Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Siltie Vidusjūras salāti ar zaļajām ‘mung’ pupiņām

27 novembra, 2015 Leave a Comment

Siltie Vidusjuras salati - with logoPiedaloties kampaņā “Mīli savu sirdi!”, kuru organizē Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs, esmu pagatavojusi ēdienu, kurš ir vienkāršs un sirdij ļoti “draudzīgs” – dārzeņi un lēcas, kopā ar vienkāršu atsvaidzinošu mērci. Kampaņa ir informatīva,  šogad ar uzsvaru uz veselīgu ēšanas paradumu lomu sirds veselības profilaksē, jo, kā izrādās, ap 75% sirds saslimšanu  ir saistītas ar novēršamiem riska faktoriem.

Uztura speciālistes Katrīna Spulenieces–Aišpures komentārs par siltajiem Vidusjūras salātiem: “Dārzeņi (paprika, cukini, sīpols, baklažāni) – padara ēdienu veselīgāku, garšīgāku un dažādāku. Dārzeņi bagātīgi satur šķiedrvielas, C vitamīnu, dažādas minerālvielas, piemēram, kāliju un antioksidantus, kas palīdz saglabāt asinsvadu veselību. Ķiploki un garšaugi satur īpaši spēcīgus antioksidantus – tie cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas organismā rodas nepārtraukti. Ja nav līdzsvara starp brīvajiem radikāļiem un antioksidantiem, organisms kļūst neaizsargāts un pakļauts tā dēvētajam „oksidatīvajam stresam”, kas ir arī būtisks sirds un asinsvadu slimību riska faktors. Pupiņas satur vērtīgas augu olbaltumvielas. Šie produkti ir laba alternatīva cieti saturošajiem produktiem – balto miltu makaroniem, baltajiem rīsiem vai kartupeļiem. Auksti spiesta eļļa ir lielisks nepiesātināto, sirdij draudzīgo,  taukskābju avots. Citrona sula un baltvīna etiķis ir garšvielas, kas rada piesātinātu garšu salātu mērcei, lai nebūtu jālieto sāls.” Uz veselību! 

Izejvielas (2 porcijām):

  • 120 grami zaļo ‘mung’ pupiņu
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 mazs cukīni
  • 1 paliels saldais sīpols
  • 1 mazs baklažāns
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. Vidusjūras garšvielu maisījuma
  • 1 ēdamk. auksti spiestas pistāciju eļļas
  • 15 grami svaigu pētersīļu, sakapāti
  • 1 ēdamk. baltvīna etiķa
  • 1 ēdamk. citrona sulas
  • 1 ēdamk. lobītu kaņepju sēkliņu

Gatavošana:

  1. Zaļās ‘mung‘ pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Cepšanai sagatavo dārzeņus: paprikai izņem sēklotni un sagriež kumosa lieluma gabalos. Cukīni un baklažānu (visērtāk ar mandolīnu) gareniski sagriež plānās šķēlēs. Saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs. Arī ķiploka daiviņas nomizo un sakapā smalkos gabaliņos. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku.
  2. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Cep krāsnī 15-25 minūtes, līdz dārzeņi ir ‘al dente’ – mīksti, bet ne pārcepti.
  3. Pupiņām nolej ūdeni un ieber katlā ar verdošu ūdeni. Vāra uz lēnas uguns 10-15 minūtes, līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem.
  4. Pagatavo mērci, bļodiņā sakuļot kopā pistāciju eļļu, baltvīna etiķi un citrona sulu. Mērci pārlej pupiņām un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pāri liek ceptos dārzeņus. Pārkaisa ar kaņepju sēkliņām. Pasniedz siltus.

 

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Salāti Tagged With: Baklažāni, Baltvīna etiķis, Cukīni, Lēcas, Mung, Paprika, Pētersīļi, Sīpoli

« Cūkgaļas bumbiņas ķīniešu gaumē
Bumbieru kūka ar ķirbju sēkliņām »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...