Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Indiešu tradicionālā ‘sviesta vista’

20 maija, 2015 4 komentāru

Sviesta_vistaIndijas virtuve ir aromātu un daudzum daudzu garšvielu pilna. Eiropietim to pieradināt var būt nedaudz sarežģīti, bet noteikti ir vērts mēģināt. Iegādājoties “starta garšvielu komplektu”, nākotnē varēsiet gatavot neskaitāmas maltītes un pavisam vienkāršām izejvielām. Tieši Indijas virtuve ir viena no pieticīgākajām – tā balstās bieži vien uz veģetāriem ēdieniem, kuri papildināti ar garšvielām un interesantām mērcēm.

“Sviesta vista” jeb murgh makhani ir tradicionāls Indijas ēdiens, kura gatavošanā izmanto vistas gabalus ar kaulu (Indijā) vai bez kauliem (ārpus Indijas – Apvienotajā Karalistē, ASV un citur, kur šis ēdiens ir visu indiešu restorānu ēdienkartēs). Šoreiz gatavoju otro variantu, bet receptē zemāk aprakstīšu abas gatavošanas versijas. Izmantoju vista fileju, tādēļ ievērojami samazinātu sautēšanas laiku – bet iesaku receptē tomēr izmantot vistas šķiņķīšus bez kauliem, jo tie būs sulīgāki. Rezultāts ir mīksta vistas gaļa biezā un krēmīgā mērcē ar interesantām garšu niansēm. Īsts “svētdienas ēdiens”, kad ir nav jāskatās pulkstenī un māja smaržo pēc siltuma un tālām zemēm.

Sastāvdaļas (4 personām):

  • 250 grami Indijas riekstu
  • 2 tējk. garam masala garšvielas
  • 2 tējk. malta koriandra
  • 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
  • 4 cm gara ingvera sakne, sarīvēta
  • 2 ēdamk. etiķa
  • 100 grami tomātu koncentrētās pastas
  • 140 g bezpiedevu jogurta (es izmantoju grieķu jogurtu)
  • 1 kg atkaulotu vistas šķiņķīšu, sagrieztu gabalos vai 800 grami vistas filejas, sagriezta gabalos
  • 75 grami sviesta
  • 200 grami (1 liels) sīpola, sagriezts gareniskās sloksnītēs
  • 1 kanēļa standziņa
  • 4 kardamona pākstis, saplacinātas
  • 1 tējk. asās paprikas pulvera (nepievieno, ja nevēlas pikantu ēdienu)
  • 400 grami konservētu smalcinātu tomātu
  • 180 g vistas buljons (nepiecieno, ja izmanto vistas fileju)
  • 180 ml saldā krējuma

Gatavošana:

  1. Uz sausas pannas uz mazas uguns apcep Indijas riekstus, garam masalu un koriandru, kamēr rieksti sāk kļūt nedaudz zeltaini. Apcetās garšvielas kopā ar riekstiem ber lielā bļodā vai traukā un pievieno ķiploku, ingveru, etiķi, tomātu koncentrātu un jogurtu, visu kārtīgi izmaisa. Šajā marinādē iemaisa vistas gabalus. Liek vāku un notur aukstumā vismaz 3 stundas (vislabāk – visu nakti).
  2. Lielā dziļākā pannā uzkausē sviestu un apcep tajā sīpolu, kanēļa standziņu un kardamonu, kamēr sīpols kļūst caurspīdīgs. Pievieno vistu kopā ar marinādi un maisot cep 10 minūtes.
  3. Pannas saturam pievieno paprikas pulveri, konservētos tomātus un vistas buljonu (buljonu pievieno tikai, ja izmanto vistas šķiņķīšus). Vistas šķiņķīšus uz lētas uguns, nosegtus ar vāku, sautē, ik pa laikam apmaisot, apm. 45 minūtes . Vistas fileju turpina cept vēl 10 minūtes, pa laikam apmaisot.
  4. No mērces izņem kanēļa standziņu un kardamona pākstis. Pielej saldo krējumu un maisot sagaida pirmo burbuli. Pasniedz ar rīsiem.

 

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Kariji, Putnu gaļas ēdieni Tagged With: Asās paprikas pulveris, Bezpiedevu jogurts, Garam masala, Indijas rieksti, Indijas virtuve, Ingvera sakne, Jogurts, Kanēlis, Kardamons, Konservēti tomāti, Koriandrs, Saldais krējums, Sīpoli, Vistas cepetis, Vistas fileja, Vistas kājas, Vistas šķiņķīši

« Iznākusi jauna pavārgrāmata “Ietaupām kopā ar Džeimiju”
Čedaras siera cepumi »

Comments

  1. marcus says

    21 maija, 2015 at 12:28

    siekalas saskrēja mutē

    Atbildēt
  2. Inga says

    21 maija, 2015 at 15:50

    ….indiešu virtuve ir viena no pieticīgākajām???????

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      21 maija, 2015 at 16:02

      Izejvielu izmaksu ziņā, Inga!

      Atbildēt
  3. laura says

    22 jūnija, 2015 at 19:35

    Man šoreiz nesanāca. Pietrūka garšas un asuma. :( standarts,kā jāgaršo šim èdienam ir Stockpot ēstuvē.. Varbūt nākamreiz jāliek visas garšvielas vairāk?

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...