Šī ir klasiska ābolkūka, kurai karameļu krāsu dod brūnais cukurs, gaisīgumu – olas. Pēc savas patikas var pievienot riekstus, rozīnes, dzērvenes vai citus žāvētus augļus, ogas. Vislabāk garšos vēl silta ar karoti putukrējuma vai vaniļas saldējuma. Es kūku cepu 23 cm diametra veidnē, bet var izmantot veidni arī ar mazāku 20 cm diametru, bet tad cepšana notiek pusstundu ilgāk (1.5 stundu).
Sastāvdaļas:
- 4 XL izmēra olas, istabas temperatūrā
- 180 grami brūnā nerafinētā cukura
- 200 ml augu eļļas (ar neitrālu garšu)
- 1 ēdamk. šķidra medus
- 1 tējk. malta kanēļa plus pārkaisīšanai
- 2.5 tējk. cepamā pulvera
- 35 grami auzu pārslu
- 275 grami kviešu miltu
- 500 grami ābolu
Gatavošana:
- Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež gabaliņos.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 165 grādiem. Sagatavo cepamo pannu, apakšu izklājot ar cepamo papīru, malas iesmērējot ar eļļu (var izklāt visu ar papīru vai visu iesmērēt ar eļļu).
- Olas liek lielā bļodā kopā ar cukuru un puto 5 minūtes, līdz masa kļūst pavisam gaiša un pufīga, bet cukurs pilnībā izkusis. Lēnā strūkliņā, nepārtraukti putojot, pielej eļļu un medu.
- Vidēja izmēra bļodā samaisa kopā miltus un cepamo pulveri, kanēli un auzu pārslas.
- Miltus iemaisa olu masā, līdzi izveidojas viendabīga mīkla. Labāk maisīt ar roku nevis kult ar mikseri, lai “neizsistu” ārā gaisu, kas ieputots olās. Beigās iemaisa ābolus. Mīklu lej sagatavotajā pannā, pārkaisa ar kanēli un cep krāsnī 60 minūtes vai līdz kociņš iznāk no mīklas ārā sauss.
- Kūku pēc izņemšanas no krāsns nedaudz atdzesē, izņem no formas un pārkaisa ar pūdercukuru.
Kārumniece says
Paldies par recepti, garšo kā klasiska ābolkūka, ļoti gards kārums pie tējas.
Zane says
Šī ir fantastiska recepte, tik gardi. Kombinēju rabarberus ar āboliem un citām ogām. Galvenais, ka nav piena produktu. :)
Marta says
Fantastiska kūka tiem, kam no piena produktiem jāizvairās. Garša lieliska un gaisīga, nav sausa :)
Gunita says
Paldies par recepti, sanāca fantastiski! Un bez piena produktiem! Esmu cepusi jau vairākas reizes, klāt liekot saldētas brūklenes vai rudens avenes un pāri beru mandeļu skaidiņas. Ir doma pamēģināt izcept mafinu formiņās.