Augusts mūsmājās ir pārsvarā veģetārs – Latvijas dārzos ir ienākusies dārzeņu, augļu un ogu raža. Daba teju paģēr ēst veselīgi, sezonāli un produktus sarūpēt no sava dārza. Der arī radu vai kaimiņu dārzs (ar saimnieku atļauju, protams!) :) Sātīgumam sēnes, mērcēs vieglāki sieri un garšaugi. Šis ēdiens tapa, iedvesmojoties no klasiskās kombinācijas: kabacis plus siers. Rupjmaize piedod struktūru un dziļāku garšu. Skaistākam izskatam noteikti derēs mazi kabacīši, bet var izmantot arī lielos, tos nomizojot un sagriežot mazākos gabalos. Vienīgi cepšanas ilgumu jāskatās katrā konkrētā gadījumā individuāli – atkarīgs no trauka, kabača šķēlīšu biezuma un daudzuma u.c. faktoriem. Cept var gan pīrāga formā (attēlā), gan parastajā pannā, gan kūkas formā. Lai gardi!
- 2 vidēja izmēra kabači (katrs kādus 350-400 gramus liels)
- 60 grami rudzu rīvmaizes (es izmantoju blenderī samaltas rudzu sausmaizītes)
- 80 grami parmezāna, sarīvēta uz smalkās rīves
- 2 ēdamk. (kopā) garšvielas pēc izvēles – es liku saldās paprikas pulveri, ķiploku pulveri, hmeli-suneli maisījumu, maltu muskatriekstu)
- 120 grami vidēji cietā siera, sarīvēta uz rupjās rīves (der arī Krievijas vai Holandes)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
- Kabaci sagriež šķēlītēs. Var izmantot mandolīnu, jo tad šķēlītes būs vienādā biezumā, bet tikpat labi var izmanto nazi. Šķēlītes biezums – kā gurķim salātos.
- Bļodiņā sajauc kopā rīvmaizi ar rīvēto parmezānu, pievieno garšvielas un samaisa.
- Ņem apaļu pīrāga/kūkas formu un ieber tajā 1/3 no sausā siera-garšvielu maisījuma, izlīdzina pa perimetru. Pa virsu uz riņķi kārto kabača šķēlītes tā, lai visa panna būtu noklāta. Ja kabača daudz, var likt divās kārtās vienu virs otras, starp abām kārtām ieberot nedaudz siera-garšvielu maisījuma (tikai tad būs ilgāk jācep).
- Virs kabačiem izber atlikušo sauso maisījumu, izlīdzina. Ja vēlas, maliņas atstāj brīvas, lai nedaudz var redzēt kabaču šķēlītes. Liek cepeškrāsnī cepties, līdz kabači gandrīz gatavi (20-25 minūtes). Izņem no krāsns un pārber ar vidēji cieto sieru. Turpina cept vēl 5-10 minūtes, līdz siers izkusis. Pasniedz siltu, var pārkaisīt ar zaļumiem.
Antuanete says
Paldies, šis bija vienkāršs un tiešām garšīgs sacepums! Vienīgi man cepās divreiz ilgāk – visdrīzāk tāpēc, ka paliels kabacis. Tā kā nebija rīvmaizes, tās vietā izmantoju kama miltus – drusku sausāk, bet garšīgi.
Linda Tellgrena says
Jā, ar kabačiem tā ir – cepšanas laiks jāskatās individuāli! Par kamu nav slikta ideja.