Zemenes lieliski sader ar rikotu – abas maigām garšām, zemenes dod svaigumu krēmīgajai rikotai. Šī kūka ir ļoti piemērota karstajām vasaras dienām: nav tik smagnēja vai blīva kā dažkārt mēdz būt siera kūkas un zemenes rikotas masā saglabā savu spilto krāsu un patīkamo garšu. Mīkla pamatnei ir līdzīga smilšu mīklai – drupena, ar citronu aromātu. Zemāk atradīsi arī variantu pamatnei no “Selgas cepumiem”, ja tas Tev ir ierakstāks scenārijs. Mājās gatavotas rikotas recepti meklē ŠEIT.
Sastāvdaļas:
- eļļa vai sviests pannas iesmērēšanai
Pamatnei* (recepti “Selgas” cepumu pamatnei meklē zemāk):
- 200 grami miltu
- puse tējk. cepamais pulveris
- 80 grami cukura
- 80 g auksta sviesta
- 1 ola
- viena bio citrona miziņa (ja vēlies)
- 500 grami rikotas
- 4 olas (vai 3 XL izmēra olas)
- 175 grami cukura
- 1 ēdamk. vaniļas esences
- 50 grami kartupeļu miltu
- 250 grami svaigu zemeņu (noskalotas un bez kauslapiņām, lielās sagriež mazākos gabalos)
Gatavošana:
- Apaļas cepamās pannas (diametrs 23 cm) apakšu izklāj ar cepamo papīru, maliņas iesmērē ar eļļu vai sviestu.
- Miltos iemaisa cepamo pulveri, pieber cukuru. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves (var vienkārši sakapāt ar nazi mazākos gabaliņos), iemaisa miltos, cukurā. Pievieno olu un citrona miziņu. Tad vai nu virtuves kombainā pulse režīmā sajauc visas sastāvdaļas vai ātri samīca mīklu ar rokām, līdz veidojas viendabīga masa. Saveļ bulbiņā, pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Mīklu izņem no ledusskapja un starp divām cepamā papīra sloksnēm izrullē pannas diametrā plus 5 centimetri (maliņām). (Ja mīkla kļūst pārāk mīksta, to atkal ieliek ledusskapī.) Ieklāj sagatavotajā cepamajā formā, ar pirkstiem izlīdzina pa apakšu un pa malām pēc iespējas vienādā slānī. Mīklai jānosedz formas virtikālās malas.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Kamēr mīkla ledusskapī “atpūšas” vidēja izmēra bļodā kopā saputo rikotu, olas, cukuru un vaniļu. Iemaisa kartupeļu miltus (tā, lai nepatiktu kunkuļi). Pievieno zemenes (aptuveni 10 noliek malā), samaisa. Pildījumu lej ar mīklu izklātajā formā, pa virsu liek malā noliktās zemenes. Liek cepeškrāsnī uz cep 40 minūtes. Atdzesē, izbrauc ar nazi starp formu un kūkas malu, izņem kūku no formas un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
“Selgas” cepumu pamatne:
- 18 Digestive vai Selgas cepumi
- 115 g sviests, kausēts
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Izkausēto sviestu sablendē kopā ar cepumiem (ja nav blendera, tad var sadrupināt ar pirkstiem un saspaidīt ar dakšiņu). Masu liek apaļajā kūkas formā ar noņemamām malām, noklājot gan pamatni, gan formas vertikālās malas un cep krāsnī 5-7 minūtes. Atdzesē.
Kate says
Ļooti garda kūka, lai gan rikota nav mans mīļākais produkts! :)
Laura says
Vai kartupeļu milti un kartupeļu ciete ir divi dažādi produkti?
Linda Tellgrena says
Manuprāt, tas pats produkts.