Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Kūciņas ‘Vecrīga’

17 decembra, 2015 2 komentāru

FullSizeRender (39)

Kūciņas “Vecrīga” ir Latvijas konditorejas klasika. Plaucētā mīkla un pašu gatavots gards biezpiena pildījums. Galvenais ir “piešauties” pagatavot plaucēto mīklu, jo tas prasa koncentrēšanos, bet nav nekas nepaveicams. Lai gardi!

FullSizeRender (38)Izejvielas (20-25 kūciņas atkarībā no diametra):

  • 225 ml ūdens
  • 115 grami sviesta, sagriezta gabaliņos
  • 135 grami miltu
  • maza šķipsniņa sāls
  • 4 L izmēra olas, viegli sakultas
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Pildījums (pietiks divām porcijām kūciņu):

  • 500 grami saldā krējuma (vismaz 35% tauku saturs)
  • 500 grami biezpiena (vislabāk izmantot to, kas mazajā paciņās pa 180 gramiem, jo tas pēc konsistences ir krēmīgāks, nav tik graudains)
  • 6 karotes cukura (saldummīļi cukuru var likt vairāk, es izmantoju brūno nerafinēto cukuru)
  • 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta

Gatavošana:

1. Mazā katliņā vāra ūdeni kopā ar sviestu. Kad sviests izkusus un sagaidīts pirmais lielais burbulis, uzreiz pievieno miltus, kuros iemaisīts sāls – visus vienā piegājienā. Katliņu noņem no ugums un ar koka karoti sāk strauji visu masu maisīt un turpina, kamēr konsistence sāk atgādināt kartupeļu biezputru.

2. Katliņu liek atpakaļ uz vidējas uguns un 3-5 minūtes mīklu vārot maisa. Tā ir gatava, kad sāk “spīdēt” un pie katla dibena sāk parādīties plāns miltu aplikums.

3. Mīklu pārliek virtuves kombaina bļodā vai vienkārši lielā bļodā. Ja izmanto kombainu, izvēlas mīcīšanas uzgali. Otrs variants ir izmantot parasto rokas mikseri vai stingru putojamo slotiņu. Mīklu kuļ uz vidējā ātruma pāris minūtes, lai tā padzistu, bet joprojām būtu silta. Sakulto olu masu miltu masai pievieno vairākos (man sanāca četri) piegājienos – nākamo lej klāt tikai tad, ka iepriekšejo  olu devu mīkla ir uzsūkusi (varbūt nedaudz olu masas beigās paliks pāri). Pēc katras pievienošanas notīra bļodas malas. Mīkla ir gatava, kad tā ir bieza, “smaga” un paceļot no karotes krīt nost lēnām, lielā pikā.

4. Krāsni uzkarsē līdz 225 grādiem ventilatora režīmā. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru vai labāk – ar labas kvalitātes silikona paklājiņu (es izmantoju “Silikomart”). Mīklu divās porcijās liek konditorejas tūtā – ja izmanto vienreizlietojamo, vienkārši nogriež 1.5 cm diametra galu, uzgalis obligāti nav nepieciešams. Uz pannas 3 cm attālumā vienu no otra spiež apaļas mīklas piciņas. Diametru un augstumu var izvēlēties pēc sajūtām, bet vidēja izmēra kūciņas izcepsies visvienmērīgāk.

5. Kūciņas liek krāsnī un cep 5 minūtes. Tad temperatūru samazina līdz 170 grādiem un turpina cep 20-25 minūtes, pannu vienu reizi cepšanas procesa vidū apgriežot (lai kūciņas izceptos vienmērīgi visur). Gatavas kūciņas būs zeltainas, pēc sajūtas ļoti viegli un vidū pilnībā izcepušās. Izņemtas no cepeškrāsns, tās atdzesē.

6. Sagatavo pildījumu. Saldajam krējumam pievieno cukuru un uzputo līdz putukrējuma konsistence. Pievieno vaniļu, biezpienu un kārtīgi izmaisa, lai masa būtu pēc iespējas viendabīga.

7. Pildījumu (visērtāk ar konditorejas tūtu) pilda kūciņās. Ir divi varianti – kūciņas pārgriezt uz pusēm (vienu trešdaļu no apakšas, lai pildījumam būtu pietiekami vietas) vai piepildīt pa sāniem pa izveidotu caurumiņu. Fotogrāfijā redzamās kūkas pildītas ar griešanas metodi. Pēc krēma iepildīšanas šajā gadījumā kūkas cepurīti uzliek atpakaļ. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Biezpiens, Kūciņas, Latvijas virtuve, Plaucētā mīkla, Saldais krējums

« Pienā sautēts cūkas cepetis
Puravu krēmzupa ar brī sieru »

Comments

  1. Inese says

    20 decembra, 2015 at 23:06

    Sanāca! Paldies! :)

    Atbildēt
  2. Sanita says

    23 jūnija, 2018 at 22:58

    Superiga recepte! Viss izdevas debeskigi gardi! Milzigs paldies, jums, Linda! :)

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...