2015.gada 19.martā 150 valstu restorānos un vēstniecībās 5 kontinentos tiks piedāvātas vairāk nekā 1300 vakariņas, aicinot cilvēkus kopā ieturēt maltīti à la française un cildinot Francijas kulināro mantojumu, kas kopš 2010.gada iekļauts UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā. Prieks un lepnums, ka pasākumā ir iesaistījusies arī Latvija un mūsu gardēži varēs baudīt maltītes, kas gatavotas klasiskajās Francijas kulinārijas tradīcijās.
„Francijas garša/Goût de France” ir starptautiska mēroga pasākums, kurš tiek organizēts pēc Francijas Ārlietu un Starptautiskās attīstības ministra Lorāna Fabiusa (Laurent Fabius) un godalgotā šefpavāra Alēna Dikasa (Alain Ducasse) iniciatīvas.
Sadarbībā ar Francijas vēstniecību un Francijas Institūtu Latvijā restorāni “Astor”, “Elements” un “Tinto” Rīgā piedāvās ēdienkartes à la française (pdf 11.lp), kuras slavinās dzīvīgu, atvērtu un inovatīvu virtuvi, kas vienlaikus ir arī uzticīga francūžiem dārgām vērtībām: dalīšanās, cieņa pret ēdienu un vīnu pasniegšanas mākslu un planētu.
Visu marta mēnesi tiks organizēti arī citi pasākumi Francijas kulinārā mantojuma svinēšanai:
6.martā restorānā Bibliotēka, Riga Wine&Champagne festivāla ietvaros Latvijas publikas vērtējumam tiks pasniegti 4 ēdieni un 13 vīni no Francijas, balsojumā noskaidrojot labāko vīna un ēdiena saderību.
Frankofonā kino festivāla ietvaros, kas norisināsies no 20. līdz 24.martam kinoteātrī K-Suns, tiks izrādītas divas filmas par garšas tematiku:
- 20.martā plkst. 20:00 „Grauda noslēpums”, rež. Abdellatīfs Kešišs
- 24.martā plkst. 18:00 „Šefs”, rež. Daniels Koens
No 18.marta Francijas institūts Latvijā piedāvās franču valodas 15 stundu kursu par gastronomijas tēmu „Francijas garša”. Katra nodarbība tiks veltīta vienam kāda reģiona raksturīgajam produktam.
“Pavāru klubs” sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā un restorānu “Elements” ielūdz pavārus, gardēžus, žurnālistus, kulinārijas blogu autorus, kā arī vienkārši Francijas garšu cienītājus uz meistarklasi 22.martā šefpavāra Serža Ferija (Serge Fery) vadībā.
Atbildēt