Kefīra ābolkūka ir rudens klasika. Izmēģinot vairākas receptes, šo atzinu esam par vislabāko. Atšķirībā no tradicionālās kūkas, šai āboli ir divās kārtās un līdz ar to ir sadalīti vienmērīgi pa visu kūku. Iesaku rafinētā cukura vietā pievienot brūno, jo tas kūkai dos riekstaināku un dziļāku garšu.
Izejvielas:
- 3 olas
- 160 grami cukura (vislabāk brūnā)
- 75 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
- 300 grami miltu
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
- šķipsniņa sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera*
- 350 ml kefīra
- 2 mazāki vai viens liels ābols, nomizots un sagriezts plānās šķēlītēs
- 2 tējk. malta kanēļa
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Ar mikseri kārtīgi saputo olas ar cukuru. Puto tik ilgi, kamēr masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pievieno sviestu un samaisa. Pievieno kefīru un samaisa.
- Miltus sajauc ar vaniļas cukuru, sāli un cepamo pulveri. Pieber olu un kefīra masai. Maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla.
- Cepamo pannu ar 23 centimetru diametru* izklāj ar cepamo papīru vai ietauko ar eļļu vai sviestu. Pannā lej pusi no mīklas, izlīdzina virspusi. Pa virsu apļa formā kārto pusi no ābolu šķēlītēm. Pārkaisa ar tējkaroti kanēļa. Virsū lej atlikušo mīklu un atkal izlīdzina. Uz tās kārto ābolu šķēlītes, nedaudz iespiežot mīklā. Pārkaisa ar kanēli.
- Kūku liek cepeškrāsnī un cep 50-60 minūtes vai kamēr kociņš no mīklas iznāk ārā sauss. Atdzesē 10 minūtes un izņem no cepamās formas. Pārkaisa ar pūdercukuru un bauda siltu vai atdzisušu.
* Ja izmanto cepamo formu ar 20 centimetru diametru, izejvielu daudzumu samazina par 30%. Ja panna ir 26 centimetru diametrā, izejvielu daudzumu palielina par 30%.
** Ja ir pieejama pārtikas soda, cepamā pulvera vietā var pievienot 1 tējk. “dzēstas” sodas – kūka sanāks “pufīgāka”, bet tai būs neliela sodas “piegarša”, kas man pašai ne īpaši patīk. Sodu “dzēš” ar citronu sulu vai etiķi.
Paldies par recepti!
Vai šinī receptē var izmantot Speltas kviešu miltus?
Jā, ieteiktu aizstāt pusi no kviešu miltiem ar speltas miltiem.
Ļoti veiksmīga un ātra recepte, paldies, Linda! Vienīgais, ko izdarīju pa savam – ieliku vairāk ābolu. Man bija 4 nelieli un tāpat bija par maz. Bet nu man patīk, kad pildījums ir vairāk nekā mīkla :)
Sveika, cepu pēc rečeptes, vienīgi saliku vairāk abolus. Bet kāpēc notiek tā,ka krāsnī izskatās superlabi “pacēlies”, bet 5 minūtes pēc izņemšanas no krāsns kūka sakrītas? :( kur tā kļūda varētu būt?
Neliela saplakšana ir pieļaujama, bet liela gan ne. Domāju, ka viens no iemesliem varētu būt par daudz ābolu – cepamais pulveris nespēja tos “pacelt” uz pieteikami ilgu laiku. Otrs variants – cepot bija ieslēgts ventilatora režīms.
Ventilatora režīms taču nav tas pats, kas karstā gaisa režīms? Vai tomēr vislabāk cept, kad karstums nāk no apakšas un no augšas? Manā plītī tad cepas ilgāk, ātrāk ir karstā gaisa režīmā, bet tagad apjuku, vai tomēr ar ventilatoru Tu domā to pašu karstā gaisa režīmu? Jo man ir bijis, kad dažas kūkas tā kā saplok, bet ne vienmēr.
Visu centos darīt pēc receptes, vienīgi brīdī, kad olas ar kefīru lidoja uz visām pusēm, sapratu, ka labāk iztikšu bez šī soļa – “Pievieno kefīru un turpina putot”. Es vienkārši samaisīju :) Bet kopumā – burrrrvīga recepte! Ļoti garšoja pati mīkla, kas kopā ar āboliem bija super!
Labāk līdzīgu kūku gatavot bez jebkāda kefīra.
kuļ mixerī 200 gr nesālīta sviesta,
1 tase cukura,
pievieno pa vienai, turpina kult un ar maziem pārtraukumiem 3 olas,
puscitrona sulas,
vaniļu 1/2 tējkaroti
šķipsna sāls
1 tējkaroti cepamā pulvera kopā sajauc ar 1 tasi miltu,
pievieno jau sakultajai masai un samaisa, vai ar pulsēšanu kuļ 1-2 minūtes. Ielej formā, pa virsu liekot sakapātus ābolus, pārkaisa ar kanēli. ļoti gaisīga un maiga kūka. Kas to reiz baudījis, nekad to neaizmirst.
Oh , aizmirsu piebilst- cep 45 minūtes pie 390 F.
Svèru un mèrīju visu kà receptè, bet līdz galam nesanàca. Kūka iekšà sanàca tàda kà neizcepta, kà līme, kaut gan garoziņa jau labi brūna.
Laikam krāsns bijusi nedaudz par karstu vai arī ar ventilatoru. Nākamreiz iesaku cept 10-15 grādus mazākā temperatūrā vai izmantot par pāris centimetriem lielāku kūkas formu.
Labrīt! Cepu šorit. Bērns asistē. Tēvu diena taču ;-) bet – olas nesakulu, jo nav mikseris. Milti pilngraudu. Tādi, nu, nopirkušies. Forma sirsniņa. Krāsni šeit izmantojam pirmo reizi. Grādi ir aptuveni 180 :-D Un tomēr ceru, ka būs bezgala garšīgi.
Beidzot, beidzot pīrāgs, kas ir izdevies labāk nekā cerēts!!! Sekoju receptei un viss izdevās fantastiski, cīnos ar vēlmi apēst vēl gabaliņu 😁 Taisīju ar konservētiem persikiem ābolu vietā, un ir ļoti ļoti gardi, īpaši kombinācijā ar plombīru. Paldies, ar nepacietību gaidīšu rabarberu sezonu, tagad visi mani pīrāgi būs fantastiski 👍