Mūsmājās pēdējā laikā bieži tiek gatavots biezpiena sacepums, jo tas jaunākajam dēliņam ir vislielākais našķis. Nolēmu paplašināt repertuāru, izmēģinot cept biezpiena siera kūku. Tā izdevās lieliska – krēmīga, pietiekami gaisīga, ņemot vērā, ka nav pievienots nekāds irdinātājs. No sirds iesaku izmēģināt šo recepti. Rozīņu vietā var likt citus žāvētus augļus, kā arī citronu aizstāt ar apelsīnu (tad var pievienot par 20 gramiem mazāk cukura).
Izejvielas:
- 150 grami sviesta istabas temperatūrā (plus pannas ietaukošanai)
- 220 grami cukura
- 550 grami biezpiena
- 4 L izmēra olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem
- 100 grami mandeļu miltu
- 100 rozīnes
- 50 grami manna
- sula un miziņa no 1 bio citrona
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsī līdz 190 grādiem (vai 170 grādiem ventilatora režīmā). Ietauko apaļo pannu ar noņemamām malām (23 cm diametrā). Pannas apakšu izklāj ar no cepamā papīra izgrieztu apli.
- Biezpienu liek vidēja lieluma bļodā un sablenderē. Ja vēlas pavisam zīdainu siera kūku bez gabaliņiem, jāblenderē ilgāk. Es atstāju nelielus graudiņus, lai nedaudz var just biezpiena struktūru.
- Virtuves kombainā vai lielā bļodā kopā saputo sviestu, cukuru un biezpienu. Puto, kamēr masa paliek viendabīga un gaisīgāka. Pa visam pievieno olu dzeltenumus un turpina kult. Beigās ieputo mandeļu miltus, rozīnes, mannu, kā arī citrona sulu un miziņu. Ļauj visai masai nostāvēties 10 minūtes, jo tad rozīmes mīklā cepot nenogrims.
- Citā bļodā uzputo olu baltumus, līdz tie kļūst gaisīgi, bet ne vēl pavisam stingri. Baltumus iecilā sagatavotajā mīklā. Mīklu lej sagatavotajā cepamajā formā un cep cepeškrāsnī 1 stundu. Kad pagājusi pirmā pusstunda, kūkai uzklāj no cepamā papīra izgrieztu apli – lai kūkas virspuse neapdegtu. Kūku pēc cepšanas beigām (kad temperatūra nogriezta uz nulli) no krāsns neizņem – pie pievērtām durvīm atstāj atdzist uz vienu stundu.
- Ļauj kūkai pilnībā atdzist un ar nazi izbrauc gar kūkas malām, atbrīvojot formas malas. Malas noņem un kūku apgāž otrādi, noņem papīru. Apvērš atkal uz pareizo pusi un liek uz servējamā šķīvja. Pārkaisa ar pūdercukuru, sagriež gabaliņos un pasniedz.
Noderīgi! Kūkas gatavošanai izmantoju silikona formu ar noņemamām malām no “Lékué”– izmantotais silikons no citiem atšķiras ar to, ka gatavots no materiāla, ko lieto zīdaiņu knupīšu ražošanā – tas ir pārbaudīts un veselībai pilnīgi drošs (arī augstā temperatūrā). Šī kūkas forma mani piesaistīja ar savu praktiskumu – silikona maliņa noņemas un uz keramikas pamatnes kūku var pasniegt galdā, kā arī droši griezt ar nazi kūku uz tās. Silikona apmale nonāca nost ļoti viegli un kūkas mala bija līdzena. Turklāt pirms cepšanas forma nav jāietauko. Šis noteikti ir mans favorīts auksto siera kūku cepšanā un citiem gardumiem, kuriem izņemšana no parastās kūku formas mēdz sagādāt zināmas grūtības. Keramikas pamats ir baltā krāsā un gana “pamatīgs” – izskatās skaisti arī uz svinību galda.
Kūkas forma iegādājama veikalā “Home Decor Baltics” Brīvības ielā 45. Ja izdrukāsi un veikalā uzrādīsi ŠO KUPONU, kūkas formas (vai vienas citas preces) iegādei saņemsi 12% atlaidi (KitchenAid precēm atlaide – 10%)!
Inese says
Vai gadījumā biezpiena-siera kūkai nav receptē aizmirsts siers? Ir tikai biezpiens 550g. Gaidīšu atbildi, lai varētu kūciņu izcept, jo varētu būt garda! Pateicos jau iepriekš!
Jauku dieniņu!
Linda Tellgrena says
Šajā receptē siera masu veido sablenderētais biezpiens. Struktūra ir kā siera kūkai, bet garša rezultātā kā biezpienam. Inese, lai izdodas!
Linda says
Paldies par forsu recepti!
Kada ir cena tadai kukas formai?
Linda Tellgrena says
Varu kļūdīties bet nedaudz virs 25 EUR (ar kuponu būs lētāk).
Opacaa says
Mmm… liekas, ka vajadzētu būt gardai! :) Bet vai var ar ko citu aizstāt madeļu miltus? Manai otrai pusītei ir alerģija pret riekstiem!
Linda Tellgrena says
Neesmu mēģinājusi, bet varētu mēģināt 100 gramus mandeļu miltu aizstāt ar pāris karotēm kviešu vai rudzu miltu.
Ilze says
Kura bridi pievieno mannu?
Linda Tellgrena says
Pašās beigās – kopā ar mandeļu minltie un rozīnēm. Paldies par kļūdas pamanīšanu – recepte izlabota!
Rita says
Lieliska kūka tiem, kam garšo viss ar un ap biezpienu, paldies par recepti! Cepu 190 grādos ar augšējo un apakšējo režīmu, bet papīru virsū neliku, nepiedega un sanāca zeltaini brūna kā bildē.
Anita says
Labdien, cik cm diametrā formu izmantojāt šajā receptē? Un vai kūkai var pārsmērēt arī kādu krēmu, ja domāta lielākai jubilejai? Teiksim mascarponi? Un dekorēt ar augļiem? Paldies :)
Linda Tellgrena says
Anita, izmantoju standarta 23 cm diametra formu. Ar krēmu neieteiktu smērēt, var pārliek ar kausētu balto vai tumšo šokolādi un tad dekorēt ar augļiem un ogām, tas biezpienam piestāvēs vairāk.