Pavadot brīvdienas Latgalē, baudu latgaļu viesmīlību un mūsu namamātes gādību – viņas dārzā aug ne vien vasaras ogas un zaļumi, bet tāpat puķu dobes grezno aromātiskā lavanda. Vienu vakaru devos uz lavandu dobi un novācu mazu saujiņu pēc Provansas un saules smaržojošo pumpuru. Tie bija ideāli piemēroti īsti vasarīgu cepumu pagatavošanai.
Kokosriekstu mannu var iegātādies veikalu “Biotēka” tīklā. Ja tāda nav pieejama, tad izmanto dabīgu kokosriekstu esenci vai šo izejvielu izlaiž pavisam, par divām karotēm palielinot sviesta daudzumu.
Izejvielas:
- 190 grami sviesta
- 40 grami kokosriekstu mannas (ja nav – aizvieto ar sviestu un pievieno 0.5-1 tējkaroti kokosriekstu ekstrakta), izkausēta
- 115 grami smalkā cukura
- 255 grami miltu
- 1/4 tējk. sāls
- 2 tējk. kaltētu vai 2.5 tējk. svaigu lavandas ziediņu
Gatavošana:
- Ar mikseri vai koka karoti bļodā kopā sajauc sviestu, kokosriekstu mannu (vai ekstraktu) un cukuru. Kuļ vai maisa, kamēr masa kļūst gaišāka. Pievieno miltu, sāli un lavandas ziediņus. Maisa, kamēr iegūst viendabīgu masu.
- No mīklas izveido 5 centimetru diametra rullīti un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī uz pāris stundām “nogatavoties”. Procesa paātrināšanai var izmantot saldētavu – apmēram uz pusstundu līdz 45 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādiem.
- Mīklas rulli no saldētavas izņem, iztin no plēves un sagriež 0.6.-0.8 cm biezās ripiņās. Ripiņas kārto pāris centimetru attālumā vienu no otras uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep aptuveni 20 minūtes vai kamēr cepumu maliņas iekrāsojas gaiši brūnas. Atdzesē.
Ieva says
vai izmantojāt parasto veikalā nopērkamo lavandu, ko tirgo pušķos? Man pārdevēja LaLavender veikalā skaidroja, ka tā neesot paredzēta ēšanai, bet konditorejai paredzēto lavandu vairs netirgojot…
Linda Tellgrena says
Kulinārijā var izmantot tikai to lavandu, kas paredzēta šādiem mērķiem – t.i., audzēta, neizmantojot ķīmikālijas. Rīgā tādu var iegādāties specializētajos garšvielu veikalos – Avokado, Spice House. Internetā – manasgarsas.lv.