Pavasaris nav bumbieru sezona, bet dažreiz no dienvidiem atvestie augļi ir pavisam gatavi un saules sasmēlušies. Tā pirms pāris dienām gadījumās iegādāties lielisku bumbierus, tādēļ tapa šī kūka. Cepšanai izmantoju speltas miltus (var nopirkt arī lielveikalos, ražo “Hercogs”) – tie ir daudz veselīgāki par kviešu miltiem: ar augstāku uzturvērtību, olbaltumvielu saturu, kā arī organisms tos vieglāk pārstrādā, ja salīdzina, piemēram, ar bīdelētajiem kviešu miltiem. Kūkām un maizītei speltas milti piedod patīkamu riekstainu garšu.
Sastāvdaļas:
- 100 grami lazdu riekstu (vai lazdu riekstu miltu)
- 140 grami miltu (es izmantoju speltas miltus)
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- 170 grami sviesta, sagriezts gabaliņos, vēlams istabas temperatūrā
- 140 grami cukura
- 2 XL vai L izmēra olas, sakultas
- 2 vidējas izmēra bumbieri, nomizoti
- ja vēlas – 50 grami tumšās šokolādes mazos gabalos
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 140 grādiem. Ierauko cepamo formu 20 centimetru diametrā. Blenderī vai virtuves kombainā samaļ lazdu riekstus miltu konsistencē. Pieber kviešu vai speltas miltus, cepamo pulveri, samaisa. Pievieno sviestu, maļ, kamēr izveidojas drumslatām līdzīga masa. Pievieno sakultās olas un cukuru, samaisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla. (Ja nav liela virtuves kombaina, procesu vienkāršo – samaltos riekstus, sajauc ar miltiem un cepamo pulveri, pievieno sviestu, sakultās olas un cukuru un tad visu maisa ar karoti, kamēr iegūta viendabīga masa.) Pievieno bumbieru gabaliņus un šokolādi (ja izmanto).
- Mīklu lej cepamformā, izlīdzina virspusi un liek cepeškrāsnī cepties uz 1 stundu un 20 minūtēm, kamēr kociņš no kūkas iznāk ārā sauss. Padzesē 10 minūtes, izņem no formas, pārkaisa ar pūdercukuru un bauda siltu vai atdzisušu.
Iedvesma: BBC Good Food
Agnese says
Man ir ilgumilgi neatbildēts jautājums, varbūt Jūs zināt – cik paipalu olas būtu jāliek receptē (šajā un citās), lai aizstātu vienu vistas olu???
Linda Tellgrena says
Parasti 5-6 paipalu oliņas aizstāj vienu vistas olu.