinot maisīt. Rezultātā mīklai jābūt viendabīgai un “vieglai”.
- Mīklu lej sagatavotajā formā, izlīdzina kūkas virspusi un cep krāsnī 30-35 minūtes. Gatavību nosaka, kūku nedaudz “pakustinot” – vidus 5 centimetriem jābūt mīkstiem (jākustas), pārējai kūkai jābūt izceptā konsistencē. Izņem no cepeškrāsns un 10 minūtes atdzesē. Izņem no pannas.
Linda says
Nebiju pamanījusi šo recepti Deivida Lebovica krājumos. Man ļoti patika grāmatā Ready for Dessert publicētā Racines šokolādes kūkas, kas arī ir bez lipekļa (vispār bez miltiem, balstās tik uz kultām olām) recepte.
Linda Tellgrena says
Man arī noskatītas pāris klasisko kūku receptes bez miltiem – no valriekstiem (itāļu variants) un no mandelēm (franču). Būs jāpieķeras! P.S. Es pagājušo sestdienu “nodzīvojos” pa D.L. blogu – tur tādas pērles var atrast!
Linda says
Nezinu, vai to var saukt par ļoti klasisku, jo receptē nav nekādu miltu (ne graudaugu, graudzāļu, ne dārzeņu/augu/riekstu). Es arī blogam regulāri sekoju, gan reizi pa reizei ieskatos grāmatās. Ļoti labas adreses, ja kādreiz ir apjukšanas vai apmaldīšanās pazīmes lielajā Parīzes gardumu klāstā.
Linda Tellgrena says
VISPĀR bez miltiem izklausās ļoti intriģējoši!! Gaidu blogā Tavu pieredzi ;)
Linda says
Re kur ir http://vinotava1.blogspot.com/2013/04/racines-sokolades-kuka.html
Kūkai klāt derētu kāda mērcīte
Liene says
Es šo uzcepu. Viesi bija stāvā sajūsmā um es pati arī. :-)
Linda Tellgrena says
Lieliski, ļoti priecājos, arī par atsauksmi!
Leandra says
Esmu atradusi SAVU kūku. Debešķīgi garda.
Linda Tellgrena says
Paldies par atsauksmi :)