Bieži vien saņemu jautājumus gan par to, kur iegādāties vienu vai otru produktu, gan vispārīgu interesi par saviem iepirkšanās paradumiem. Šajā rakstā koncentrēšos uz veikalu un zemnieku kontaktinformāciju, kura, iespējams, varētu izrādīties noderīga arī jums.
Ir daži principi, pie kuriem vienmēr cenšos pieturēties: 1. vietējā pārtika; 2. Latvijas zemnieku audzēta pārtika; 3. sezonāli produkti. Galvenā produktu grupa, par kuru īpaši piedomāju – gaļa un zivis; ja nevaru tās iegādāties no zināma avota un neesmu droša par kvalitāti, labāk tajā dienā izvēlos pagatavot veģetāru ēdienu (esmu bijusi veģetāriete 5 gadus,tādēļ šāds gatavošanas veids man nav svešs). Apsvērumi ir gan ētiskas, gan merkantilas dabas – un abi vienlīdz svarīgi, jo gribu zināt, ka dzīvnieks ir dzīvojis “laimīgu dzīvi”, ticis nokauts ar ētiskām metodēm un nonācis līdz manai virtuvei pēc iespējas neilgā laikā un no pēc iespējas īsāka attāluma. Mēs dzīvojam tik salīdzinoši mazā valstī, ka zemnieks ir “rokas stiepiena attālumā”, un lauki sākas vien pārdesmit kilometrus no pilsētas centra, daudzi zemnieki ir gatavi atvest savus produktus pilsētniekam līdz pašām namdurvīm. To noteikti vajag izmantot un atbalstīt to, kas Latvijā ir tik skaists un dārgs – mūsu zemes laukus un darbīgos ļaudis, kuri tajos mīt.
Jūs teiksiet – man nav laika uzmeklēt katru zemnieku, sarunāt produktu piegādes laikus un vietas. Arī tam ir risinājumi, konkrētāk: ir vairākas interneta vietnes, kuras šo darbu izdarīs jūsu vietā un jums būs vien jāpiepilda savs virtuālais groziņš ar lauku labumiem. Noderīgas adreses: svaigi.lv, pievedums.lv.
GAĻU IEGĀDĀJOS:
Liellopa gaļa:
- gaļas audzētāji no Lubānas novada Hereford. Ar ko šī gaļa ir īpaša? Tā ir bioloģiski audzēta un pēc nokaušanas tiek vairākas dienas “izturēta” un šādas fermentācijas rezultātā gaļa iegūst īpašu garšu un struktūru, tā kļūst intensīvāka un blīvāka. Piegāde uz Rīgu notiek divas reizes mēnesī iepriekš zināmās adresēs (kad atbrauc “desu busiņš”, kā mēs to ģimenē esam iesaukuši), iepriekš ir iespēja pasūtīt sevi interesējošos produktus. Izvēles iespēja starp maltu gaļu, gulašu, osso bucco, šķiņķi, dažāda veida steikiem. Turklāt Hereford gatavo labāko salami pilsētā, tāpat arī lieliskas grila desas un cīsiņus, arī bioloģiskos. Kontakti: HEREFORD.LV.
- ja liellopa gaļa vajadzīga “uz sitiena”, dodos uz Rīgas Centrāltirgu, un to iegādājos “Jāņa Saukas” stendā (no ieejas pa kreisi Gaļas paviljonā) vai “Pauguri-2” stendā (Pauguriem ir arī ļoti labi subprodukti).
Cūkgaļa:
- Zemnieku saimniecība “Kunturi” Rūjienas pusē. Par šīs saimniecības gaļas kvalitāti šaubu vairs nav, tā ir vienmēr kvalitatīva un garšīga. Parasti iepērkos Vidzemes tirgū, bet nesen Kr.Valdemāra ielā 103 ir atvēries arī Kunturu veikals. Galvenās atšķirības starp “lielveikala” gaļu un “Kunturu” produkciju – šī nav lielražošana, un cūku barībai netiek pievienota ĢM soja, kas ir standartizejviela rūpnieciski audzētu cūka ēdienkartē. Šī saimniecība ir arī Latvijā pirmā, kas ir uzsākusi cūkgaļas audzēšanu pēc bioloģiskām metodēm, visu rudeni ģimenē gatavojām maltītes no cūciņām, kas uzturā lietojušas kartupeļus, nevis “kombikormu”. Cenas starpība starp šādu gaļu un konvencionāli audzētu – aptuveni 25%, kas ir salīdzinoši ļoti nedaudz. “Kunturi” gatavo arī gardas desas un mājas kulināriju, kura tiešām garšo kā mājas gatavota. Kontakti: KUNTURI.LV.
