Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Čedaras siera cepumi

May 24, 2015 2 Comments

Bērnu bio brunch May 2015 - 05

Foto: Anete Rūķe (c)

Vasarsvētkus pavadījām ļoti saulaini, dinamiski un garšīgi – Lauras (bloga “Viens plus viens” saimnieces) un Ingas (bloga “Le petit pot” saimnieces) organizētajā bērnu bioloģiskajā brančā. Namamātes bija sagādājušas daudz gardumu un skaistu galda un arī dārza noformējumu, arī viesi nāca “ar groziņiem”. Pati ciemakukulī pagatavoju biešu-avokado un brinzas salātus ar čia sēklu-ķimeņu un garšaugu mērci, kā arī šos pufīgos no plaucētās mīklas gatavotos siera cepumus, kurus Francijā dēvē par “gougères”. Tie lieliski der klāt pie svaigiem zaļajiem salātiem, kā uzkoda pie alus (tuvojas Jāņi!), kā arī vienkārši, ja gribas panašķoties.

Plaucēto mīklu gatavoju pirmo reizi un izdevās – varu teikt, ka nav nemaz tik sarežģīti, vadījos pēc šajā VIDEO sniegtajiem vērtīgajiem padomiem! Cepumi bija viegli, tukšu vidu (tā tam jābūt), nedaudz sāļi un sātīgi. Cepšanai derēs gan Grijēras, gan Čedaras siers. Iesaku izvēlēties labas kvalitātes sieru – labs Čedaras siers nopērkams Rimi un Stockmann 200 gramu iepakojumos (ražots Lielbritānijā, “Lye Cross Farm Mature Cheddar”).

Izejvielas (30-35 cepumi atkarībā no diametra):

  • 225 ml ūdens
  • 115 grami sviesta, sagriezta gabaliņos
  • 135 grami miltu
  • puse tējk. sāls
  • 4 L izmēra olas, viegli sakultas
  • 170 grami Čedaras vai Grijēras siera, sarīvēts uz smalkās rīves

Gatavošana:

Bērnu bio brunch May 2015 - 06

Foto: Anete Rūķe (c)

1. Mazā katliņā vāra ūdeni kopā ar sviestu. Kad sviests izkusus un sagaidīts pirmais lielais burbulis, uzreiz pievieno miltus, kuros iemaisīts sāls – visus vienā piegājienā. Katliņu noņem no ugums un ar koka karoti sāk strauji visu masu maisīt un turpina, kamēr konsistence sāk atgādināt kartupeļu biezputru.

2. Katliņu liek atpakaļ uz vidējas uguns un 3-5 minūtes mīklu vārot maisa. Tā ir gatava, kad sāk “spīdēt” un pie katla dibena sāk parādīties plāns miltu aplikums.

3. Mīklu pārliek virtuves kombaina bļodā vai vienkārši lielā bļodā. Ja izmanto kombainu, izvēlas mīcīšanas uzgali. Otrs variants ir izmantot parasto rokas mikseri vai stingru putojamo slotiņu. Mīklu kuļ uz vidējā ātruma pāris minūtes, lai tā padzistu, bet joprojām būtu silta. Sakulto olu masu miltu masai pievieno vairākos (man sanāca četri) piegājienos – nākamo lej klāt tikai tad, ka iepriekšejo  olu devu mīkla ir uzsūkusi (varbūt nedaudz olu masas beigās paliks pāri). Pēc katras pievienošanas notīra bļodas malas. Mīkla ir gatava, kad tā ir bieza, “smaga” un paceļot no karotes krīt nost lēnām, lielā pikā. Beigās kārtīgi iemaisa sarīvēto sieru.

4. Krāsni uzkarsē līdz 225 grādiem ventilatora režīmā. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru vai labāk – ar labas kvalitātes silikona paklājiņu (es izmantoju “Silikomart”). Mīklu divās porcijās liek konditorejas tūtā – ja izmanto vienreizlietojamo, vienkārši nogriež 1.5 cm diametra galu, uzgalis obligāti nav nepieciešams. Uz pannas 3 cm attālumā vienu no otra spiež apaļas mīklas piciņas. Diametru un augstumu var izvēlēties pēc sajūtām, bet vidēja izmēra cepumi izcepsies visvienmērīgāk.

5. Cepumus liek krāsnī un cep 5 minūtes. Tad temperatūru samazina līdz 170 grādiem un turpina cep 20-25 minūtes, pannu vienu reizi cepšanas procesa vidū apgriežot (lai cepumi izceptos vienmērīgi visur). Gatavi cepumi būs zeltaini, pēc sajūtas ļoti viegli un vidū pilnībā izcepušies. Izņemtus no cepeškrāsns tos atdzesē un pasniedz siltus vai istabas temperatūrā. Var uzglabāk pāris dienas ledusskapī un pirms pasniegšanas viegli uzsildīt. Var uzglabāt saldētavā pāris mēnešus.

Bērnu bio brunch May 2015 - 07

Foto: Anete Rūķe (c)

 

Filed Under: Konditoreja, Receptes, Uzkodas Tagged With: Čedaras siers, Cepumi, Sāļās uzkodas, Siera cepumi

« Indiešu tradicionālā ‘sviesta vista’
Maija kulinārie jaunumi un atklājumi »

Trackbacks

  1. Laba ēdiena mīļotāju brančs: Bērnu brokastu izlaidums | HAPPY WHISPERS says:
    May 25, 2015 at 14:42

    […] Čederas siera cepumu recepte atrodama Lindas Virtuve virtuālajos pierakstos, augļu salāti ar vaniļas mērci un citi labumi drīz gozēsies Le Petit Pot lappusēs, bet Lindas Vilmansones apelsīnu sulā marinēto cukīni salātu recepte tiks publicēta žurnāla IR brīvdienas jūnija numurā. […]

    Reply
  2. Bērnu bio “brunch” | Viens + Viens says:
    May 25, 2015 at 15:45

    […] gan mazie, gan lielie:). Arī Lindasvirtuve.lv jau vari atrast recepto viņas cienastam – Čedaras siera cepumiem (cik labi, ka cepumi mēdz būt arī […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in