Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Biezpiena kūka ar ogu-rabarberu pildījumu

6 jūnija, 2016 10 komentārs

IMG_5332Šīs kūkas recepti nebija plāns likt blogā, bet pēc lielā pieprasījuma Instagramā nolēmu tomēr to publicēt. Tā kā šis bija eksperiments, tad viena lieta, kuras gribu piemetināt – ogu un rabarberu pildījumu labāk likt tieši uz kūkas pamata, nevis pa vidu biezpiena masai, gan vizuālā, gan praktiskā aspekta dēļ. Kūku atstāju krāsnī uz nakti “pasīvajā cepšanas režīmā” (izslēgt krāsnī temperatūru pirms kūka galīgi izcepusies un neatverot durvis, to atstāt iekšā uz vairākām stundām), pēc tam uz pāris stundām ledusskapī. Kūkas pildījumu noteikti var variēt – ābolus, ogas, citus skābākus augļus pēc savas gaumes.

Ogu-rabarberu pildījums nozīmē to, ka mērce kūkas pasniegšanai atsevišķi nav jāgatavo, kas ir bonuss, ja kūku ved ciemakukulī.

Drumstalas pēc izvēles – kūkai dod vairāk struktūras, bet var “izlaist”. 

Izejvielas (12 personām):

Pamatam:

  • 225 grami miltu
  • 80 grami cukura
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 0.5 tējk. sodas
  • šķipsna sāls
  • 90 grami auksta sviesta
  • 1 ola
  • 110 grami jogurta vai skābā krējuma

Ogu-rabarberu pildījumam:

  • 450 grami rabarberu, nomizoti un sagriezti gabaliņos
  • 140 grami cukura
  • 300 grami sarkano ogu (var būt saldētas – ogas tādā gadījumā neatkausē)
  • 2 ēdamk. kartupeļu miltu (ar kaudzi)

Biezpiena masai:

  • 560 grami (3 mazās paciņas) biezpiena (9% tauku saturs)
  • 200 grami skābā krējuma
  • 150 grami cukura
  • 2 XL izmēra olas (vai 3 M izmēra)
  • 1 ēdamk. kartupeļu miltu
  •  2 ēdamk. citrona sulas
  • ja vēlas – miziņa no 1 bioloģiskā citrona

Drumstalām:

  • 180 grami miltu
  • 80 grami cukura
  • 90 grami auksta sviesta, sagriezts mazos gabaliņos

Gatavošana:

  1. Gatavo ogu-rabarberu pildījumu: rabarbera gabaliņus liek katliņā, pievieno vienu ēdamkaroti ūdens un maisot vāra uz nelielas uguns vidēji 5-7 minūtes. Rabarberiem jābūt mīkstiem, bet ne izjukušiem. Pievieno cukuru, pavāra pāris minūtes. Tad pievieno ogas un sagaida pirmo burbuli. Mazā krūzītē ieber kartupeļu miltus, pielej dažas karotes ūdens, samaisa. Iegūto šķidrumu, ielej ogu-rabarberu masā un samaisa. Uzreiz nogriež uguni (pretējā gadījumā kartupeļu miltu “savelkošā” iedarbība beigsies), turpina maisīt vēl pusminūti. Noliek malā atdzist.
  2. Gatavo biezpiena masu: blendera traukā liek visas sastāvdaļas un blendē, līdz iegūta krēmam līdzīga konsistence (izmantoju šo “Electrolux” blenderi, tas savu darbu paveica lieliski, masa tika samalta absolūti viendabīga un zīdaini maiga).
  3. Gatavo mīklu pamatnei: uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Ietauko apaļo kūku formu ar 23 cm diametru, pamatu izklāj ar cepamo papīru. Bļodā (ja izmantos virtuves kombainu, tad liek kombainā) kopā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, sodu un sāli, iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu. Vai nu ar kombainu “pulse” režīmā, vai ar rokām saberž mīklu vidēja izmēra drumstalās. Otrā bļodā sakuļ kopā olas ar jogurtu (vai skābo krējumu), tad šo masu ielej miltu masā un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Mīklu liek sagatavotās formas apakšā un ar pirkstiem izlīdzina pa diametru pēc iespējas vienādā slānī.
  4. Gatavo drumstalas: visas sastāvdaļas liek bļodā, ar pirkstiem saberž smalkākos gabaliņos.
  5. Kūkas cepšana: Ņem pannu ar mīklas pamatni, tai pa virsu lej atdzisušo ogu masu, izlīdzina. Ogām pa virsu uzmanīgi ielej biezpiena masu. Pārkaisa ar drumstalām. Cep 60 minūtes vai līdz kūkas vidus, pakustinot kūkas sānus, nekustas. Ja kūkas augšpuse sāk kļūt pārāk brūna, to var apsegt ar foliju vai izmantot lēno cepšanu – cepeškrāsni izslēgt, pirms kūkas vidus ir gatavs un kūku bez durvju virināšanas atstāt krāsnī (kūkas malām 2/3 jābūt izceptam, tikai vidus 1/3 drīkst būt vēl kustīgs pie kūkas pašūpošanas) uz vairākām stundām. Izmantojot šādu metodi, kūka būs īpaši krēmīga. Pirms pasniegšanas ieliek uz pāris stundām ledusskapī.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Biezpiena kūka, Biezpiens, Drumstalas, Kartupeļu ciete, Kūka, Kviešu milti, Ogas, Rabarberi

