Risoto gatavošanā ir kaut kas maģisks un meditatīvs – ēdiens, kuru nevar pagatavot steigā un darot simts citus darbus. Tas prasa nedalītu pavāra uzmanību un rezultāts to atspoguļo. Krēmīgs bez krējuma, aromātisks bez izteikti daudz garšvielām – tāds ir labs risoto. Vienmēr meklēju interesantas šī ēdiena receptes un versijas, šoreiz – ar sarkanajām bietēm. Uzvārīju veselu katlu ar manas mammas dārza pagājušā gada ražas pēdējo “partiju” un nu jāsteidz izmantot!
Izejvielas šai receptei iesaku precīzi nomērīt, jo “uz aci” būt grūti noteikt pareizos daudzumus.
Ja risoto gatavo bērniem, nepievieno vīnu (es vismaz izvēlos alkoholu bērnu ēdienos nelikt, lai arī pastāv uzskats, ka alkohola saturs gatavošanas procesā iztvaiko). Patiesībā risoto ir ēdiens, kas ļoti piemērots mazajiem, savējiem bērniem to devu jau apmēram 10 mēnešu vecumā. Piedevas var izvēlēties pēc bērna gaumes – vienam garšos zaļie zirnīši, citam – siers, bet vēl kādam nekādas piedevas nevajadzēs.
Izejvielas (4 palielām porcijām):
- 500 grami vārītu un nomizotu biešu
- 2 ēdamk. olīveļļas
- 1.5 litri dārzeņu buljona, karsta
- 5 mazi šalotes sīpoliņi, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas
- 300 grami arborio vai citu risoto vārīšanai piemērotu rīsu
- ja vēlas – 120 ml sarkanvīna
- 2 ēdamk. balzamiko etiķa
- 1 tējk. nerafinēta cukura
- 200 grami zaļo zirnīšu (es izmantoju pagājušā gada ražas saldētos un atlaidinātos cukurzirņus)
- 1 burciņa Trikātas “sniega bumbu”, pārgrieztas uz pusēm
- dīgsti
- pasniegšanai, ja vēlas- citronu olīveļļa vai olīveļļas ar pievienotu citrona sulu un miziņu (uz 100 ml extra virgin olīveļļas pievieno sulu un miziņu no puses bio citrona)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Bietes sagriež 1 cm lielos gabaliņos un liek vienā kārtā cepamtraukā cepties uz 15 minūtēm. Pusi no bietēm ar ar blenderi sablenderē un pievieno dārzeņu buljonam. Uzvāra un nogriež uguni uz zemu, lai buljons turētos karsts.
- Atlikušās bietes sajauc ar balzamiko etiķi un cukuru un vai nu uz pannas, vai cepeškrāsnī 10 minūtes apcep.
- Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu un ķiploku gabaliņus, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs. Ja vēlas, pielej vīnu un, maisot pagaida, līdz tas uzsūcas. Sāk buljona pievienošanu pa vienam kausiņam. Nākamo kausiņu pievieno, kad iepriekšējais “uzsūcies” rīsos. Rīsus turpina vārīt un pakāpeniski pievienot buljonu aptuveni 20 minūtes vai kamēr rīsi ir kļuvuši mīksti. Buljons var palikt pāri (es gan izmantoju visu). Noslēgumā iemaisa zaļos zirnīšus. Pasniedz kopā ar “sniega bumbām”, dīgstiem un pārslaka ar citronu olīveļļu.
Iedvesma: “DELICIOUS” žurnāla 2010.gada jūlija numurs
Līva says
Sveiki, sakiet lūdzu, vai šajā recpetē 1. punktā aprakstītajā darbībā visas 500 g vārītās bietes 1 cm gabaliņos liek cepties uz 15 min un tad pusi blenderē, un atlikušo otru pusi izmanto kā aprakstīts 2. punktā? Paldies