Decembris un janvāris ar svētkiem un pēcsvētkiem aizlidoja vēja spārniem, lēnām pakrūtē sāk mosties ilgas pēc saules, siltuma un pirmā zaļuma. Vēl tikai februāris un tad varēsim ilgoties pēc pavasara jau pavisam oficiāli. Šoreiz gribu pastāstīt par jaunumiem, par kuriem esmu uzzinājusi un kurus ir bijusi izdevība izmēģināt aukstajos ziemas mēnešos. Varbūt kaut kas noder arī jums!
Spilvas “Baklažāni adžikā” – vasarā esmu aizņemta ar ogu saldēšanu ziemai, konservēšana nav mana stiprā puse, turklāt mana mamma gatavo lieliskus marinējumus un “vīriešu zaptes”, kas pa laikam nonāk arī mūsu virtuvē. Tādēļ priecājos, kad veikalu plauktos izdodas atrast konservētus dārzeņus, kuri ne vien garšo labi, bet kuru sastāvs ir bez vienas “liekas” vielas, vienvārdsakot, kā mājās gatavotam produktam. Ļoti labi garšo kopā ar gaļas ēdieniem. Kopumā gribu uzteikt “Spilvas” jauno konservējumu “salātu” sēriju tieši par garšu un izvairīšanos no “e-vielām”. Cena veikalos: ap 1.70 EUR/560 g.
“Oscars Fish” produkcija – mana iepazīšanās ar šiem produktiem sākās lēnām, bet ar katru jaunu izmēģinājumu esmu sapratusi, cik augstvērtīgi tie ir un cik vienkārši izmantojami ikdienas maltītēm. Lielveikalos (pati iegādājos “Rimi”) “Oscars Fish” meklē saldēto produktu stendos – pikšas smalkmasa, mencas smalkmasa, saldēta plekstes fileja utt. Šīs zivis ir augušas tīrajos Islandes ūdeņos, smalkmasā nav ne ādās, ne asaku, tā ir gatava lietošanai uzreiz pēc atsaldēšanas. Es no maltās zivtiņas gatavoju zivju bumbiņas – mazajiem tomātu mērcē, lielajiem ar asāku karija mērci, var gatavot zivju pirkstiņus utt. Iespējas ir bezgalīgas. ŠEIT vari noskatīties, kā Mārtiņš Rītiņš viesojās “Oscar’s Fish” ražotnē. Produktus tāpat var iegādāties viņu pašu veikalā Viskaļu ielā 3, kur vēl neesmu paspējusi paviesoties, bet kurā produkcija pieejama plašākā klāstā, t.sk. jēra gaļa. Zivju smalkmasa veikalos : ap 2.50 EUR/400 g.
Baltie sīpoli – mana jaunā kulinārā aizraušānās ir tieši baltie sīpoli. Tiem ir nedaudz plānāka un vieglāk noņemama miza, pēc garšas tie šķiet “tīrāki”, maigāki un vairākiem ēdieniem piestāv labāk nekā parastie dzeltenie sīpoli, īpaši meksikāņu virtuvei. Ja īpaši nedraudzējies ar sīpoliem, tad tieši baltie varētu būt tie, kuri varētu tevi uzrunāt nedaudz vairāk. Turklāt šie sīpoli pēc struktūras ir nedaudz trauslāki, tādēļ vieglāk sagriežami (īpašu starpību jūtu, izmantojot mandolīnu). Pamēģiniet! Derēs gan ēšanai svaigā veidā, gan cepšanai un izmantošanai Āzijas un Dienvidamerikas ēdienos. Cena “Rimi” veikalu tīklā: 1.19 EUR/kg.
“Vivani” šokolāde – dažreiz papētot vispazītamāko šokolāžu sastāvus, acu priekšā nozib puse Mendeļējeva tabulas. Mēs ģimenē šokolādi mīlam, bet to, kuru tieši izmantot kulinārijā vai cienāt bērnus, ļoti uzmanīgi izvēlos. Kulinārijas vajadzībām meklēju tumšo labas kvalitātes beļģu šokolādi, bet pēdējā laikā saviem mazajiem iegādājos “Vivani” šokolādes, kuras ražotas Vācijā un iegādājamas gandrīz ikvienā eko veikalā. Tās piemērotas arī vegāniem. Tā kā mūsu ģimenē neviens neiebilst pret tumšajām ar augstu kakao saturu, tad parasti izvēlos tās, bet piedāvājumā ir arī piena, baltās – daudz un dažādas. Man pašai ļoti garšo baltā ar kokosu un mango – dievīga! Vairāk par šokolādēm vari izlasīt “Biotēkas” mājas lapā, tāpat tās vari iegādāties sev tuvākajā bioveikalā. Cenas: no 1.30 EUR.
