Ja gaidāmo ciemiņu vidū ir cilvēki ar alerģijām vai vegāni, tad šī ir īstā recepte gan bērnu ballītei, gan ciema kukulim, ja pašiem sanāk būt viesiem. Mana pieredze ar mīklas izstrādājumiem bez olām ir bijusi visāda, pārsvarā – negatīva, bet šī recepte ir patīkams izņēmums – kapkeikiem ir laba garša un pareiza struktūra. Kapkeikus vēlams ēst drīz pēc pagatavošanas, ja nē – tad krēmā ieblendē 2 ēdamkarotes “cietas” kokosriekstu eļļas un pēc pagatavošanas kapkeikus uzreiz liek ledusskapī.
Izejvielas:
Kapkeikiem (12 gab.):
- 150 grami speltas miltu
- 160 grami kviešu miltu
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. cepamās sodas
- šķipsiņa sāls
- 180 grami kokosriekstu piena
- 130 grami kļavu sīrupa (vai jebkura cita saldinātāja)
- 1 ēdamk. baltvīna etiķa (derēs arī ogu etiķi)
- pēc izvēles – 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta
- 100 grami izkausētas un atdzesētas kokosriekstu eļļas
Krēmam:
- 400 ml kokosriekstu piena bundža (izmantoju “Santa Maria”), uz nakti atstāta ledusskapī
- mīkstums no 1 gatava avokado
- 2 ēdamk. kakao pulvera
- 2 ēdamk. kļavu sīrupa (vai cita saldinātāja pēc izvēles)
- pēc izvēles – 2 ēdamk. cietas kokosriekstu eļļas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Mafinu pannu ietauko vai izklāj ar papīriņiem.
- Bļodā sajauc kopā miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli.
- Otrā bļodā kopā sakuļ kokosriekstu pien, kļavu sīrupu, kokosriekstu eļļu, etiķi un vaniļu. Pievieno pirmās bļodas saturu un visu maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Mīklu lej sagatavotajās mafinu formiņās. Liek cepeškrāsnī un cep 30-40 minūtes vai līdz kociņš iznāk ārā sauss. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē (ja kapkeiki būs silti, krēms no tiem slīdēs nost!).
- Kamēr kapkeiki dziest, sagatavo krēmu dekorēšanai. Kokosriekstu pienu izņem no ledusskapja, attaisa bundžu un ar karoti izēnm balto, sacietējušo daļu, liek bļodā, kurā gatavos krēmu (šķidrumu pēc tam var izmantot kokteiļiem vai ēdiena pagatavošanai). Pievieno visas pārējās sastāvdaļas un tās sablenderē kopā viendabīgā masā. Jācenšas blenderēt pēc iespējas īsāku laiku, tad krēms būs cietāks un labāk turēsies uz kūciņas. Gatavo krēmu liek konditorejas tūtā un dekorē ar apļveida kustībām. Ja kokosriekstu piens būs auksts, var likt arī dekoratīvos uzgaļus, krēms labi turēs formu (fotogrāfijās, krēms ir nedaudz pārblenderēts un kļuvis mīksts). Dekorē pēc izvēles.
Atbildēt