Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Maijs 2015: kulinārie jaunumi un atklājumi

1 jūnija, 2015 4 komentāru

Foto: Anete Rūķe (c)

Lauras Grēviņas gatavotā kūka bērnu bioloģiskajām brokastīm (foto: Anete Rūķe (c))

Gada zaļākais mēnesis ir aizlidojis vēja spārniem! Labās ziņas – kopā ar dārziem un laukiem ir atdzīvojušies arī tirgi un tirdziņu ar vietējo zemnieku labumiem. Vietējie zaļumi pieejami visās krāsās un garšās.

FullSizeRender (10)Baznīcas ielas “Eko veikala” pašceptie gardumi

Netālu no vecās Ģertrūdes baznīcas pagrabiņā paslēpies jaukais “Eko veikals”, kurā var iegādāties ne vien bakalejas lietas, bet arī zaļumus. Īpašo uzmanību manā viesošanās reizē piesaistīja uz vietas ceptie cepumi ar dažādajām garšām – sastāvdaļas tikai bioloģiskās un tādas, kā cepot cepumus mājās (ar īstu sviestu). Garšoju citronu cepumus un tie bija dievīgi! Cena arī patīkama – 16 EUR/kg (šādi maksā ne-eko cepumi veikalos).

C0134-3cereali-UK-400gItāļu trīsgraudu maisījums

Šo interesanto produktu iegādājos “Rimi” – sastāvā ir tvaicēti itāļu ražotāja “Gallo” gargraudu rīsi, termiski apstrādāti miežu graudi un speltas kvieši. Domāts risoto, salātu un zupu gatavošanai – katrā ziņā vērts izmēģināt ikdienas maltīšu dažādošanai, ja parastie rīsi apnikuši. Uz iepakojuma atrodama recepte iedvesmai trīsgraudu salātiem ar tunci. Cena: 2.49 EUR/400 grami.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

“M’archers” medus kūka

Strēlnieku ielas veikalā “M’archers” veikalā strādā izcila konditore Ilze Ermansone. Šeit gatavotās kūkas ir kā no citas pasaules – aromātiskas, mutē kūstošas, bagātas un katra ar savu raksturu. Tiem, kas mīl meduskūkas un garšvielas, noteikti iesaku pagaršot meduskūku ar rozā glazūru – tā ir pilnīgi citāda nekā latviešu ierastā versija, bet tikpat atmiņā paliekoša. “M’archers” adrese: Strēlnieku iela 1a, medus kūciņas cena: 5.50 EUR.

Alus paradīze neparastu garšu cienītājiem

Baznīcas iela tagad alus baudītāju ģeogrāfijas atskaišu punktos tagad iezīmējusies ar paliekošu vērtību – veikalā “Alus celle” var iegādāties mazo un vidējo alus brūžu alus no visas pasaules: gan tepat no Eiropas, gan arī tālākām zemām, kā ASV. Šajā veikalā ir lieliska apkalpošana – ja esi vien iesācējs alus pasaulē, iegriezies vienalga un atradīsi ko sev piemērotu. Varbūt šogad Jāņi jāsagaida ar kādu neparastāku alu? “Alus celles” adrese: Baznīcas iela 35.

Mana pirmā macaronu "partija"

Mana pirmā macaronu “partija”

Kaprīzais Francijas kārums – macarons

Ik pa brīdim saņemos pagatavot kādu ēdienu, kurš prasa vairāk laika un iemaņu kā parastās ikdienas maltītes. Pirms vairākām nedēļām viesojos Annas Pannas darbnīcā uz macaronu meistarklasi – Anna ierādīja, kā gatavot šos skaistos, bet kaprīzos kārumus, un izstāstīja arī visus knifiņus, lai macaroni sanāktu tādi, kādus tos parasti var redzēt žurnālu lappusēs un kafejnīcu piedāvājumā. Cepu mājās pati un – izdevās! Protams, ne perfekti skaisti vai simetriski, bet gan labi pirmajam patstāvīgajam mēģinājumam. Pildījumam izmantoju baltās šokolādes krēmu. Anna rīko meistarklases macaroniem, keikpopiem un glazūrkēksiņiem, izsludināšana notiek Facebook lapā un Instagram kontā.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Rimi “ICA” līnijas krēmsiers
Nesen iepazīstoties ar dažu vietējo ražotāju krēmsieru sastāvu, iegrimu pārdomās… Par to, vai tiešām tik salīdzinoši vienkāršam bezpiedevu produktam jāpievieno vairākas e-vielas. Tāpēc patīkami pārsteidza Vācijā ražotais Rimi “ICA” līnijas krēmsiers, kas gatavots no skābā krējuma un kura sastāvā nav nevienas “liekas” sastāvdaļas ar apšaubāmu reputāciju. Arī konsistence šim sieram ir izcila, der siera kūkām un desertiem (ikdienā to smērēju uz brokastu maizītes sviesta vietā).

