Vasarsvētkus pavadījām ļoti saulaini, dinamiski un garšīgi – Lauras (bloga “Viens plus viens” saimnieces) un Ingas (bloga “Le petit pot” saimnieces) organizētajā bērnu bioloģiskajā brančā. Namamātes bija sagādājušas daudz gardumu un skaistu galda un arī dārza noformējumu, arī viesi nāca “ar groziņiem”. Pati ciemakukulī pagatavoju biešu-avokado un brinzas salātus ar čia sēklu-ķimeņu un garšaugu mērci, kā arī šos pufīgos no plaucētās mīklas gatavotos siera cepumus, kurus Francijā dēvē par “gougères”. Tie lieliski der klāt pie svaigiem zaļajiem salātiem, kā uzkoda pie alus (tuvojas Jāņi!), kā arī vienkārši, ja gribas panašķoties.
Plaucēto mīklu gatavoju pirmo reizi un izdevās – varu teikt, ka nav nemaz tik sarežģīti, vadījos pēc šajā VIDEO sniegtajiem vērtīgajiem padomiem! Cepumi bija viegli, tukšu vidu (tā tam jābūt), nedaudz sāļi un sātīgi. Cepšanai derēs gan Grijēras, gan Čedaras siers. Iesaku izvēlēties labas kvalitātes sieru – labs Čedaras siers nopērkams Rimi un Stockmann 200 gramu iepakojumos (ražots Lielbritānijā, “Lye Cross Farm Mature Cheddar”).
Izejvielas (30-35 cepumi atkarībā no diametra):
- 225 ml ūdens
- 115 grami sviesta, sagriezta gabaliņos
- 135 grami miltu
- puse tējk. sāls
- 4 L izmēra olas, viegli sakultas
- 170 grami Čedaras vai Grijēras siera, sarīvēts uz smalkās rīves
Gatavošana:
1. Mazā katliņā vāra ūdeni kopā ar sviestu. Kad sviests izkusus un sagaidīts pirmais lielais burbulis, uzreiz pievieno miltus, kuros iemaisīts sāls – visus vienā piegājienā. Katliņu noņem no ugums un ar koka karoti sāk strauji visu masu maisīt un turpina, kamēr konsistence sāk atgādināt kartupeļu biezputru.
2. Katliņu liek atpakaļ uz vidējas uguns un 3-5 minūtes mīklu vārot maisa. Tā ir gatava, kad sāk “spīdēt” un pie katla dibena sāk parādīties plāns miltu aplikums.
3. Mīklu pārliek virtuves kombaina bļodā vai vienkārši lielā bļodā. Ja izmanto kombainu, izvēlas mīcīšanas uzgali. Otrs variants ir izmantot parasto rokas mikseri vai stingru putojamo slotiņu. Mīklu kuļ uz vidējā ātruma pāris minūtes, lai tā padzistu, bet joprojām būtu silta. Sakulto olu masu miltu masai pievieno vairākos (man sanāca četri) piegājienos – nākamo lej klāt tikai tad, ka iepriekšejo olu devu mīkla ir uzsūkusi (varbūt nedaudz olu masas beigās paliks pāri). Pēc katras pievienošanas notīra bļodas malas. Mīkla ir gatava, kad tā ir bieza, “smaga” un paceļot no karotes krīt nost lēnām, lielā pikā. Beigās kārtīgi iemaisa sarīvēto sieru.
4. Krāsni uzkarsē līdz 225 grādiem ventilatora režīmā. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru vai labāk – ar labas kvalitātes silikona paklājiņu (es izmantoju “Silikomart”). Mīklu divās porcijās liek konditorejas tūtā – ja izmanto vienreizlietojamo, vienkārši nogriež 1.5 cm diametra galu, uzgalis obligāti nav nepieciešams. Uz pannas 3 cm attālumā vienu no otra spiež apaļas mīklas piciņas. Diametru un augstumu var izvēlēties pēc sajūtām, bet vidēja izmēra cepumi izcepsies visvienmērīgāk.
5. Cepumus liek krāsnī un cep 5 minūtes. Tad temperatūru samazina līdz 170 grādiem un turpina cep 20-25 minūtes, pannu vienu reizi cepšanas procesa vidū apgriežot (lai cepumi izceptos vienmērīgi visur). Gatavi cepumi būs zeltaini, pēc sajūtas ļoti viegli un vidū pilnībā izcepušies. Izņemtus no cepeškrāsns tos atdzesē un pasniedz siltus vai istabas temperatūrā. Var uzglabāk pāris dienas ledusskapī un pirms pasniegšanas viegli uzsildīt. Var uzglabāt saldētavā pāris mēnešus.
[…] Čederas siera cepumu recepte atrodama Lindas Virtuve virtuālajos pierakstos, augļu salāti ar vaniļas mērci un citi labumi drīz gozēsies Le Petit Pot lappusēs, bet Lindas Vilmansones apelsīnu sulā marinēto cukīni salātu recepte tiks publicēta žurnāla IR brīvdienas jūnija numurā. […]