Mafini, kurus var vienkārši pielāgot savai gaumei, tos papildinot ar žāvētiem augļiem, ogām un riekstiem. Šos kārumus var padarīt vēl veselīgākus, ja kviešu bīdeļmiltus aizstāj ar pilngraudu miltiem. Atdzesētus mafinus var sasaldēt un vēlāk izmantot pēc vajadzības. Laba izvēle bērnu pusdienu kastītei.
Izejvielas (18 mafiniem):
- 200 grami pilngraudu auzu pārslu
- 480 ml kefīra
- 250 grami kviešu miltu
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. sodas
- 1 tējk. sāls (var nepievienot)
- 2 tējk. malta kanēļa
- 1 tējk. malta muskatrieksta
- 120 grami tumšā muskovado cukura (var aizstāt ar nerafinētu brūno cukuru)
- 2 XL izmēra olas, viegli sakultas
- 1 tējk. citronu sulas
- 220 grami sviesta
- 150 grami rozīņu (var aizstāt ar žāvētu augļu gabaliņiem vai riekstiem)
Gatavošana:
- Sviestu izkausē un atdzesē.
- Auzu pārslas sajauc ar kefīru un noliek malā “ievilkties” no pusstundas līdz stundai.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 205 grādiem. Mafinu pannu izklāj ar papīriņiem vai ietauko.
- Sajauc kopā miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, malto kanēli un muskatriekstu.
- Auzu pārslu masai pievieno cukuru, olas un citronu sulu, samaisa. Pielej izkausēto sviestu, sajauc. līdz iegūta viendabīga masa. Beigās iemaisa rozīnes. Mīklu ar karoti liek mafinu formiņās (gandrīz pilnu formiņu, lai veidotos glīta “cepurīte”) un cep cepeškrāsnī 25-30 minūtes. Atdzesē.
Vineta says
Liels paldies par gardo recepti! Šie patiešām ir gardi, cepsim vēl, pusi no rozīnēm aizstāju ar lielogu dzērveņu sukādēm, nākamreiz eksperimentēšu un visus 150 g likšu dzērvenes.
Liesma says
Es iztiku bez sāls, citrona sulas un dzērvenēm/augļiem vai riekstiem . Toties bija par 30 ml vairāk kefīra, par 20 g mazāk miltu, un puse no sviesta daudzuma.
Sausos visus sajaucu kopā uzreiz, pieliku kefīru un aizgāju līdz veikalam pēc sodas. Pa to laiku ievilkās un, kad biju atpakaļ, varēju likt klāt arī olu un sodu.
Cepu 10 min ilgāk.
Rezultāts lielisks.
Linda Tellgrena says
Forši, tad jau amats rokā :)
Ilze says
Vieni no garšīgākajiem kēksiņiem! :) Jau pirmajā reizē žāvētu augļu/riekstu vietā mīklai pievienoju ābolu gabaliņus. Rezultāts – ļo-o-o-oti labs!
Zane says
Lieliska recepte!
Nav auzu pārslu putras efekta, kas it kā varētu būt. :) Pilngraudu pārslas dod foršu kraukšķīti gatavajai versijai. Otro reizi cepot, eksperimentēju pievienoju žāvētas dzērvenes, svaigu ābolu gabaliņus un cepu mazes formiņā vienā gabalā. Redzēs, kas sanāks! :)