FullSizeRender (8)Rabarberu vēlās svētku brokastis 

Šis mēnesis mūsmājās iesākās uz svētku nots – 1.maijā aicināju pie sevis gardēžu apvienības #foodiesbrunchlv meitenes uz vēlajām svētdienas brokastīm pavasarīgās noskaņās. Izvēlētā tēma – rabarberi. Sākām svinēšanu ar dzirkstošā vīna-rabarberu kokteili, tam sekoja maltītes baudīšana no pašu gatavotiem ēdieniem. Viesu uzņemšanai biju pagatavojusi divu veidu salātus (ceptu pīles krūtiņu ar karamelizētu ķibju un dzērveņu salātiem ar rukolu, kā arī grilēta halumi salātus ar pavasara dārzeņiem). Uzkodās baudījām baklažānu un ķiploku pastēti, desertā – rabarberu, čia sēklu, vaniļas sojas piena un papaijas vegāno kārtojumu. Visu noslēdza grēcīgi krēmīgais rabarberu semifreddo. Šādas dīkdienības saliņas ar dzirkstošu vīnu, nesteidzīgām sarunām starp labiem draugiem un interesantu ēdienu lielajā ikdienības jūrā ir ne vien patīkamas, bet arī vajadzīgas!

BioBrunch_MG_7665Īpašā tēma – bērnu ēdiens

Šodien ir 1.jūnijs – Starptautiskā Bērnu aizsardzības diena. Mūsu ģimene to šogad nosvinēja pavisam īpaši: Bērnu slimnīcas fonda organizētajos dārza svētkos, kur baudījām saulīti, dažādas interesantas aktivitātes, kā arī veselīgu un gardu ēdienu, ko bija sarūpējuši Rīgas labākie pavāri. Kopā ar maniem puikām svētkos piedalījās arī Grēta un Everts – viņu mammas Inga un Laura raksta bērnu ēdienam veltītus blogus, kurā iedvesmu var smelties ikviens vecāks, kuram rūp savu bērnu veselība un labsajūta. Tādēļ ieskaties Ingas Kalniņas veidotajā blogā “Le Petit Pot” un Lauras Grēviņas ģimenes dzīvesstila blogā “Viens plus viens”. Piebildīšu, ka Inga pa laikam organizē bērnu ēdienam veltītas meistarklases, kurās mammas var ne tikai uzzināt, kā dažādot savu mazuļu ēdienkarti, bet arī nedaudz atpūsties un pavadīt laiku labā kompānijā.

marigold“Marigold” dabiskais garšas pastiprinātājs

Sojas mērce ir neaizstājama daudzās Āzijas virtuves receptēs. Esmu iecienījusi ražotāju “Kikkoman”. Tomēr šīs mērces sastāvā ir daudz sāls, kas ne vienmēr ir pati veselīgākā izvēle. Tādēļ ar prieku atklāju “Marigold” aminoskābju šķidrumu, kas ir lielisks papildinājums zupām, sautējumiem, mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem. Tas ēdienam piedod “pilnāku” garšu un aromātu. Šīs garšvielas sastāvā nav rauga un dzīvnieku izcelsmes produktu, tādēļ tas ir piemērots arī veģetāriešiem un vegāniem. Tāpat produkts nesatur ĢMO, sāli, konservantus, garšas pastiprinātājus un cukuru. Nopērkams: veikalā “Pirkumiņš”, cena: 5.34 EUR (250 ml).

IMG_2344Vācijā ražots bioloģiskais saldējums

Dažreiz likumam, ka labas lietas nemaksā lēti, ir izņēmumi. Viens no tādiem – Strēlnieku ielas veikaliņā nopērkamais bioloģiskais zemeņu saldējums. Smaržīgs, krēmīgs un bez augu taukiem, mūsmājās brīvdienās pazuda zibenīgā ātrumā. Cena: 2.10 EUR (500 ml).

 

 

Maija kulinārie notikumi: 

  • Bērnu bioloģiskās vēlās brokastis, ko organizēja Laura Grēviņa un Inga Kalniņa: receptes un aprakstus meklē blogā “Viens plus viens”, blogā “Le Petit Pot” un blogā “Happy Whispers”.
  • Viesojāmies lieliskajā virtuves lietu veikalā “Home Decor” Brīvības ielā 45, bildes un apraksts ŠEIT.
  • Baudījām Bērnu slimnīcas fona organizētos dārza svētkus – apraksts ŠEIT un fotogrāfijas ŠEIT.
  • Kavējos garšīgajās bērnības dienu atmiņās kopā ar Līgu no “Happy Whispers”.
  • Iznākušas trīs lieliskas grāmatas ēdienmīļiem: “Salātu bārs”, “Sulu bārs” un “Ietaupām kopā ar Džeimiju”.

 

Titulbilde: Anete Rūķe

Filed Under: Apskati, Kulinārie jaunumi un atklājumi, Notikumi

« Čedaras siera cepumi
Laša fileja ar bazilika-pistāciju sviestu »

Comments

  1. m! says

    1 jūnija, 2015 at 21:54

    Vācijā ražots bioloģiskais saldējums – ir ari Stockmann

    Atbildēt
  2. marcus says

    3 jūnija, 2015 at 10:29

    atceros, ka Zomers teica, ka macarons mājās nemaz nevarot pagatavot

    Atbildēt
  3. Inguna Pukite says

    10 jūnija, 2015 at 18:13

    Labdien! Paldies par jaukajiem ieteikumiem. Vienigi M’ archers kuukas nepagarshojaam. Mans viirs bija ar beernu ratinjiem un vinjam paluudza aiziet – shajaa vietaa ar beerniem nevarot!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      11 jūnija, 2015 at 13:32

      Jā, esmu dzirdējusi līdzīgus stāstus par M’archers. Acīmredzot tāda attieksme, jo veikalā atrodas antikvāras vērtības.

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...