Mājās gatavots rozmarīna-sarkano piparu sviests steiku padarīs vēl sulīgāku. Rozmarīna smarža ir spēcīga un atsvaidzinoša, kūstošs sviests pār cepto gaļu atmodinās ikviena gardēža sirdi.
Izejvielas:
- 2 liellopa steika gabali
- sāls un malti melnie pipari pēc garšas
- 1 ēdamk. eļļa cepšanai
- 1 ēdamk. “Trikāta” sviesta cepšanai
- 1 paciņa “Trikāta” sviesta (200 grami), istabas temperatūrā
- 2 šķipsnas jūras sāls
- 2 zariņi rozmarīna
- 1 ēdamk. sarkano piparu
- 350 grami vidēja izmēra kartupeļu, nomizoti
- 2 ēdamk. eļļas
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana:
- Gaļas gabalus sagatavo cepšanai – nosusina, nogriež cīpslas. Pārber ar sāli un pipariem. Liek uzkarsētā eļļā un sviestā uz pannas vai uz grila cepties. Vidēji ceptam steikam ievēro šādus cepšanas laikus: 3.5 centimetrus biezu steiku cep 4.5 minūtes no katras puses, bet 2 centimetrus biezu steiku cep 2 minūtes no katras puses. Pēc noņemšanas no pannas gaļu “atpūtina” 5-10 minūtes.
- Pagatavo garšaugu sviestu. Rozmarīna lapiņas atdala no kātiņiem, lapas smalki sakapā. Sviestu, rozmarīnu un sāli liek blenderī un blenderē, kamēr iegūta viendabīga masa. Beigās iemaisa sarkanos piparus. Iegūto masu liek uz cepampapīra loksnes un izveido “desiņu” aptuveni 4-5 centimentru diametrā. Ietin papīrā un liek ledusskapī sastingt vismaz uz 4 stundām. Ar šo sviesta daudzumu pietiks vairākām gatavošanas reizēm.
- Gatavo kartupeļus. Uzkarsē cepeškrāsni uz 230 grādiem ventilatora režīmā. Katru kartupeli sagriež 1 centimetru platos un 1 centimetru biezos salmiņos. Salmiņus liek verdošā ūdenī uz 3 minūtēm, tad ber uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārslaka ar eļļu, pārber ar sāli un melnajiem pipariem. Liek krāsnī un cep 15-20 minūtes, cepšanas laikā vismaz divas reizes apgrozot.
- Pasniedz, uz šķīvja blakus kartupeļiem liekot steiku. Katram steikam pa virsu kārto pāris rozmarīna sviesta ripiņas.
Egils says
Brieža steiks,kopā ar rozmarīna sviestu !!!! Fantastiska buķete!!!