« Zemeņu pilngraudu kūka
Šokolādes kūka ar lazdu riekstiem un zemenēm (bez miltiem) »

Comments

  1. Arnis says

    8 jūnija, 2016 at 09:29

    ļoti ņamīga sanāca!

    Atbildēt
  2. Lelde says

    8 jūnija, 2016 at 09:39

    Linda, liels paldies par ievietoto recepti! (:
    Man jautājums par “pasīvo cepšanas režīmu” – kūka izslēgtā cepeškrāsnī aiz aivērtām durvīm tiek atstāta visu nakti? Tai viss būs labi? (:

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      8 jūnija, 2016 at 12:21

      Lelde, šeit meklējami lēnās cepšanas pirmsākumi manā virtuvē – kūka tādējādi sanāk krēmīgāka. Protams, var izmantot parasto cepšanas metodi, tai arī nav nekādas vainas! http://www.bbcgoodfood.com/recipe/blueberry-swirl-cheesecake

      Atbildēt
  3. Lelde says

    13 jūnija, 2016 at 18:58

    Biju riktīgi neapmierināta ar rezultātu :( Sanāca ļoti sausa, garšoja pēc kartupeļu miltiem un vispār pēc miltiem. Kādēļ tā? Darīju visu precīzi pēc receptes, sastāvdaļas grams gramā. Nevar taču būt, ka bioloģiskie kviešu milti atšķiras no parastajiem kviešu miltiem…

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      13 jūnija, 2016 at 21:47

      Lelde, man ļoti žēl, ka negaršoja… Grūti iedomāties, kāpēc tā. Man ir bijis, ka biezpiena kūkas neizdodas, ja biezpiens “ne tāds”, piemēram, 0.5% tauku (no tā dažreiz pat biezpiena sacepums sanāk dīvains). Es arī cepu no bio miltiem, tur nebūs vaina. Kartupeļu milti uz visu kūku 3 karotes, no tiem sausums nerodas. Ja sausa, tad pie vainas var būt arī pārāk ilga cepšana. Jebkurā gadījumā, bēdājos līdz ar Jums par neizdevušos kūku :(

      Atbildēt
  4. Lelde says

    14 jūnija, 2016 at 09:25

    Nu re, iemeslus jau laikam esmu ieraudzījusi. Es tiešām izmantoju 0,5% biezpienu. Pat neiedomājos par treknāku, jo pati ikdienā uzturā lietoju tikai 0,5%, līdz ar to arī automātiski paņēmu tādu kūkai. Otra lieta par cepšanas ilgumu – mēģināju “pasīvo cepšanu” un tur jau noteikti arī radās sarežģījumi. Nevarēju saprast, pēc cik ilga laika jāizslēdz cepeškrāsns. Es 175 grādos cepu kādas 2/3 laika no 60min un tad atstāju uz nakti cepeškrāsnī. Tas viss acīmredzot bija par ilgu…
    Bet es noteikti gribu pamēģināt izcept vēlreiz, jo man tā Jūsu kūkas bilde tāāā sakārdināja (:

    Atbildēt
  5. Zanda says

    16 jūnija, 2016 at 21:15

    Paldies, Linda, par šo recepti. Izdevās dievīgi gardi :)

    Atbildēt
  6. Ilze says

    26 marta, 2017 at 08:44

    Paldies, tik laba kūka, mmm, biezpiens un pašu audzētās odziņas, paldies!

    Atbildēt
  7. Zane says

    30 maija, 2017 at 07:07

    Vai kartupeļu cietes vietā, vienlīdz labi varētu izmantot kukurūzas cieti?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      31 maija, 2017 at 10:47

      Jā, droši!

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...