Džeimija Olivera vārds komentārus neprasa – par viņu ir dzirdējuši arī tie, kuri nav lieli kulinārijas entuziasti, jo, tieši pateicoties Džeimija aktivitātēm, gan Apvienotajā Karalistē, gan ASV aktualizēts bērnu veselīga ēdiena jautājums skolās un ģimenēs. Viss sākās 1999.gadā, kad tolaik jaunajam pavāram piedāvāja veidot savu raidījumu televīzijā, nosaucot to par “Naked Chef“. Kurš tajā brīdī gan varēja iedomāties, ka ar lielu entuziasmu un talantu apveltītais Džemijs kļūst ne tikai par televīzijas zvaigzni dzimtajā zemē, bet arī par starptautisku superstāru, kuru pazīst gan liels, gan mazs.
Kopā Džeimijs publicējis 19 grāmatas, arī latviski iznākušas vairākas no tām. “Ietaupām kopā ar Džemiju” Zvaigznes ABC apgādā publicētā grāmata ir cietos vākos un “pamatīga”. Kopā šajā izdevumā atradīsiet 120 receptes un katrai no tām ir sava fotogrāfija. Attālos redzami ne tikai ēdieni, bet arī pats to autors kopā ar savu ģimeni, jo šī grāmata domāta maltīšu gatavošanai vairākiem cilvēkiem.
Kā norāda pats nosaukums, uzsvars ir likts uz maltīšu ekonomisko pusi: parādīt lasītājiem, ka arī ar ierobežotākiem līdzekļiem var ēst veselīgi, gardi un interesanti. Pats autors raksta tā: “.. paskatoties atpakaļ vēsturē, mēs redzam, ka pasaulē vislabāko ēdienu receptes nāk no saviedrības slāņiem, kas atradušies grūtos finansiālos apstākļos, bet ar vienu nosacījumu: jums jāprot gatavot! Ja jūs to neprotat un jums nav naudas, tad sākas problēmas. Tādēļ šīs grāmatas mērķis ir ļoti skaidrs – tā jums iemācīs ēst labi un iepirkties gudri, gatavot atjautīgi un tērēt mazāk.”
Būšu godīga – nevajadzētu lolot ilūziju, ka grāmatas lappusēs varēs atrast “izdzīvošanas receptes”, jo gatavotie ēdieni ir nedaudz ekonomiskāki par standarta maltītēm, bet tāpat to pagatavošanai nepieciešams gana daudz un ne vienmēr pašu vienkāršāko izejvielu. Mani tomēr ļoti priecēja tas, ka daudzās receptēs goda vietā ir dārzeņi un daudz padomu to radošai pagatavošanai. Nekad nebūtu iedomājusies, piemēram, cept veselu selerijas sakni un nosaukt to par “zombija smadzenēm”! Vai pagatavot zirnīšu un kartupeļu pīrāgu, kurš izskatās tik pievilcīgs, ka to droši var gatavot arī viesu uzņemšanas reizē.
Domāju, ka šī būtu laba pirmā pavārgrāmata kādam, kurš uzsāk patstāvīgu dzīvi un virtuves lietas vēl tikai apgūst. Jo grāmatā netrūkst ne padomu, kā izdevīgi iepirkties, ne ierosinājumu, kā veidot nepieciešamo virtuves lietu “komplektu”, tāpat var atrast padomus par saldētavas, ledusskapja un pietiekamā izmantošanu. Padomi ir uzrakstīti vienkāršā un saprotamā veidā un tieši tāpēc tos viegli atcerēties un ievērot. Tāpat varēsiet uzzināt, kā labāk un radošāk izmantot ēdienu pārpalikumus, lai samazinātu produktu izniekošanu.
Grāmatas struktūra veidota tradicionāli – maltītes grupētas nodaļās atkarībā no izmantotā proteīna, parasti – gaļas un zivīm. Par katru no šīm produktu grupām var lasīt padomus, kā ietaupīt līdzekļus iepērkoties un gatavojot, kā arī izmantojot maltīšu pārpalikumus. Manuprāt, vērtīgākais padoms – “vislabākais ieguldījums ir pirkt nelielu daudzumu augstas kvalitātes gaļas.” Ja teiksiet, ka bioloģiskā un brīvībā audzētu lopu gaļa ir dārga – labāk apēst mazāku gabaliņu vai gatavot to retāk, bet izdarīt apzinātu izvēli, padomājot par savu veselību, dzīvnieku labturību un vidi, kurā dzīvos mūsu bērni (atvainojos par atkāpi no tēmas!).
Atgriežoties pie Džeimija – zinot latviešu rezervēto attieksmi pret citu tautu virtuvi (ārpus suši un nūdelēm ar saldskābo mērci), priecājos, ka šajā grāmata atrodamas daudzas receptes no Āzijas, Amerikas un arī Āfrikas. Tās ir piemērotas eiropiešu gatavošanas manierei un pieejamajām izejvielām, tāpēc nevajadzētu baidīties pagatavot, piemēram, pukka dzeltenā karija mērci ar vistu vai gardos laša tacos. Un jā, Džemijs Olivers ir to izdarījis vēlreiz – radījis starptautisku bestselleru, pēc kura receptēm tiks gatavotas tūkstošiem un tūkstošiem maltīšu abās okeāna pusēs.
Atbildēt