Bavicchi Geo diedzējamais trauks – līdz brīdim, kad sagaidīsim pirmos Latvijā audzētos zaļumus, vēl krietni jāpaciešas, tādēļ jāmeklē alternatīvas. Dēļ šī iemesla ar prieku izmēģināju īpašu diedzējamo trauku, ar kura palīdzību mūsu ģimenes maltītes vairāk kā nedēļas garumā varēju papildināt ar trīs dažādu veidu diedzējumiem. Jau pagājušajā ziemā mēģināju diedzēt, bet neveiksmīgi – daudzkārtējās laistīšanas vienas dienas laikā man neizdevās, bieži aizmirsu un sēkliņas ātri vien aizkalta, asnus neizdzinušas. Diedzējamā trauka lielākais pluss – ūdens jāpapildina tikai rītā un vakarā, pārējo laiku tas uztvaiko no apakšējā trauka “stāva” un nepārtraukti mitrina sēkliņas un dīgstus. Kopā šim traukam ir veseli 4 stāvi – apakšējais ar ūdeni, bet pārējie trīs -dažādām sēkliņām pēc izvēles. Diedzēšanai iesaku izvēlēties tikai bioloģiskās sēklas – pārējās būs kodinātas un visdrīzāk asniņus neizdzīs. Mans dīgstu favorīts – mung pupiņas! Pievienoju ēdieniem un graudu vienkārši tāpat, kā našķi. Bavicchi Geo diedzējamais trauks iegādājams Biotēkā, cena: 26.50 EUR.
Laimas “Mammas cepumi” – esat kādreiz cītīgi izlasījuši lielveikalu cepumu plauktu produktu sastāvus? Es esmu apskatījusi un sapratusi, ka ir vien pāris produkti, kurus ar daudzmaz mierīgu sirdi varu likt savā iepirkumu groziņā. Protams, labāk cepumus cept mājās, jo tiem nepieciešamas 3-4 izejvielas un pusstunda laika, bet ne vienmēr sanāk viss pēc plāna. Ja cepumus pērku veikalā, izvēlos vai nu “Rāmkalnu” gatavotos, vai arī Laimas “Mammas cepumus”. To sastāvā nav nesaprotamas izcelsmes vielu, bet ir sviests, rieksti, kakao pulveris un dažas citas normālas ēdamvielas. Iegādājami: Laimas veikalos un visos lielveikalos, cena: ap 1.45 EUR/ 250 g.
“Trafo Bio Organic” kartupeļu čipsi ar sāli un etiķi – pret kartupeļu čipsiem esmu vienaldzīga. Ir tikai viens izņēmums: čipsi ar sāli un etiķi. Kino vakarā pie mīļākā seriāla (jā, “Suits” ir atpakaļ!), tas ir īpašs našķis. Nesenais atklājums “Trafo Bio Organic” čipsi ir dievīgi – super plāni, pat caurspīdīgi, izteikti kraukšķīgi un gatavoti, izmantojot tikai vislabākos auglīgā augsnē bioloģiski audzētos kartupeļus un 100% organisku, necietinātu saulespuķu eļļu, kas bagātīgi satur polinepiesātināto taukskābi linolskābi. Iegādājami: Biotēkā, Šalotes ielas eko veikalā, u/v Stockmann. Cena: virs 2 EUR.
JAUNĀS UN INTERESANTĀS ADRESES:
- Dagnia Bruvere TIIRS – ļoti liels prieks, ka Klusais Centrs var lepoties ar vienu skaistu, kvalitatīvu un patīkamas atmosfēras piepildītu veselīgās ēšanas vietu. Veselīga dzīvesveida entuziaste un “Sulu kūres” saimniece Dagnija Brūvere pirms pāris mēnešiem Ausekļa ielā 7 atvēra kafejnīcu, kura pulcē tos gardēžus, kuri novērtē tīras garšas, veselīgu pārtiku un skaistu interjeru. Šeit sev tīkamu maltīti atradīs gan vegāns, gan svaigēdājs un visēdājs. Īpaši gribu uzteikt fantastisko interjeru abos kafejnīcas stāvos, gan “raw” saldumus, labākie līdz šim baudītie. Vairāk informācijas meklē “TIIRS” FB lapā.
2.Itāļu restorāns “Casa Nostra” – itāļu restorāni ir tāpat kā suši vietas: milzīgs daudzums, bet tikai retajā iespējams nobaudīt ko pareizi pagatavotu un autentisku. Tādēļ īpaši liels pārsteigums un patīkams atklājums bija jaunais itāļu restorāns Elizabetes ielā (netālu no Antonijas ielas), kurā saimnieko itāļu pavārs, gatavojot izcilas picas un citus itāļu ēdienus. Apkalpošana sirsnīga, atmosfēra kā mājās vislabākajā šī teiciena nozīmē, cenas – ļoti demokrātiskas. Saules mūžu šim restorānam, jo mūsmājās piektdienas ir picu dienas un nu jau kādu laiku vairs nav jālauza galva par to, no kurienes savu picu pasūtīsim. Adrese: Elizabetes iela 10a, vairāk informācijas restorāna FB lapā.
3. Noskaidroti 2015.gada TOP 30 Latvijas restorāni – Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015” titulu ieguvis restorāns „Vincents”, otrajā vietā ierindojies „Bibliotēka No.1 restorāns”, bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns „Muusu”. Ja meklē iedvesmu savai nākamajai īpašajai maltītei, pilnu labāko restorānu sarakstu lasi ŠAJĀ RAKSTĀ.
Fotogrāfiju avoti: momenti.lv, publicitātes un Facebook.
Atbildēt