Piedaloties kampaņā “Mīli savu sirdi!”, kuru organizē Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs, esmu pagatavojusi ēdienu, kurš ir vienkāršs un sirdij ļoti “draudzīgs” – dārzeņi un lēcas, kopā ar vienkāršu atsvaidzinošu mērci. Kampaņa ir informatīva, šogad ar uzsvaru uz veselīgu ēšanas paradumu lomu sirds veselības profilaksē, jo, kā izrādās, ap 75% sirds saslimšanu ir saistītas ar novēršamiem riska faktoriem.
Uztura speciālistes Katrīna Spulenieces–Aišpures komentārs par siltajiem Vidusjūras salātiem: “Dārzeņi (paprika, cukini, sīpols, baklažāni) – padara ēdienu veselīgāku, garšīgāku un dažādāku. Dārzeņi bagātīgi satur šķiedrvielas, C vitamīnu, dažādas minerālvielas, piemēram, kāliju un antioksidantus, kas palīdz saglabāt asinsvadu veselību. Ķiploki un garšaugi satur īpaši spēcīgus antioksidantus – tie cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas organismā rodas nepārtraukti. Ja nav līdzsvara starp brīvajiem radikāļiem un antioksidantiem, organisms kļūst neaizsargāts un pakļauts tā dēvētajam „oksidatīvajam stresam”, kas ir arī būtisks sirds un asinsvadu slimību riska faktors. Pupiņas satur vērtīgas augu olbaltumvielas. Šie produkti ir laba alternatīva cieti saturošajiem produktiem – balto miltu makaroniem, baltajiem rīsiem vai kartupeļiem. Auksti spiesta eļļa ir lielisks nepiesātināto, sirdij draudzīgo, taukskābju avots. Citrona sula un baltvīna etiķis ir garšvielas, kas rada piesātinātu garšu salātu mērcei, lai nebūtu jālieto sāls.” Uz veselību!
Izejvielas (2 porcijām):
- 120 grami zaļo ‘mung’ pupiņu
- 1 sarkanā paprika
- 1 mazs cukīni
- 1 paliels saldais sīpols
- 1 mazs baklažāns
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 tējk. Vidusjūras garšvielu maisījuma
- 1 ēdamk. auksti spiestas pistāciju eļļas
- 15 grami svaigu pētersīļu, sakapāti
- 1 ēdamk. baltvīna etiķa
- 1 ēdamk. citrona sulas
- 1 ēdamk. lobītu kaņepju sēkliņu
Gatavošana:
- Zaļās ‘mung‘ pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Cepšanai sagatavo dārzeņus: paprikai izņem sēklotni un sagriež kumosa lieluma gabalos. Cukīni un baklažānu (visērtāk ar mandolīnu) gareniski sagriež plānās šķēlēs. Saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs. Arī ķiploka daiviņas nomizo un sakapā smalkos gabaliņos. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Cep krāsnī 15-25 minūtes, līdz dārzeņi ir ‘al dente’ – mīksti, bet ne pārcepti.
- Pupiņām nolej ūdeni un ieber katlā ar verdošu ūdeni. Vāra uz lēnas uguns 10-15 minūtes, līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem.
- Pagatavo mērci, bļodiņā sakuļot kopā pistāciju eļļu, baltvīna etiķi un citrona sulu. Mērci pārlej pupiņām un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pāri liek ceptos dārzeņus. Pārkaisa ar kaņepju sēkliņām. Pasniedz siltus.
Atbildēt