Ziemassvētku laiks pietuvojies nevis vēja, bet, es teiktu, vētras ātrumā. Un aktuāls kļūst jautājums par svētku cienastu – ko celt galdā, kur iegādāties produktus, kā pagatavot. Labs ēdiens viennozīmīgi sākas no kvalitatīvām izejvielām, vislabāk – vietējām.
Tāpēc pagājušajā nedēļā izmēģināju jaunu iepirkšanās lapu SVAIGI.LV. Pasūtīju “Kunturu” cepeša gaļu, dārzeņus, mājās gatavotu majonēzi, mājas konservus, un vēl daudz dažādu labumu. Visu saņēmu pie mājas durvīm. Ļoti ērti un galvenais – zinu, kas manus produktus ražojis, zinu, ka varu izvēlēties arī bioliģiski audzētus.
Iedvesma šādam gaļas pagatavošanas veidam nākusi no Sandras Kalnietes grāmatas “Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū.” – pietiekami neierasti, lai laistu garām šādu recepti neizmēģinātu! Un patiesi – gaļa izcepās sulīga un garda. Ļoti svarīgi cepeti pirms mērkšanas pienā apcept uz pannas, lai iegūtu zeltainu garoziņu un galvenais: lai noslēgtu gaļas poras un sula un viss labums neiztecētu pienā, bet saglabātos cepetī.
Garšvielas var variēt un pievienot pēc savas gaumes!
- eļļa cepšanai
- 2 kg cūkgaļas filejas, lāpstiņas vai šķiņķa (izmantoju šo gabalu)
- 6 daiviņas ķiploka
- 3 ēdamkarotes svanetijas sāls, iegādājama Rīgas Centrāltirgū, ejā starp Dārzeņu un Zivju paviljoniem
- 6 smaržīgie pipari
- žāvētas bioloģiskā apelsīna miziņas
- svaigi sakņu dārzeņi cepšanai krāsnī un pasniegšanai kopā ar cepeti, pārlieti ar eļļu un pārbērti ar karoti kaltēta rozmarīna
Gatavošana:
- Cepešpannā uzkarsē eļļu. Cūkgaļas gabalu uz stipras uguns apcep no visām pusēm, lai izveidotos brūna garoziņa. Vēlams grozīšanai neizmantot dakšiņu, jo tad dūrumu vietās no gaļas izdalīsies šķidrums un gaļa var kļūt sausāka. Apcepto gaļas gabalu ierīvē ar svanetijas sāli. Gaļu liek atbilstoša izmēra pannā vai katlā (ar vāku un karstumizturīgiem rokturiem) un pārlej ar pienu tā, lai gaļa vismaz 80% būtu nosegta. Pienā liek ķiplokus, smaržīgos piparus un apelsīna miziņas.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Pannai vai katlam liek vāku un cep vismaz 3 stundas. Cepeša gatavību vislabāk pārbaudīt ar kulināro termometru (temperatūrai jābūt 71 grādam).
- Pirms pasniegšanas cepeti izņem no piena. Pienu var izmantot mērces pagatavošanai.
- Dārzeņus nomizo, sagriež palielos gabalos, pārlej ar eļļu, pārber ar sāli un rozmarīnu, samaisa. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 45 minūtes.
Rita says
Linda paldies par recepti!!! Ļoti garšīgi sanāca!!! Priecīgus Ziemasssvētkus!!!
Kristīne says
Seika Linda, vai var izmantot arī kakla karbonādi?
Linda Tellgrena says
Sveika, Kristīne!
Jā, var izmantot arī kakla karbonādi – bet jāskatās, lai gaļa būtu kvalitatīva un nebūtu bijusi iepriekš saldēta, es pati izmantoju “Kunturu” produkciju.