Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mājās gatavota rikota

June 27, 2016 2 Comments

majas_gatavota_rikota-6-20160621-2
Rikota ir svaigais siers, kuru nu jau pazīst un izmanto visā pasaulē. Tā pirmsākumi meklējami Itālijā vēl krietni pirms mūsu ēras, kad pilnpienu sildīšanas procesā karsēja, tādējādi iegūstot šo svaigo sieru. Tomēr tradicionāli itāļi rikotas sieru gatavo no piena sūkalām, koagulējot proteīnus, kas palikuši pienā pēc siera gatavošanas, ko parāda arī pats nosaukums – ‘ricotta’ itāliski nozīmē “vēlreiz vārīts”. Var izmantot gan aitas, govs un kazas piena sūkalas, tām pievienojot skābinātāju un pēc tam paniņas izturot 12-24 stundas un karsējot. Tā rezultātā veidojas maigas konsistences, biezpienam līdzīga masa, kuru pēc karsēšanas izkāš caur sieru.

Mūsdienās mājās gatavota rikota atšķiras ar to, ka to parasti gatavo no pilnpiena, pievienojot tam vēl pāris sastavdaļas. Šādu tradīciju visdrīzāk aizsāka amerikāņi un jāatzīst, ka man tīri intereses pēc gribējās izmēģināt rikotu pagatavot pašai. Un izdevās ar pirmo reizi! Rezultāts bija krēmīga, patīkamas konsistences masa – saldāka par biezpienu un bez tam raksturīgās graudainās struktūras. Noteikti iesaku izmantot lauku pienu ar augstu tauku procentu (lauku pienu pasūtu pie Lauku olas vai iegādājos veikalā “Būņas”). Laukos – no kaimiņiem.

Idejas rikotas izmantošanai (ja kaut kas paliks pāri!, jo mūsmājās rikotas pirmā pagatavotā porcija pazuda svaigā veidā) – zemeņu un rikotas kūka, ar rikotu un spinātiem pildīti kaneloni, rikotas un spinātu gnocchi un lazanja ar rikotu.

tescoma

Publicitātes foto

NODERĪGI! Rikotas pagatavošanai pirmo reizi izmantoju speciālu šim nolūkam domātu ierīci – trauku no “Tescoma”. Pienu uzkarsē lielā katlā un pēc tam pusgatavo rikotas masu lej ar audumu izklātātajā traukā, kuram apakšā ir sūkalu savācējs. Ļoti parocīgi. Turklāt komplektā ir vāks, kuru uzliek, līdz liekais šķidrums ir notecējis. Beigās sūkalas nolej un rikota ir gatava! Šo trauku var tikpat ērti izmantot arī biezpiena gatavošanai. Noderēs tiem, kas paši mēdz gatavot biezpienu, rikotu, sieru, grieķu jogurtu, krēmsieru, arī desertus, kā arī notecināt skābo krējumu. Komplektā ietilpst trauks ar vāku, siets un 5 atkārtoti lietojamas auduma marlītes. Komplekts nopērkams: veikalos “RITO” un interneta veikalā.

Sastāvdaļas (rezultāts: aptuveni 400 grami rikotas):

  • 6 glāzes nepasterizēta pilnpiena (vislabāk lauku piena)
  • 2 glāzes saldā krējuma (vismaz 35% tauku saturs)
  • 1 tējk. sāls
  • 6 ēdamk. svaigi spiestas citrona sulas
  • ja ir – kulinārijas termometrs

Gatavošana:

Pienu, svaigo krējumu un sāli ber katlā ar biezu apakšu (lai siltumu vadītu vienmērīgi). Ja ir termometrs, to piestiprina katla malai. Ik pa laiciņam apmaisot (lai pienu “nepierautu” pie katla dibena), uzkarsē pienu līdz 88 grādiem. Ja termometra nav, tad vēro pienu – ja tas sāk “kustēties” un pa malām vērojami mazi burbulīši, tad temperatūra ir īstā (nekādā gadījumā pienu nevajag uzvārīt līdz lieliem burbuļiem). Katlu noņem no uguns un pienā uzreiz iemaiza citrona sulu, apmaisa tikai pāris reizes. Uzliek vāku un atstāj uz 5 minūtēm nostāvēties.

Īpašā traukā vai caurdurī ieliek marli (caurduri liek virs izlietnes vai lielākas bļodas), ielej marlē katla saturu tā, lai sūkalas iztecētu cauri. Turpina notecināšanu vēl vienu stundu (var uzlikt vāku). Izņem marli ar visu tās saturu no trauka vai caurdura kopā ar gatavo rikotas sieru. Rezultātā rikota būs krēmīga un mīksta. Var uzglabāt ledusskapī pāris dienas.

majas_gatavota_rikota-1-20160621

Rikota tikko pēc pārliešanas no katla traukā (caurdurī)

majas_gatavota_rikota-3-20160621

Rikota stundu notecinas

majas_gatavota_rikota-4-20160621

Rikota gatava!

Recepte: Smitten Kitchen

Filed Under: Receptes, Uzkodas Tagged With: Govs piens, Itālijas virtuve, Mājās gatavots siers, Rikota, Saldais krējums

« Šokolādes braunijs ar kokosriekstu pildījumu
Zemeņu un rikotas siera kūka »

Comments

  1. Laila says

    June 29, 2016 at 10:56

    Cik daudz rikotas sanāk no šī produktu daudzuma?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      June 29, 2016 at 11:45

      Aptuveni 400 grami.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in