Šīs kūkas recepti nebija plāns likt blogā, bet pēc lielā pieprasījuma Instagramā nolēmu tomēr to publicēt. Tā kā šis bija eksperiments, tad viena lieta, kuras gribu piemetināt – ogu un rabarberu pildījumu labāk likt tieši uz kūkas pamata, nevis pa vidu biezpiena masai, gan vizuālā, gan praktiskā aspekta dēļ. Kūku atstāju krāsnī uz nakti “pasīvajā cepšanas režīmā” (izslēgt krāsnī temperatūru pirms kūka galīgi izcepusies un neatverot durvis, to atstāt iekšā uz vairākām stundām), pēc tam uz pāris stundām ledusskapī. Kūkas pildījumu noteikti var variēt – ābolus, ogas, citus skābākus augļus pēc savas gaumes.
Ogu-rabarberu pildījums nozīmē to, ka mērce kūkas pasniegšanai atsevišķi nav jāgatavo, kas ir bonuss, ja kūku ved ciemakukulī.
Drumstalas pēc izvēles – kūkai dod vairāk struktūras, bet var “izlaist”.
Izejvielas (12 personām):
Pamatam:
- 225 grami miltu
- 80 grami cukura
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. sodas
- šķipsna sāls
- 90 grami auksta sviesta
- 1 ola
- 110 grami jogurta vai skābā krējuma
Ogu-rabarberu pildījumam:
- 450 grami rabarberu, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 140 grami cukura
- 300 grami sarkano ogu (var būt saldētas – ogas tādā gadījumā neatkausē)
- 2 ēdamk. kartupeļu miltu (ar kaudzi)
Biezpiena masai:
- 560 grami (3 mazās paciņas) biezpiena (9% tauku saturs)
- 200 grami skābā krējuma
- 150 grami cukura
- 2 XL izmēra olas (vai 3 M izmēra)
- 1 ēdamk. kartupeļu miltu
- 2 ēdamk. citrona sulas
- ja vēlas – miziņa no 1 bioloģiskā citrona
Drumstalām:
- 180 grami miltu
- 80 grami cukura
- 90 grami auksta sviesta, sagriezts mazos gabaliņos
Gatavošana:
- Gatavo ogu-rabarberu pildījumu: rabarbera gabaliņus liek katliņā, pievieno vienu ēdamkaroti ūdens un maisot vāra uz nelielas uguns vidēji 5-7 minūtes. Rabarberiem jābūt mīkstiem, bet ne izjukušiem. Pievieno cukuru, pavāra pāris minūtes. Tad pievieno ogas un sagaida pirmo burbuli. Mazā krūzītē ieber kartupeļu miltus, pielej dažas karotes ūdens, samaisa. Iegūto šķidrumu, ielej ogu-rabarberu masā un samaisa. Uzreiz nogriež uguni (pretējā gadījumā kartupeļu miltu “savelkošā” iedarbība beigsies), turpina maisīt vēl pusminūti. Noliek malā atdzist.
- Gatavo biezpiena masu: blendera traukā liek visas sastāvdaļas un blendē, līdz iegūta krēmam līdzīga konsistence (izmantoju šo “Electrolux” blenderi, tas savu darbu paveica lieliski, masa tika samalta absolūti viendabīga un zīdaini maiga).
- Gatavo mīklu pamatnei: uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Ietauko apaļo kūku formu ar 23 cm diametru, pamatu izklāj ar cepamo papīru. Bļodā (ja izmantos virtuves kombainu, tad liek kombainā) kopā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, sodu un sāli, iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu. Vai nu ar kombainu “pulse” režīmā, vai ar rokām saberž mīklu vidēja izmēra drumstalās. Otrā bļodā sakuļ kopā olas ar jogurtu (vai skābo krējumu), tad šo masu ielej miltu masā un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Mīklu liek sagatavotās formas apakšā un ar pirkstiem izlīdzina pa diametru pēc iespējas vienādā slānī.
