Kūciņas “Vecrīga” ir Latvijas konditorejas klasika. Plaucētā mīkla un pašu gatavots gards biezpiena pildījums. Galvenais ir “piešauties” pagatavot plaucēto mīklu, jo tas prasa koncentrēšanos, bet nav nekas nepaveicams. Lai gardi!
Izejvielas (20-25 kūciņas atkarībā no diametra):
- 225 ml ūdens
- 115 grami sviesta, sagriezta gabaliņos
- 135 grami miltu
- maza šķipsniņa sāls
- 4 L izmēra olas, viegli sakultas
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Pildījums (pietiks divām porcijām kūciņu):
- 500 grami saldā krējuma (vismaz 35% tauku saturs)
- 500 grami biezpiena (vislabāk izmantot to, kas mazajā paciņās pa 180 gramiem, jo tas pēc konsistences ir krēmīgāks, nav tik graudains)
- 6 karotes cukura (saldummīļi cukuru var likt vairāk, es izmantoju brūno nerafinēto cukuru)
- 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta
Gatavošana:
1. Mazā katliņā vāra ūdeni kopā ar sviestu. Kad sviests izkusus un sagaidīts pirmais lielais burbulis, uzreiz pievieno miltus, kuros iemaisīts sāls – visus vienā piegājienā. Katliņu noņem no ugums un ar koka karoti sāk strauji visu masu maisīt un turpina, kamēr konsistence sāk atgādināt kartupeļu biezputru.
2. Katliņu liek atpakaļ uz vidējas uguns un 3-5 minūtes mīklu vārot maisa. Tā ir gatava, kad sāk “spīdēt” un pie katla dibena sāk parādīties plāns miltu aplikums.
3. Mīklu pārliek virtuves kombaina bļodā vai vienkārši lielā bļodā. Ja izmanto kombainu, izvēlas mīcīšanas uzgali. Otrs variants ir izmantot parasto rokas mikseri vai stingru putojamo slotiņu. Mīklu kuļ uz vidējā ātruma pāris minūtes, lai tā padzistu, bet joprojām būtu silta. Sakulto olu masu miltu masai pievieno vairākos (man sanāca četri) piegājienos – nākamo lej klāt tikai tad, ka iepriekšejo olu devu mīkla ir uzsūkusi (varbūt nedaudz olu masas beigās paliks pāri). Pēc katras pievienošanas notīra bļodas malas. Mīkla ir gatava, kad tā ir bieza, “smaga” un paceļot no karotes krīt nost lēnām, lielā pikā.
4. Krāsni uzkarsē līdz 225 grādiem ventilatora režīmā. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru vai labāk – ar labas kvalitātes silikona paklājiņu (es izmantoju “Silikomart”). Mīklu divās porcijās liek konditorejas tūtā – ja izmanto vienreizlietojamo, vienkārši nogriež 1.5 cm diametra galu, uzgalis obligāti nav nepieciešams. Uz pannas 3 cm attālumā vienu no otra spiež apaļas mīklas piciņas. Diametru un augstumu var izvēlēties pēc sajūtām, bet vidēja izmēra kūciņas izcepsies visvienmērīgāk.
5. Kūciņas liek krāsnī un cep 5 minūtes. Tad temperatūru samazina līdz 170 grādiem un turpina cep 20-25 minūtes, pannu vienu reizi cepšanas procesa vidū apgriežot (lai kūciņas izceptos vienmērīgi visur). Gatavas kūciņas būs zeltainas, pēc sajūtas ļoti viegli un vidū pilnībā izcepušās. Izņemtas no cepeškrāsns, tās atdzesē.
6. Sagatavo pildījumu. Saldajam krējumam pievieno cukuru un uzputo līdz putukrējuma konsistence. Pievieno vaniļu, biezpienu un kārtīgi izmaisa, lai masa būtu pēc iespējas viendabīga.
7. Pildījumu (visērtāk ar konditorejas tūtu) pilda kūciņās. Ir divi varianti – kūciņas pārgriezt uz pusēm (vienu trešdaļu no apakšas, lai pildījumam būtu pietiekami vietas) vai piepildīt pa sāniem pa izveidotu caurumiņu. Fotogrāfijā redzamās kūkas pildītas ar griešanas metodi. Pēc krēma iepildīšanas šajā gadījumā kūkas cepurīti uzliek atpakaļ. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
Inese says
Sanāca! Paldies! :)
Sanita says
Superiga recepte! Viss izdevas debeskigi gardi! Milzigs paldies, jums, Linda! :)