Šim desertam ir daudz variāciju – rīsus var pasniegt siltus un aukstus, tāpat arī mērci var variēt – avenes ātri uzvārīt, vai vienkarši sablenderēt svaigas. Tāpat aveņu vietā var izmantot citas dārza vai meža ogas pēc savas gaumes un ieskatiem. Ja nav pieejama cepeškrāsns, rīsus var pagatavot arī tos uzvārot.
Izejvielas (4-6 porcijām):
- 180 grami apaļgraudu rīsu
- 600 ml piena (vislabāk ar 3.5% tauku saturu)
- 150 ml saldā krējuma
- 1 ēdamk. vaniļas pastas (nopērkama Stockmann, SKY u.c. veikalos) vai 2 ēdamk. vaniļas cukura
- 50 grami cukura
Aveņu mērcei:
- 500 grami svaigu (vai saldētu) aveņu
- 2 ēdamk. cukura
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem. Rīsus noskalo zem tekoša ūdens, ieber karstumizturīgā traukā un izlīdzina vienmērīgā kārtā.
- Katliņā kopā sajauc pienu, saldo krējumu, vaniļu un cukuru. Uzvāra, samazina uguni uz zemu un maisot turpina vārīt vēl 1 minūti (kamēr cukurs izkusis). Iegūto masu pārlej rīsiem. Trauku nosedz ar foliju un liek cepeškrāsnī uz 1 stundu un 15 minūtēm vai kamēr rīsi ir kļuvuši mīksti.
- Kamēr rīsi vārās, pagatavo aveņu mērci. Ja mērci pasniegs aukstu: avenes sablenderē kopā ar cukuru. Ja mērci pasniegs karstu: mazā katliņā uzvāra avenes kopā ar cukuru, samazina uguni un maisot turpina vārīt vēl 5-7 minūtes, kamēr cukurs ir izkusis.
- Rīsus izņem no cepeškrāsns, noņem foliju un 10 minūtes atdzesē. Liek deserta trauciņos, pārlej ar aveņu mērci un pasniedz.
Atbildēt