Lai kā to negribētos atzīst, rudens ir klusiņām pielavījies – to brīžiem var sajust vēsajā rīta vējā vai vakarā sajūtot krītam rasu, aukstu un nepielūdzamu. Par nākamā gadalaika tuvošanos liecina arī rudens veltes, kad dārzos paukšķēdami krīt āboli un dārzā tiek apēstas pēdējās avenes un mellenes.
Šī skaistā kūka ir īsts veltījums rudenim: brūklenes, āboli un kārdinošā karamele. Kūkas autore ir Jolanta – forša un talantīga trīs meitu mamma, kura lutina savu ģimeni un draugus ne vien ar kūkām, bet arī ar veselīgām un oriģinālām maltītēm.
Izejvielas:
Pamatnei:
- 250g digestive vai “Selgas”cepumu
- 1 tējk. lavandas ziedu
- 1 ēd.k. brūnā cukura
- 180 grami sviesta, kausēts
Krēmam:
- 500g bezpiedevu krēmsiera
- 150 g pūdercukura
- 3 ēd.k. kartupeļu cietes
- vaniļas cukurs pēc garšas
- 3-4 ēd.k. skābā krējuma
- 3 olas
- pāris saujas brūkleņu
- 4-5 āboli, nomizoti, sagriezti šķēlēs
- 1 ēd.k. brūnā cukura
- 1 tējk. kanēļa
Karameļu mērcei:
- 120g cukura
- 2 ēd.k. ūdens
- 100 ml saldā krējuma
- 1 ēd.k. sviesta
Gatavošana:
- Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai.
- Karstumizrurīgā traukā ielej ūdeni un liek cepeškrāsns apakšējā nodalījumā.
- Gatavo pamatni: virtuves kombainā liek visas pamatnes satāvdaļas un samaļ viendabīgā masā. Maisījumu izlīdzina veidnē ar noņemamu malu. Cep 15 minūtes, tad atdzesē.
- Gatavo krēmu: traukā liek visas krēma sastāvdaļas, izņemot olas un brūklenes, un puto ar mikseri, līdz masa ir viendabīga. Putojot pa vienai pievieno olas, katru kārtīgi iemaisot. Tad iemaisa brūklenes. Krēma masu lej virs pamatnes un izlīdzina.
- Ābolu šķēlītes pārkaisa ar kanēli, cukuru, samaisa un kārto uz kūkas.
- Kūku cep 1h, tad izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
- Gatavo karameļu mērci: cukuru liek katliņā, pievieno ūdeni un maisot karsē, līdz cukurs karamelizējas un iegūst vēlamo brūno nokrāsu. Tad pievieno saldo krējumu un strauji iemaisa, karsējot, līdz mērce iegūst krējumam līdzīgu konsistenci. Mērci atdzesē un pirms pasniegšanas pārlej kūkas gabaliņiem. Kūku dekorē ar brūklenēm un lavandas ziediem.
Fotogrāfiju un receptes autore: Jolanta Roze
Elīna says
Sveika, Linda!
Kāds ir kūkas formas izmērs?
Paldies!