Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. ‘Galette bretonne” gatavo no griķu miltiem un pasniedz ar sāļajiem pildījumiem. Mūsmājās tās ir lielā cieņām un tiek baudītas gan ar sieru, gan saldiem pildījumiem – zemesriekstu sviestu, ievārījumu vai ar cukur saberztām ogām.
Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs.
Izejvielas (4 personām):
Siera mērcei:
- 50 grami sviesta
- 40 grami kviešu miltu
- 450 ml piena
- 200 grami Trikāta Ementāles siera, sarīvēta uz rupjās rīves
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pankūkām:
- 550 ml piena
- 2 lauku olas
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamk. augu eļļas
- 110 grami griķu miltu
- 110 grami kviešu pilngraudu miltu
- eļļa cepšanai
- 150 grami sēņu pēc izvēles, apceptas sviestā
- 50 grami sīpolloku, sakapātu
Gatavošana:
Sagatavo siera mērci, uz pannas izkausējot sviestu un iemaisot kviešu miltus. Cep vienu minūti un tad, turpinot maisīt, pakāpeniski pievieno pienu. Kad mērce sākusi biezēt, samazina uguni un pievieno pusi no siera. Maisa, līdz siers izkusis. Pēc nepieciešamības mērci var uzsildīt. Ja tā kļuvusi par biezu, konsistenci uzlabo, uzsildītai mērcei pielejot nedaudz piena.
Pagatavo pankūkas, sakuļot kopā pienu, olas, sālu un karoti augu eļļas. Kā pēdējos pievieno izsijātus griķu un pilngraudu miltus. Maisa visu, līdz iegūta viendabīga masa. Ļauj mīklai pusstundu uzbriest un atpūsties.
Cep pankūkas uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns. Uz pannas lej kausiņu ar mīklu, pannu pagriež tā, lai mīkla vienmērīgi iztecētu pa visu pannu. Cep zeltaini brūnu un apgriež otrādi. Tad lej virsū pāris karotes siera mērces un uzber nedaudz rīvētā Ementāles siera un sēnes. Pārber ar svaigi maltiem pipariem un cep, līdz otra puse pankūkai zeltaini brūna.
Zane says
Paldies par recepti!
Gardas, sātīgas un noteikti pelnījušas atkārtojumu!