- Ja sanāk būt Rīgas Centrāltirgū, izvēlos saimniecībā “Smaidas” Kuldīgas pusē audzēto gaļiņu, kura vienmēr ir pareizi sadalīta un svaiga.
- ŠAJĀ VIETNĒ varat atrast Latvijas cūku audzētāju interaktīvu karti, kurā atradīsiet sev tuvākos cūkgaļas ražotājus.
Jēra gaļa:
- Zemnieku saimniecībās “Atmati” un “Zvaigžņu aitas”. Abās saimniecībās lieliskas kvalitātes jēra gaļa, audzēta pēc bioloģiskajām metodēm. Pieteikšanās pirms gaļas atceļošanas uz Rīgu tiek izziņota saimniecību FB mājas lapās, patstāvīgie klienti saņem informāciju e-pastos.
- Rīgas Centrāltirgū zemnieku saimniecības “Pauguri 2” stendā, turklāt šeit var iegādāties citur neatrodamu labas kvalitātes jēra malto gaļu.
- Islandes kalnos augušu jēra gaļu var iegādāties skaisti sadalītu (karbonāde, kāja, muguras daļa utt.) “Oscar’s Fish” veikalā Viskaļu ielā 3 vai lielveikalos saldētā veidā. Kontakti: “Oscar’s Fish”.
Truša gaļa:
Visgardāko truša gaļu pasūtu bioloģiskajā Latgales saimniecībā “Mieriņi”, turklāt tā ir pareizi sadalīta un glīti sapakota. Saimnieki produkciju piegādā uz mājām, pasūtīšana notiek internetā. Iespējams iegādāties arī bioloģiski audzētu liellopa gaļu, dārzeņus un olas. Kontakti: “Mieriņi”.
Vistas gaļa un olas:
- Vistas gaļu un olas – pasūtu ar piegādi mājās z/s “Rītnieki”. Ziemas laikā mēdz būt periodi bez vistiņām, bet tāpēc vienmēr turu rezervi saldētavā. Šī saimniecība ir mūsu “lauku” kaimiņi Kurzemes pusē, tādēļ ik pa laikam apciemojas laimīgās vistas un govis un esam 100% droši par turēšanas apstākļiem, šo saimnieku centību un lielisko saimniekošanu. Kontakti: “Rītnieki”. Pieejamas arī paipalu un pīļu olas. Piegāde uz Rīgu pirmdienās vai sestdien Kalnciema ielas tirdziņā.
- Vistas gaļa – bioloģiski sertificēta vistas gaļa ir nopērkama Vidzemes tirgus gaļas paviljonā z/s “Kalvāni” (Ogres novads) stendā.
- Pīļu olas – bioloģiski audzētas iespējams pasūtīt saimniecībā “Zvaigžņu aitas” ar piegādi.
Zivis:
- Latvijas iekšējo ūdeņu zivis un kūpinātas zivis – Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā. Sezonas laikā var iegādāties vietējos samus, zandartus utt.
- Garneles, lasi, pikšu, mencu – zivis, kas augušas aukstajos un tīrajos Islandes ūdeņos ir izcili garšīgas, bez liela ledus piejaukuma saldētā veidā iegādājos “Oscar’s Fish” veikalā Viskaļu ielā 3 vai lielveikalos saldēto zivju vitrīnās. Kontakti: “Oscar’s Fish”.
Olas un piena produkti:
- Olas, pienu un biezpienu – pasūtu ar piegādi mājās z/s “Rītnieki”.Kontakti: “Rītnieki”. Piegāde uz Rīgu pirmdienās vai sestdien Kalnciema ielas tirdziņā.
- Piena produkti un zaļumi – veikals “Būņas” ir viens no mazajiem mūsu rajona veikaliem (Dzirnavu 34a, pretim viesnīcai “Alberts”), kurā var iegādāties īpašniekiem piederošajā saimniecībā ražotu biezpienu, svaigpienu un sviestu. Piegādes diena – ceturtdiena. Sviests ir vienkārši lielisks, turklāt visi produkti ir bioloģiski sertificēti. Vasarā pieejami arī zaļumi. Kontakti: veikals “Būņas”.
- Piena produkti – ļoti labs skābais krējums, vārīts kondensētais piens, vislabākais sviests konditorejai, kā arī citi piena produkti mūsmājās nāk arī no PKS “Straupe”, tos iegādājos vai nu Rīgas Centrāltirgū (Sakņu paviljonā), vai Vidzemes tirgū. Kontakti: PKS “Straupe”.
- Kazas piena produkti – mūsmājās ledusskapis nav iedomājams bez “Līvu” kazas siera bumbām un mīkstajiem sieriem. It īpaši vasarā, kad manas mīļākās pusdienas ir vietējie salāti, tomāti un kazas siers! “Līvu” produkciju iegādājos u/v “Stockmann” un Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā “Ievas” sieru stendā.