- Gatavo drumstalas: visas sastāvdaļas liek bļodā, ar pirkstiem saberž smalkākos gabaliņos.
- Kūkas cepšana: Ņem pannu ar mīklas pamatni, tai pa virsu lej atdzisušo ogu masu, izlīdzina. Ogām pa virsu uzmanīgi ielej biezpiena masu. Pārkaisa ar drumstalām. Cep 60 minūtes vai līdz kūkas vidus, pakustinot kūkas sānus, nekustas. Ja kūkas augšpuse sāk kļūt pārāk brūna, to var apsegt ar foliju vai izmantot lēno cepšanu – cepeškrāsni izslēgt, pirms kūkas vidus ir gatavs un kūku bez durvju virināšanas atstāt krāsnī (kūkas malām 2/3 jābūt izceptam, tikai vidus 1/3 drīkst būt vēl kustīgs pie kūkas pašūpošanas) uz vairākām stundām. Izmantojot šādu metodi, kūka būs īpaši krēmīga. Pirms pasniegšanas ieliek uz pāris stundām ledusskapī.
Arnis says
ļoti ņamīga sanāca!
Lelde says
Linda, liels paldies par ievietoto recepti! (:
Man jautājums par “pasīvo cepšanas režīmu” – kūka izslēgtā cepeškrāsnī aiz aivērtām durvīm tiek atstāta visu nakti? Tai viss būs labi? (:
Linda Tellgrena says
Lelde, šeit meklējami lēnās cepšanas pirmsākumi manā virtuvē – kūka tādējādi sanāk krēmīgāka. Protams, var izmantot parasto cepšanas metodi, tai arī nav nekādas vainas! http://www.bbcgoodfood.com/recipe/blueberry-swirl-cheesecake
Lelde says
Biju riktīgi neapmierināta ar rezultātu :( Sanāca ļoti sausa, garšoja pēc kartupeļu miltiem un vispār pēc miltiem. Kādēļ tā? Darīju visu precīzi pēc receptes, sastāvdaļas grams gramā. Nevar taču būt, ka bioloģiskie kviešu milti atšķiras no parastajiem kviešu miltiem…
Linda Tellgrena says
Lelde, man ļoti žēl, ka negaršoja… Grūti iedomāties, kāpēc tā. Man ir bijis, ka biezpiena kūkas neizdodas, ja biezpiens “ne tāds”, piemēram, 0.5% tauku (no tā dažreiz pat biezpiena sacepums sanāk dīvains). Es arī cepu no bio miltiem, tur nebūs vaina. Kartupeļu milti uz visu kūku 3 karotes, no tiem sausums nerodas. Ja sausa, tad pie vainas var būt arī pārāk ilga cepšana. Jebkurā gadījumā, bēdājos līdz ar Jums par neizdevušos kūku :(
Lelde says
Nu re, iemeslus jau laikam esmu ieraudzījusi. Es tiešām izmantoju 0,5% biezpienu. Pat neiedomājos par treknāku, jo pati ikdienā uzturā lietoju tikai 0,5%, līdz ar to arī automātiski paņēmu tādu kūkai. Otra lieta par cepšanas ilgumu – mēģināju “pasīvo cepšanu” un tur jau noteikti arī radās sarežģījumi. Nevarēju saprast, pēc cik ilga laika jāizslēdz cepeškrāsns. Es 175 grādos cepu kādas 2/3 laika no 60min un tad atstāju uz nakti cepeškrāsnī. Tas viss acīmredzot bija par ilgu…
Bet es noteikti gribu pamēģināt izcept vēlreiz, jo man tā Jūsu kūkas bilde tāāā sakārdināja (:
Zanda says
Paldies, Linda, par šo recepti. Izdevās dievīgi gardi :)
Ilze says
Paldies, tik laba kūka, mmm, biezpiens un pašu audzētās odziņas, paldies!
Zane says
Vai kartupeļu cietes vietā, vienlīdz labi varētu izmantot kukurūzas cieti?
Linda Tellgrena says
Jā, droši!