Maize un maizītes:
- Labākā baltmaize (bagetes) un skābmaize ir iegādāgama Strēlnieku ielas veikalā “M’archers” – tā mums ir delikatese, ko baudām brīvdienu brokastīs, kad šķiet, ka nav nekā labāka šajā pasaulē par šķēli maizes ar sviestu un tasi rūgtas kafijas.
- Lieliska jauktu miltu maizīte tiek cepta “Valmiermuižas alus” Vēstniecības Rīgā veikalā (A.Briāna ielā 9a, pretim “Rimi”).
- Rupjmaizi ģimenē neesam iecienījuši, saldskābo sēklu maizi izvēlos ceptuves “Liepkalnu” ražojumu.
- Gardākos sāļos kliņģerus (un arī dažādas neparastas maizes) pēc pasūtījuma ar piegādi mājās cep Santa no “Zaļās Maizes”.
Turpinājums sekos. Zaļumi, dārzeņi un augļi – par šīm produktu grupām uzrakstīšu atsevišķi, kad būs atsākusies aktīvā audzēšanas sezona, kad sagatavošu rakstu par savām iemīļotajām iepirkšanās vietās Rīgas Centrāltirgū un Zemnieku Nakts tirgū. Tāpat sekos arī informācija par bakalejas precēm un garšvielām.
Titulbilde: Michael Stern, CC lincence
Ina says
Liels paldies, Linda, ka dalies savā pieredzē. Interesanti salīdzināt iecienītās iepirkšanās vietas un visticamāk, ka izmēģināšu kaut ko arī no Tevis ieteiktā. Mani pēdējā laika (citiem varbūt jau sen zināmi) atklājumi ir:
1) Unce eko, kur ceturtdienās ir svaigu zivju un gaļas pievedums (var meklēt Facebook…tur arī tiek izziņoti jaunumi par piegādēm). Bagātīgā klāstā zaļumi. Ja nevar aizbraukt uzreiz pieveduma dienā, var sazvanīties un preci rezervēt;
2) svaigi.lv. Arī pieejami dažnedažākie produkti, tai skaitā zivis un gaļa. Piedāvā dažādi piegādātāji, tādēļ var dažādas preces izmēģināt, kamēr atrodi savu zemnieku. Iespēja pašam pirkumu saņemt Margrietas ielā 7, nemaksājot par piegādi :)
Noteikti gaidīšu raksta turpinājumu!
Jolanta says
Sveiki! Vai varētu ieteikt pie kuriem stendiem iegādājaties zivis Centrāltirgū? Paldies :)
Linda Tellgrena says
Svarīgi izvēlēties stendu, kur netirgo atkausētas zivis. Es parasti izvēlos stendus paviljona ārējā rindā Daugavas pusē. Nosaukumus nākamreiz esot tur, piefiksēšu. Vispār arī plānojas atsevišķs raksts par iepirkšanos Rīgas Centrāltirgū.
Ilze says
Ļoti interesē kur var tikt pie kazas piena, tas pagaidām ir neatrisināts jautājums, laikam vienīgā iespēja ir sakontaktēties ar saimniecībām, kuras ražo no tā sieru, acīmredzot nav īpaši pieprasīts, jo vismaz Centrāltirgū nekur nav atrodams.
Lasma says
Kazas pienu un cieto sieru var nopirkt katru 4dienu pie Maximas (Slokas iela,Imanta) un katru 5dienu pie Maximas (Saharova iela,Pļavnieki). Saimniecība, šķiet, saucas Dāri. Iesaku!
Laura says
Superîgs raksts, man par tàm maizēm interesē. Vai ir zināms, kuras maizītes ir bez rauga, tika ardabīgo ieraugu?
Tume says
Zivis Centrāltirgū izvēlos, kas liekas patiešām svaigas. Varat paskatīt žaunas, vai spuras rozīgas, vai acis nav iekritušas, vai zvīņas nekrīt ārā. Ja rodas šaubas – vnk. eju mājās bez zivs…
Ka says
Lieliski ieteikumi!
Imants says
Labdien. Mājās audzēju broilerus, baroti tikai ar dabiskām barības vielām bez papildus stimulantiem. Liemeņa svars 2-3 kg. Sagatavoju un piegādāju svaigu uzreiz kaušanas dienā. Regulari varu piegādāt pēc vienošanās maršrutā Saldus-Dobele-Jelgava -Rīga-Ādaži-Saulkrasti -Jūrmala-Tukums-Talsi- Kuldīga. Par piegādēm uz citiem novadiem varam vienoties ja ņemat 10gb. un vairāk. Imants. 27725337